Sayfalar

Cuma, Mart 31, 2006

Avokado Nasil Birseydir?

Eskiden ulkemizde her yerde bulunamayan bu meyve (?) de artik marketlerde sanirim karsimiza cikiyor. Avokado ile ilk tanistigimizda meyve denildigi icin ben tatli, elma gibi birsey bekliyordum ancak tamamen farkli bir dokusu ve tadi var. Kesinlikle tatli degil, yagli bir tadi var. Agzinizda kayan cinsten. Ama oldukca lezzetli bence (tek basina yemediginiz surece). Yaninda birsey olmadan yenecek bir meyve degil fakat salatalara tat veren, ayni zamanda saglik icinde oldukca yararli. Cok kalorili olmasina ragmen, iyi bir antioksidan oldugu soylenmektedir. Bu da hucrelerin yaslanmasini onledigi ve kansere karsi koruyucu oldugu anlamina gelir. Protein bakimindan meyveler arasinda en zengin olanidir. Bol miktarda E vitamini, ve bazi B grubu vitaminleri icerir.

Alirken avokadonun renginin kopkoyu yesil ya da siyah olmasina dikkat edin, dokundugunuz zaman biraz yumusak olmali, semsert degil. Yoksa henuz olgunlasmamistir meyve ve hemen kullanamazsiniz. Evde 3-4 gun kadar beklerseniz yumusayacaklardir. Ben alirken olgununu alip hemen kullaniyorum, beklemeye hicbir zaman pek tahammulu olmayan biriyim :) Alttaki fotograflarin ilkinde olgunlasmis, ikincisinde dalda henuz olmamis bir avokado var. Yardimci olurlar belki.

Avokado Salatasi

Malzemeler
2 avokado

1 kutu ton baligi konservesi (catalla ezilmis)
½ kutu misir konservesi
½ cay bardagi kadar dogranmis aci biber tursusu
1 yemek kasigi mayonez
(eklemeseniz de olabilir zaten avokado yeterince yagli)
2 dal yesil sogan (ince dogranmis)
Arzu edilirse salatalik tursusu da eklenebilir.

Yapilisi
Once avocadolar yikanir ve ortadan (boylamasina) ikiye ayrilir (bastan basa bicakla kestikten sonra endinize cekmek yerine, iki yariyi ters yonlerde cevirin, goreceksiniz ki hemen ayrilacaklar). Cekirdek bir yarida kalacaktir. Cekirdegin ustune keskin bir bicak batirin ve kendinize dogru bicagi cekin. (cok duzgun ayirmaniza gerek yok aslinda bu sekilde olmazsa, cekirdeginin kenarindaki meyveyi de bicakla alabilirsiniz) Cekirdeklerini cikardiktan sonra, meyveyi kabugundan ayirin. Kabuklar tabak gorevini gorecekleri icin zedelenmesinler. Sonra cikardigimiz meyveler once catal ile ezilir ve diger malzemeler eklenir, karistirilir. Elde edilen karisim kabuki tabaklarin icinde servis edilir. Yalniz servisten hemen once yapilmasini oneriyorum, aksi takdirde avokadolar karariyor. Dolapta bekletmenizi onermem.

Sonuc
Herkesin sevmedigi ama sevenin de vazgecemedigi yemek oncesi aperatif, cok lezzetli ve hafif bence. Hatta benim de canim istedi, bu aksam yapayim :)

3 yorum:

  1. Merhaba Evren,avokadoyu ben de ilk denediğimde hiç sevmemiştim çünkü tek başına tatmıştım, ama sonradan tekrar denemeye karar verip salatasını yaptım ve çok beğendim, bu salata tarifi de çok güzel,bir dahaki sefer böyle deneyeceğim.Ellerine sağlık, bu arada sanırım Belçika'da yaşıyorsun ben ve eşim de 2 ay kadar sonra kısmetse belçikaya taşınacağız o yüzden bu aralar pek bir heyecanlıyım : )

    YanıtlaSil
  2. yorumun icin oncelikle tesekkurler, avokadoyu tek basina tadanlar genelde bir daha denemekte israrli olmuyor ama senin yeniden denemen cok guzel. bu salata da oldukca hafif hem de sunumu degisik oluyor. Misafirler icin uygun, bir de turk mutfaginda avokadonun yeri pek olmadigi icin gelenler icin de degisiklik oluyor. Belcika'da Leuven'de yasiyorum, eger yakinlara gelecek olursaniz tanismayi cok isterim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederim..
    avokado

    YanıtlaSil