Çarşamba, Nisan 19, 2006

Ciger Kizartmasi


Esimin severek yedigi tek sakatat urunu. Maalesef ben cok seviyorum yurekti, bobrekti farketmiyor.. Aslinda saglik icin yararli degil biliyorum ama damak tadi iste. Bizim evde de cok pisirmezdi annem saglikli olmadiklari icin ama nereden geliyor ablamdaki ve bendeki bu sakatat sevgisi cozebilmis degilim :) Burada Turk kasabindan aliyoruz cigeri, Turkiye'deki gibi temizlenmis satan bir yer yok, o nedenle ben evde sinirlerini falan ayiriyorum tek tek. Biraz zaman istiyor ama bence lezzetine degiyor.

Tarif cok kolay. Bir kaseye yarim su bardagi un ve bir cay kasigi tuz konulup, karistirilir. Temizlenmis yikanmis cigerler kucuk kucuk kesilir, once bu karisima bulanir sonra da kizgin yagda kizartilir. En son yaptigimda ben sadece sumakli soganla servis etmistim. Ama isterseniz kup kup kesilmis patatesleri kizartip, sonra biberiye ve ince kiyilmis maydanozla cigerin yaninda servis edebilirsiniz. Ya da cigerleri, biraz sirke katilmis az yagda da una bulamadan kizartabilirsiniz. Tabi once ayni tavada soganlari yagda oldururseniz, ustune cigerleri eklerseniz daha da guzel oluyor. Un ile ilk kez yaptim ama en cok bu halini sevdim ben. Afiyet olsun.

Onemli Not: Benim evde yaptigim cigerler her zaman cok yumusak ve lezzetli oluyor. Baska evlerde ise cok sert pisirilmis olanlari da yedim. Bence her zaman yumusak ciger yapabilmenin bir nedeni var: o da benim hicbir zaman cigerleri taze taze pisirmiyor olusum. Kasaptan aldiktan sonra zarlarindan ayirip, kusbasi dogradiktan sonra buzdolabi posetlerine porsiyon porsiyon ayirip donduruyor olmam.. Dondurulmus cigeri de cozdurup o sekilde pisiriyorum. Bu da onun yumusak olmasina sebep oluyor bence. Aklinizda olsun.. Ayni sey deniz urunleri icin de gecerliymis, ama denemedim..

5 yorum:

Nilüfer dedi ki...

Eline sağlık, ne zamandır canım istiyor ama güvenip bir yerden alamıyoruz. :( Ciğerleri biraz karbonatla harmanlayıp sonra una bulayıp kızartıyorlar. Sertliğini mi ne alıyormuş...
Ben de çok severim sakatat bir de
Sirkeci de Imparator da kokoreç yemek vardı şimdi ;)
İgreenç diyen sesleri duyar gibi oluyorum... :)))

Evren Yasa dedi ki...

Karbonat olayini bilmiyordum, denerim bir dahakine. Yalniz bak yemedigim sayili seylerden biri kokerectir :) bir de paca falan yemem. Eskiden iskembe corbasi da sevmezdim, simdi arada sirada canim istiyor. Kayinvalidem yapiyor neyse ki onlara gittigimizde de disarida yemiyorum. Guvenemiyorum yapilanlara.

Adsız dedi ki...

evrencim bende ciğeri aynen senin tarşfin gibi yapıyorum.çokda lezzetli oluyor.
ellerine sağlık
sevgilerimle
nunubella

TheEBlogger dedi ki...

Sakatatlar "sagliksiz" demissiniz ama dogru degil. Ozellikle diger etlerde bulunmayan, sadece sakatatlara ozgu vitaminler vardir.Bir tanesi cogu sebze meyvede bulunmayan K vitaminidir. Ufak bir aramyla sizde internetten gorebilirsiniz..Kisacasi seviyorsaniz bol bol yiyebilirsiniz:)

betül dedi ki...

ayrıca karaciğer kemik erimesine de çok iyi geliyormuş...