Montreal'de evinde kaldigimiz sevgili arkadasimdan ogrendigim bir tarif bu.. zaten fotograflar da onun yaptigi, benim de afiyetle yediklerime ait :) Turkiye'de sekersiz badem ezmesi bulmak zor olabilir, onun yerine sekersiz fistik ezmesi ile yapmak mumkun.. Ya da Fiskobirlik'in findik ezmesini kullanip seker miktarini azaltabilirsiniz.. Ya da kendiniz evde yapabilirsiniz.. Ingilizcesi "almond butter" olarak geciyor, evde nasil yapabileceginize suradan bakabilirsiniz, ya da biraz daha arastirip sadece badem kullanarak badem ezmesi yapmayi da ogrenebilirsiniz.. Kurabiyelerin tadi enfesti.. Olculer Amerikan olculeri olarak verildigi icin, bizim olculere uyarlamak biraz zor oldu, o yuzden malzemeler kismi biraz detayli. Orjinal tarifte seker miktari cok cok daha fazlaydi ama bu miktarlarla yeterince tatliydi. Eger fistik ezmesi kullanacaksaniz belki bir miktar (50 ml gibi) seker arttirilabilir. Keyfinize kalmis..
Malzemeler110 gr tereyagi
1 cay bardagi esmer seker (100 ml)
Yarim cay bardagi beyaz seker (50 ml)
1 yumurta
2 su bardagindan bir parmak eksik un
125 ml (yarim su bardagindan biraz fazla) sekersiz badem ezmesi
1 cay kasigi karbonat
ustleri icin yaklasik 20 adet butun badem (fistik ezmesine fistik, findik ezmesine findik, vs.)
Yapilisi
Tereyagi iki tur sekerle iyice cirpilir. Mikserde en az 5-6 dakika sekerle tereyagi iyice butunlesene kadar cirpilmasi gerekiyor. Kitchenaid'i olanlar bu asamada sansli :)
1 yumurta eklenir ve cirpilir. Sonrasinda badem ezmesi hamura katilir, karistirilir. En son karbonat ve un eklenerek hamur son haline getirilir. Kati olmayan ama ele de yapismayan bir kivamda olmali. Eger kasikla ya da dondurma kasigi ile sekillendirirseniz ayni buyuklukte kurabiyeleriniz olur. Bir de biraz yassi sekilde olsunlar ki cok kabarmasinlar. Ince kitir cok daha guzel oluyor. En son ustlerine de bademleri iyice bastirin.
Findik aromali kahvenin yanina bir tane de benden taraf yemeyi unutmayin..
3 yorum:
Nefis görünüyor!!!Olsada yesek:)
eminim bu tarifi beceremem ama bakmak bile yetti. Harika görünüyorlar:)
ben ozellikle pasta borek corekte kotu biri olarak yaptim simdi pisiyorlar,gorunus ve kokulari super, sonucu yazacagim
Yorum Gönder