Malzemeler
Hamuru icin 1 tatli kasigi kuru aktif maya
1 cay kasigi seker
375 ml ilik su (2 su bardagindan bir parmak eksik)
450 ml un (2 su bardagi + dortte bir su bardagi)
1/2 cay kasigi tuz
sivi yag
Ustu icin
Yumurtanin sarisi
corekotu
susam
Kiymali harc
250 gr kiyma
1 sogan
1 yesil biber
1 domates
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, pul biber
ya da sadece kiyma ve cok ince dogranmis sogan tuz ve baharatlarla birlikte harc olarak kullanilabilir
Peynirli harc
Yarim kalip beyaz peynir
Yarim demet maydanoz
1 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
Ispanakli harc
3 bardak haslanmis ispanak
1 sogan
1 domates
tuz
Patatesli harc
3 su bardagi ezilmis patates
Kirmizi biber
Karabiber
Tuz
Yapilisi
Once seker eklenen ilik suda maya eritilir, kabarmasi icin ilik ortamda 10 dakika beklenir. Sonra unun ortasi acilir, sivi yag disinda kalan malzemeler unun ortasina dokulur, hamur yogurulur. Ilik bir ortamda 1.5 saat mayalandirilir. Sivi yag, hamuru koyacagimiz kabi yaglamak icin kullanilacaktir.
Harc icin de, nasil bir karisim arzu ederseniz, yukarida sayilan malzemeler karistilir. Mayalanan hamurdan bezeler alinarak, elips seklinde acilir. ortasina harc malzemesinden konulur, ve kenarlari pide benzeri sekilde ustune dogru kapatilir. Istenilirse ortada iki uc birlestirilerek kapatilir. Ustune yumurtanin sarisi surulur ve corekotu serpilir. 250 dereceye onceden isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirilir. Firindan cikinca ustlerine elinizle su serpistirirseniz daha yumusak pideleriniz olur. Eger ustlerine yumurta surmeden pisirirseniz, firindan cikinca pideleriniz, hamur olan bolgelerin ustlerine tereyagi surerseniz, goreceksiniz ki cok daha lezzetli olacaklar, tabi ayni zamanda yumusak (bunu da esimden ogrenmistim).
Sonuc
Resimler gecen sene sevgili Megicimin benzer bir tarifle yaptigi pide gunumuzden. Gayet lezzetli oluyorlar. Hatta bize gelen bir arkadasim, benim cok iyi yemek yapaildigimi vurgulamak icin baska bir arkadasimiza, "evde pide yapabiliyor evren, daha ne olsun" demisti. Pide kolay ama gosterisli oluyor anlayacaginiz.. Afiyet olsun simdiden.
evrencim, pideye bayilir. super gorunuyorlar...bu haftasonu bizde pide pisiyor:). sayende...(zumbul)
YanıtlaSilAfiyet olsun canim. Ben de bu aralar yeniden yapmayi dusunuyorum, insan ozluyor. :)
YanıtlaSilZumbulcum, ben de senden su masada duran elmali kurabiyelerin tarifini istiyorum. :) Eger yakindan cekilmis bir fotolari da varsa kendilerinin, ya da masanin toptan gorunusu de olabilir, onlari da bloga koyalim izninle. Masa cok guzel gorunuyor gercekten de. Tekrar elinize saglik canim.
YanıtlaSilEvrencim bu pideyi simdi denedim ama su miktarina gore un cok az geldi. Ben 2 su bardagindan 1 parmak eksik suyun icine mayayi ve sekeri koydum, sonradan un ekledim(yani suya gore un ekledim) Simdi hamurun mayalanmasini bekliyorum. Yapacak arkadaslara tavsiyem una gore suyu ekleyin. Sevgiylee
YanıtlaSilozlem
Ozlemcim undan una cok farkediyor ben yaptigimda kanadadaydim dogrusu, sonra da denemedim burada ama aldigi kadar un demek daha dogru olur sanirim, haklısın.
YanıtlaSiliygunler aslinda tarifiniz cok guzel.ama ozlem in de dedigi gibi unu bana da az geldi.demin yaptim ve yedik ama ekstra un ekleyerek...yine de tarif icin cok tesekkurler.ayrica icine sucuk sosis yesil biber dometes karisimini harc olarak da yapabilirisniz tavsiye ederim
YanıtlaSilçok harika görünüyolar ellerinize sağlık çoooooooooooooooooooooooooooook güzel olmuş
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilyorum silmek aliskanligim degildir, her turlu dusunceye saygi gosterebilirim ama kufur ve hos olmayan sozlere burada yer yok, yorum o nedenle silinmistir. kimse lutfen terbiyesizlik sinirlarini asmasin..
YanıtlaSilben herşeyi kendim yapmayı severim bu pidelerde çok iştah kabartıcı görünüyor doğrusu mutlaka yayacağım size inanıyorum.Şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilmerhabalar
YanıtlaSilbende yaptim cok guzel oldu tabiki diger arkadaslarki gibi bende fazladan un ekledim firindan cikinca sertlerdi tereyagi surup uzerine kagit havlu ve foliyle kapatip dinlendirince yumusacik oldu tesekkurler tarifi icin.
hawin
Hmmm. pideler muhteşem görünüyor, ellerinize sağlık. Ben evde yapmak yerine İstanbul'da Coşkun Usta'nın Bafra pidecisine gidiyorum. Bir lezzetli yapıyorlarki inanamazsınız, odun ateşinde, yöresel malzemelerle hemde 3 farklı noktada şubeleri var, Kızıltoprak'ta, Kozyatağı'nda ve avrupa yakasında Esentepe'de, web siteleri de var http://www.bafrapide.com Gurmeler tarafından defalarca Türkiye birincisi seçilmişler, ayy evde hiç uğraşamayacağım walla :) afiyet olsun herkese
YanıtlaSilHEVESLI gercekten cok guzel oluyor ben uzun zaman once denemistim birde sunu unutmamak lazim unun markasina gore bazen un su istenildigi gibi olmuyor tariflerde mayali tariflerde oncelikle mayanin markasi onemli yani o kadar emek sarfediliyor bazi mayalar insani mahcup ediyor gecenlerde arkadasim cocugu cok istiyor diye bu tarifi yapmaya karar vermis fakat maya ve undan dolayi istedigi gibi olmamis cok uzulmustu sizin yaptiginiz cok guzel gorunuyor cok emek sarfetmissiniz emeginiz ve icine sevginizi ilave eytmissiniz belli oluyor fotografta guzel cekilmis net ve canli bazilari cok flu cekim yapiyor ellerinize saglik
YanıtlaSilyenii gördüm hemen kalkıp yaptım ilk yaptığım için bazı aksilikler olsada sonuç mükemmel sağolun
YanıtlaSil