Cuma, Nisan 14, 2006

Ayin Etkinligi: Yoresel Yemekler - KETE


Daha once de yazmistim Erzincan yoresinden KETE tarifi deneyecegimi. Internette bloglar arasinda gezindim biraz ama benim bildigim tarzda bir kete tarifini bulamadim. Benimkiler biraz tombik oldular, aslinda daha ince olmasi lazim. Bir de ustune susam ve corekotu konulmaz normalde, sade yenir ama ben suslu olsunlar diye ekledim. Gercekten cok lezzetli, cayin yaninda cok guzel olur.

Malzemeler
5 cay kasigi kuru maya
200 ml su + 50 ml sut (ikisi de ilik olacak)
2 cay kasigi seker
2 cay kasigi tuz
4 yemek kasigi eritilmis tereyagi
Aldigi kadar un

Ici icin: 4 yemek kasigi tereyagi + 6 yemek kasigi un
Ustu icin: 1 yumurtanin sarisi

Yapilisi
Ilik su-sut karisiminin icine maya ve seker katilir ve eriyip kopurmesi icin 5-10 dakika beklenir. Bir kaba un elenir, tuz eklenir ve ortasi acilir. Icine eritilmis tereyagi ve mayali karisim eklenir. Cok sert ya da cok yumusak olmayan orta kivamli bir hamur elde edilir. 20 dakika ustu kapali olarak dinlendirilir. Bu arada ici yapilir. Tereyagi eritilir, un eklenir ve rengi koyulasana kadar kavrulur, aman dikkat iyice de kahverengi olmayacak, sadece rengi donsun. Bu arada bu karisim topak topak olmamali. Un orani fazla olmali yoksa kum kum olmaz. Ozelligi kum kum olmasi, yoksa yagi cok gelmistir. Un miktari az gelirse, eklenmelidir. Hamur 10 bezeye ayrilir. (bu sekilde oldukca 1 porsiyonluk oluyor ama annem olsa bunu 5'e ayirirdi) Her biri unlu tezgah ustunde 30-40 cm capinda acilir. Icine 1.5-2 yemek kasigi kadar icten koyulur. Rulo seklinde sarilir. bir ucunun etrafinda sarilir (salyangoz seklinde). Sonda kalan diger uc altina gelecek sekilde kapatilir. Bu sekilde ustune biraz un serperek kete fazla zorlanmadan (yoksa ici disari cikar, hamur yirtilir) inceltilir. Ben bu asamada cok fazla inceltmedim. Daha ince olsun isterseniz keteleriniz, yavas yavas inceltmelisiniz. Tepsi ustunde yaklasik 25-30 dakika daha bekletilir ve ustune yumurta sarilari surulur. Arzuya gore corekotu ve susam ile suslenir.

Afiyet olsun.

Sonuc Herkes keteyi cok sevmez ama seven de birakamaz. Benim esim ketcap ve yogurt ile yiyor. Ama ben bunca yillik Erzincanliyim, kete tarihinde boyle birsey ne duydum ne de gordum.Umarim denersiniz ve severek yersiniz.

20 yorum:

Yesim dedi ki...

Ben de severim kete, ama hiç yapmadım hep başkaları yaptı ben yedim : ) Gene olsa da yesem : ))

Evren Yasa dedi ki...

Yesim nasilsa yakinda Belcika'ya geliyorsun, o zaman istersen ben sana yaparim.

Ipek, istersen sen de bize katilabilirsin hem. Ama dedigin dogru, senin cheesecakeler, benim keteler, yanyana durmaz :) kilo icin iyi degil bunlar.

Adsız dedi ki...

keteniz bana kayserili bir komsumuz vardi... hep yapardi, ve bizimle de paylasirdi. kete yapmayi hep istemisimdir ama bende ki tarifte ic harci diye bir sey vardi anlamamistim.. ama sizin tarifi okuyunca anladim bu ic harc olayini..

ellerinize saglikk

Safran dedi ki...

Merhaba Evren :) Babam Erzincan'lıdır. Yemek etkinliği için ben de kete yapacaktım ama hiç denemediğim için yapmamıştım, iyi ki de yapmamışım çünkü gerçekten hakkını verebilen kişi yapmış, ellerine sağlık demek istedim, sevgiler...

Adsız dedi ki...

selam erzincan ketesini bende gerçekten çok severim annem kayserili olmasına rağmen daha çok erzincan ketesi yapar ve dipfrize atar misafirler geldikçe çıkarıp çıkarıp ikram eder gerçekten çok lezzetli
www.blogcu.com/sibelcan
sibelin mutfağı

Adsız dedi ki...

MERHABA BEN NİHAL
BENİM AİLEM KARSLI BİZDE KETEYİ ÇOK SEVERİZ YANLIZ BİZ KETEYİ BİRAZ AÇARIZ İÇİNİ YAĞLARIZ BOHÇA GİBİ KATLAYIM TAKRAR ELİMİZLE AÇARIZ DAHA SONRA İÇ MALZEMESİNİ KOYAR VE ELİMİZLE YAVAŞÇA YAYDIRIRIZ.
ŞİMDİ CANIM KETE ÇEKTİ ANNEMİ ARAYAYIMDA YAPSIN
BYE BYE

Evren Yasa dedi ki...

Guzel yorumlar icin tesekkurler.. Bence safran sen de en guzelini yapardin, senin blogunu da siki takip edenlerdenim . Defnenin, ketenin icine horiz de denildigini duydum ama annemler hic oyle demez, kete icidir bizim icin. Buzluga atmak da iyi fikir, benim annem de yapardi pisirdikten sonra ama ben az yaptigim icin buzluga atmaya gerek kalmadi. Umarim dener ve begenirsiniz.

Doruk dedi ki...

Keteyi bir komşumuz sayesinde tatmıştım yıllar önce çok da sevmiştim. Geçenlerde bir arkadaşım yapabildiğini söyleyince sipariş ettim hemen. Şimdi içim rahat bakıyorum yaptıklarına, yakında tadacağımı bilerek. Ellerine sağlık.

Nilüfer dedi ki...

Çalışırken oda arkadaşım Sivaslıydı bir gün memleketten kete getirdi ve ikram etti ben ona ayıp olmasın diye zor yiyebildim. O günden beri ketenin güzel bişi olabileceğini düşünmemiştim. Galiba kete çeşit çeşit oluyor çünkü seninki çok güzel görünüyor...

Evren Yasa dedi ki...

Nilufer, guzel dusunceler icin saol. kete ne kadar farkli olabilir bilemiyorum ama senin yedigin belki beklemis, bayatlamis falan olabilir. O zaman isitmadan yenildiginde tadi pek guzel olmuyor. Firindan cikinca cay ile birlikte enfes olur. Ben de firindan cikar cikmaz fotograflamistim. keteyi ben cok seviyorum, ozellikle annemin ketelerini. Annemi arayip tarifini sordugumda bana iste birazcik maya, birazcik un, birazcik su dedi. icini de zaten biliyorsun :) ben daha detayli bir tarif beklemistim tabi. Umarim sen de bu tarife gore dener ve seversin.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben avustralyadan kandil munasebetiyle biseyler yapip komsulara dagitmak istedim google ladim sizin site cikti :o). Sayfaniz cok guzel. Basarilar dilerim

Adsız dedi ki...

merhabalar elinize sağlık sizin ketede süper gözüküyor.bende geçen yaptım benimkide çok iyidi ama farklı bi tarif
http:\\BALIMMUTFAGIM.BLOGCU.COM
BU ARADA BEKLİYORUM ZİYERETİNİZİ:))

Adsız dedi ki...

ılk kez deneyecegım umarım tutar normalde yedım ve cok severım sızın tarıfınızle ılk denememı yapmış olacagım

Evren Yasa dedi ki...

merhaba isimsiz,

umarim tarif yardimci olur. benimkiler biraz kabarik oldular, normalde daha yayvan olurlar ve incecik acilir hamuru ama tadi cok guzel olmustu, sonra hic denemedim bir daha.. insallah begenerek yersiniz.. afiyet olsun simdiden..

Adsız dedi ki...

merhaba ben feride doğru ben ev hanımyım ben hamur işleri yapmayı çok seviyorum sizede öneriyorum. en çok hamur işlerinden boğaça kurabiyeleri yapmayı çokkk seviyorum. kilomu sorucak olursanız 80 kiloyum ama hep hamur işi şeyler yediğim için.

Adsız dedi ki...

çocuklugumun ozel lezzetı...
doguda tandır basında beklerdım...
sıcak sıcak yemek ıcın...
ve bayatladıgında bır o kadar daha lezzetlı olan bu lezzetın tarıfını ....
cok aramama ragmen bulamamıstım....ıstedıgım kete tarıfı buydu ....
tesekkur ederım paylastıgınız ıcın...

bakalım yapabılecekmıyım...
bu arada hep hayır sızın degıl kete dedıgım bır dostda da guzel bır suprız olacak:)

bırde keşkek var ....sızındı bızımdı dıye kapıstıgımız....
benım memleketımın yemegını bızım dıyor hep....oysa bızımdır keşkek :)

sız bız kapısmalarımıza ...sevgılı
nurı bılge ceylan son sozu nokta koymalı halbu kı.....

yalnız ve guzel ulkem dıye....
yalnız ve guzel ulkemın ....yemeklerı hepımızın...
bu arada ...
bu sozunede ölup bıttıgımı soyledıgımde ... o guzel sozun sahıbınınde erzıncanlı oldugunu ogrendım...
yok yenemıyecegım galıba sızın memleketınızı ....:)

bana ve bıze yalnız guzel ulkemın sız ınsanlarını yemeklerını sevmek dusuyor....
sevgılerımle....
benan...

Evren Yasa dedi ki...

benancim, hepsi bizim zaten.. Ben de erzincanliyim.. Her ne kadar Erzincan'a hic gitmemis olsam da, annem babam orada buyumusler.. Kete benim icin de cok ozeldir.. Annemin elinden baska guzeldir.. Keskek icin ayni seyleri hissetmesem de cok emekle yapildigi icin, yapana saygidan yemeden gecmem.. Saatlerce tencerenin basinda bugdayi dovmek herkesin harci degildir..

Bu arada Cannes film festivalini canli izliyordum.. Nuri Bilge Ceylan'in o muthis cumle hepimizi cok duygulandirdi.. Tasi tam yerine koydu kendisi.. Ne kadar takdir etsek azdir.. Bugune kadar bir odul toreninde odul almis turkler arasinda heralde en guzel lafi etti.. Ayrica basariyi hic sasirmadan oyle kaniksamis bir sekilde odulunu kabul etti ki kendisiyle gurur duydum.. Ne mutlu ki bize bu topraklar hala boyle guzel insanlar yetistirebiliyor..

Sevgilerimle..

banu dedi ki...

...Yapılan yorumların içerisinde tarifi deneyenlerinkini arayıp onları okurum...bu tarıfıde deneyen biri olarak yazmak ıstedim...ilk defa keteyi bu tarifle yaptım..gayet güze oldu:)...teşekkürler. Ancak, yufkalar acıldıktan sonra ıc koymadan once yağlanması gerektiğini yazmayı unutmuşsunuz

yemek tarifleri dedi ki...

Benim eşimde çok sever keteyi.Ama kıvamını tutturmak çok zor. Her yaptığınızda orjinalini tutturamayabiliyorsunuz.

Kete Tarifi dedi ki...

Başarılı bir tarif, Yapabileceğimi düşünüyorum,En kısa sürede deneyeceğim,Teşekkürler.