Pazar, Mayıs 31, 2009

Gecen haftaki firtinadan..


Gcene hafta bir gece ruzgarin sesiyle uyandik ve uzerinden 1 dakika gecmeden deli gibi bir yagmur basladi. Ama nasil yagiyor anlatamam.. Zaten bizim burada olmasa da Belcika'nin baska bolgelerinde inanmasi zor ama tenis topu buyuklugunde dolu yagiyormus ayni esnada.. Arabalarin ustundeki izleri gorunce insan anliyor isin ne kaadar ciddi oldugunu.. 30000 simsekten 10000 tanesi de yere dusmus.. Izlemesi zevkliydi evden ama disardakiler eminim ayni seyi dusunmemislerdir.. Ustteki fotografta gece 3te uyanip ilk dusundugu fotograf cekmek olan esime ait :)

Salı, Mayıs 26, 2009

Alsace gezisinden..

Fransa'nin en dogusunda yer alan Alsace bolgesi, Almanya'ya komsu olmasi nedeniyle aslinda kulturler karmasi olarak dusunulebilir. Almancanin bri lehcesi olan Alsasyan isminde kendilerine oz de bir dilleri var ama genelde halk Fransizca ve Almanca konusabiliyor. Hatta Alsasyan cocuklar arasinda pek de ogrenilen, iyi konusulan bir dil degilmis. Politik, ekonomik ve kulturel anlamda bolgenin baskenti Strasbourg. Zamaninda Roma imparatorluguna ait olan bolge sonrasinda defalarca el degistirmis.. Zaman zaman franklar, zaman zaman almanlar bolgeye hukmetmis. 19 ve 20. yuzyillarda 75 yil icinde Fransa ve Almanya arasinda tam 4 kez gidip gelmis ve sonunda Fransa'ya baglanmis.


Onemli ve buyuk sehirler Strasbourg, Colmar, Mulhouse ve Selestat olarak siralanabilir ama Alsace bolgesini asil ilginc kilan uzum yetistirip sarapcilikla gecinen sonsuz guzellikteki koyleri.. Bolgede yapilabilecek uc ana rota var; biri sarap rotasi, biri peynir digeri de Roma donemi rotasi.. Ilkinde sarap yetistiren koylerin icinden gecerek, lokal ureticilerle tanisip, urunlerinin tadina bakabiliyorsunuz.. Begendiginiz yerlerden uygun fiyata almak da mumkun.. Bolgeye has 8 cesit sarap var ve her biri ayri bir uzum turunden yapilmakta. Uzum baglarinin arasinda gezinmek, daglarda siralanmis kaleleri uzaktan da olsa seyretmek cok zevkliydi.

Peynir olarak da bolgenin en onemli urunu Munster. Taze peynir sevenler eminim tadina bayilacaktir. kim taptaze fransiz bagetinin yaninda bu peynire hayir diyebilir bilemiyorum. Bu arada bolgenin gecim kaynaklari sarapcilik, serbetciotu yetistirilmesi, ormancilik ve turizmdir.


Yolunuz duserse mutlaka gezin gorun, kucuk koylerinin tadini cikarin..

sagdaki de bizim tasinabilen minik evimiz :)

Asagiya bizim takip ettigimiz rotayi da ekledim. Kirmizi kutu icindekiler bizim 4 gunluk tatilimizde gorebildigimiz yerler, eminim bircok guzel yeri de goremedik..



Pazartesi, Mayıs 25, 2009

Leylegi havada gordum..

Persembe gunu tatil olunca, haftasonu ile birlestirip Fransa'daki Alsace bolgesine dogru bir gezi gerceklestirdik.. Kendi icinde birok guzelligi barindiran bu guzel yore hakkinda size cok sey yazacagim..

Leylekler bolgesi olan bu guzel dag yamaclarinda goz alabildigine uzanan uzum baglari, daglarin tepelerinde uretilen meshur ve leziz munster peyniri ve bu yoreye has mimari yapisiyla yakinda Alsace burada..

Pazar, Mayıs 03, 2009

Ahududulu toplu pasta

Bugun esimin isten arkadasi evinde barbeku partisi veriyordu. Ben de o parti icin bu guzel pastayi yaptim. Gece gec geldigimiz icin, aksam kekini pisirip, sabah erkenden kalkip kremasini ve icini hazirladim. En son dis suslemesini tamamladim. Bu pandispanya herkes tarafindan sevilen hafif islak guzel bir kek oluyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Ozellikle 20 cm'lik kalip icin cok uygun. Yuksek bir pasta oluyor..

MALZEMELER
Pandispanya:
4 yumurta
1 su bardagi seker
1 paket vanilin
1 su bardagi un+kakao
1 paket kabartma tozu
Yarim cay bardagindan bir parmak eksik su

Krema icin:
3 paket krem santi
240 ml cig sut kremasi

Toplar icin:
Bir buyuk kase kek kirintisi
50 gr bitter cikolata
1 yemek kasigi tereyagi
1 kucuk sise vanilla esansi (1 tatli kasigi kadar)
4-5 yemek kasigi cekilmis badem
Yarim cay bardagi cig sut kremasi


Digerleri:
(pastanin icine)
1 buyuk kase dondurulmus bogurtlen
80 gr kucuk kucuk dogranmis sutlu cikolata

(pastanin ustune)
80 gr sutlu cikolata + 2 yemek kasigi krema
50 gr beyaz cikolata
1-2 yemek kasigi cekilmis badem

YAPILISI
Pandispanya
1) 4 yumurtanin beyazi sarisi ayrilir.

2) Yumurta beyazlari 15-20 sn kadar mikserin hizli ayarinda cirpilir. 1 paket vanilin ve 1 su bardagi seker eklenir ve macun kivamina gelene kadar yuksek devirde cirpilir.

3) Yumurtanin sarilari eklenir ve cirpilmaya karisana kadar devam edilir.

4) 1 su bardaginin icine 2 yemek kasigi kakao koyulur, kalan unla tamamlanir. Arzu ederseniz undan 1-2 yemek kasigi cikarip, onun yerine cekilmis badem ekleyebilirsiniz. Daha hos bir kek oluyor o sekilde.

5) 1 su bardagi un+ kakao karisimi ve bir paket kabartma tozu yumurtali karisima eklenir ve mikserin bu sefer dusuk devrinde karistirilir.

6) Yarim cay bardagindan 1 parmak eksik su eklenir ve cirpilir.

7) 20 cm'lik kek kalibi yaglanir, ben tabanina bir de file badem serpiyorum. Boylece kek yapismiyor ve ayri bir hava katiyor pastamiza.

8) 180 dereceye isitilmis firinda yaklasik 40 dakika pisiyor. Kurdanla kontrol ederek firindan cikarilir.

Krema
Normalde hazir krem santi hazirlayabilirsiniz. Ben sadece sut yerine sut kremasi kullaniyorum ayni miktarda. Daha sarimsi ve daha kivamli bir krema elde ediliyor. Toplam 3 paket krem santi hazirladim bu pasta icin.


Pastanin olusturulmasi:
Kek ikiye bolunur. alttaki parcanin ustune biraz krema surulur, bogurtlenler ve kucuk dogranmis sutlu cikolata serpilir. Uste biraz daha krema surulur ve ikinci kek parcasi ustune kapatilir. Pastanin her tarafina kremadan iyice surulur ve bu sekilde dolapta kremanin oturmasi icin en az 3-4 saat bekletilir.

Ustteki toplar icin kek kirintilari, yarim cay bardagi kremayla birlikte erimis 50 gr bitter cikolata, tereyagi, vanilya esansi ve badem tozu karistilir. Top haline getirilip dolapta sogumasi icin beklenir.

Pasta yeterince buzdolabinda bekletildikten sonra, 80 gr sutlu cikolata + 2 yemek kasigi krema birlikte eritilir, biraz soguduktan sonra pastanin ortasina dokulur. kasigin tersi ile pastanin kenarlarindan biraz mesafe birakarak yayilir. Biraz buzdolabinda sogutulduktan sonra ustune toplar yerlestirilir. Beyaz cikolata eritilir ve toplarin ustune dokulur. En uste de biraz badem tozu serpilir. Kenarlari da kalan krema ile istenildigi uzere suslenir.

Biraz uzun bir anlatim oldu ama detaylari atlamak istemedigim icin oyle oldu. Normalde pasta yapan biriyseniz kolay oldugunu zaten biliyorsunuzdur.

Afiyet olsun!

Cumartesi, Mayıs 02, 2009

Sekerpare II


Daha onceden yazmistim, Portakal Agaci'ndaki tarif super oluyor diye..

Son yaptigimda icine biraz badem tozu ekledim, undan biraz eksilttim. Yaklasik yarim su bardagi kadar.. Sonra hepsini yapmak istemedim birden cok olacak diye, yarisini buzluga attim, bugun cikarip kalanini yaptim.. Cok guzel oldu, aklinizda olsun bu hamuru buzluga koymakta bir sakinca yok.. Bir de kendime not: 190 derecede pisirdim, 180 dereceye nazaran daha guzel oldu.. Her seferinde kac derecede pisirmistim diye unutuyorum cunku :)

Herkese guzel bir haftasonu diliyorum..