Sayfalar

Salı, Nisan 25, 2006

Pofuduk Pogaca

Gercekten bugune kadar denedigim en leziz, en basarili pogaca hamuru budur. Ustune mayali pogaca tanimam. Deneyince siz de ne demek istedigimi anlayacaksiniz zaten. Cuma aksami gelen arkadaslara yapmistim borekten kalan patates icini degerlendirmek icin. Hem cabucak oluyor (benim sadece 30 dakikam vardi mayalamak icin) hem de cok guzel kabariyorlar. Tepsiye dizerken buna dikkat edin, benimkiler neredeyse bir tatli tabagi kadar olmuslardi. Bir de yuvarlak yapmak yerine, mekik sekli verip birlesim yerini de alta getirirseniz hazir pogaca gibi oluyor. Bir de hamur cok kabardigi icin icini fazla fazla koyun, yoksa ici az olmus diyebilirsiniz. Ama sade de yenebilecek kadar guzel bence.

Malzemeler
120 ml zeytinyagi (yarim bardaktan biraz fazla)
2 yemek kasigi tereyagi (yumusak)
600 gr un (aldigi kadar ama buna yakin oluyor)
1.5 yemek kasigi seker
2 tatli kasigi kuru maya
1.5 su bardagi sut
1 kah.fincan su
1 cay kasigi tuz
1 yumurta
1 yumurtanin sarisi
susam + corekotu

Yapilisi
Once su ve sut ilitilir. Icine maya ve seker eklenir, kabarmasi icin bir muddet beklenir. Un elenir, icine tuz eklenir. Karistirilir, ortasi havuz seklinde acilir. Yag, 1 yumurta ve yaglar (zeytinyagi ve tereyagi) bu havuza bosaltilir. Ustune de su sut karisimi dokulur. Yumusak bir hamur elde edilir. Mayalanmasi icin oda sicakliginda 45-60 dakika bekletilir. Kabaran hamurdan cevizden az buyuk parcalar kopartilir, icine istedigimiz ic malzemesi konulur ve kapatilir. Tepsiye araliklarla dizilir. Ustune yumurtanin sarisi surulur, corekotu, susam ya da benzeri tohumlar serpilir. 180 derecede 30-45 dakika ustu kizarana kadar pisirilir.

Ic malzeme icin oneriler:
Patatesli harc: 4 patates haslanir, 1 sogan yagda salca ile birlikte kavrulur.Karabiber, pul biber ve tuz ile birlikte pure haline getirdigimiz patatesin icine eklenir.
Kiymali harc: 1 sogan yagda salca ile kavrulur, 20 gr kiyma eklenir, kavrulur. Karabiber, pul biber ve tuz ile lezzetlendirilir. Arzu edilirse icine 1 patates eklenir (pure halinde olmali).
Zeytinli harc: 1 su bardagi zeytinin cekirdekleri cikarilir. Kekik ve pul biberle lezzetlendirilir.
Peynirli harc: kucuk bir kalip beyaz peynir, yarim demet ince kiyilmis maydanoz ile karistilir.


40 yorum:

  1. Selam yeniden, ben bogacanin her turlusunu cok severim bu bogacanin malzemesi cok fazla gorunuyro fakat cok zahmetlilerde her zaman lezzetli oluyor :)

    Bende sizi listeme ekliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Aslinda pek zahmetli degil, 15 dakika icinde hamur oluyor. Ama dediginiz gibi icinde fazla malzeme var biraz. Tadi gercekten cok leziz oluyor, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. su türk kahvesi fincanı mı teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. ben bu poğaçayı denedim. ama hamuru hiç kabarmadı. bir püf nıoktası falan mı var. ben acemiyimde. eğer bu poğaçayı yapan ve başarılı olan biri varsa bana yardımcı olabilir mi?

    YanıtlaSil
  5. Serapcim, sutle mayanin kabarmasi icin yeterince bekledin mi? Bir de eger sutun sicakligi cok fazla ise maya ozelligini kaybetmis olabilir. Ne sicak (elini yakmamali) ne de soguk olacak. Serce parmagini sutun icine daldirdigin zaman sicakligini hissetmelisin ama yanmamali. Umarim yardimci olabilmisimdir.

    YanıtlaSil
  6. harika görünüyor.hemen malzemeyi alamak için markete gidiyorum.özellikle kıymalı ve peynirli olan.miss gibi kokusu geldii :)))

    YanıtlaSil
  7. melahatcim, gercekten guzel oluyor ama iyi mayalanmasi lazim. o yuzden de su ve sut karisiminin ne fazla sicak ne de soguga yakin ilik olmasi lazim. Serce parmagin yanmayacak kadar olacak. Mayanin da iyice kabarmasi icin bekle hemen diger malzemelerle karistirma o zaman isteidgin sonucu alacaksin bence. afiyet olsun. Kiymali ve patatesli harci karistirip da koyabilirsin o da guzel oluyor..

    YanıtlaSil
  8. evrenciğim; bugün ablamın doğum gunu ne yapsak diye düşünüp duruyorduk.. sonra google da poğaça tarifleri ararken senın pofuduk poğaçana takıldık.. yalnız benim anlamadığım bir konu var? Neden sıvı yağ yerine zeytinyağı kullandınız? Ayrıca ablam sizin yorumlarınızı okumadan mayayı sıcak (kaynar) sütün icine koyuverip 5 10 dk bekledıkten sonra diğer malzemelerle karıstırdı.. Bir problem yaşarmıyız? Tekrar mı başlayalım yoksa lezzeti aynı kalıp gorunusu mu değişir?.. bakalım şu anda bitti beklemede.. umarım dediğin gibi olurr Ellerine sağlık.. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. talihsiz, umarim istediginiz gibi olmustur ama genelde maya cok sicak sutle karistirilirsa maya ozelligini yitiriyor ama umarim siz sorun yasamamissinizdir. zeytinyagi ya da siviyag farketmez, hangisini istersniz..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba(:
    Uzun zamandır güzel bir tarif arıyordum nihayet sayenizde buldum(: şimdik hamurun kabarmasını beklıyorum heyecanla.Hersey yolunda gibi sonucu blogumda sizede tesekkurle yayınlıycam .musadenızle tabii hoşcakalın

    YanıtlaSil
  11. merhaba:)

    az önce tarifi denedim ve süper sonuç aldım:) poğaçayı annem için yaptım ve hamuru ceviz büyüklüğünde bezeler haline getirirken içine bir parça da peynir ekleyip bezeyi kapattım öyle pişirdim.hamuru dinlendirmeden fırına verdim.pofuduk pofuduk oldular.bu güzel tarifi bize kazandırdığınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  12. ikinci defadır yapıyorum.. eşim, arkadaşlarım bayıldılar.. benim adım artık pofuduk poğaçalarla anılıyor:) çok teşekkür ederim paylaşımınız için, hem de oldukça kolay diğer börek ve pasta çeşitleirne göre... devamını bekliyorum.. :))

    YanıtlaSil
  13. tarifinizin gerek yazılışı yani malzenin dağılımını gerekse tafini karmaşık yazmışsınız.gene de deneyeceğim

    YanıtlaSil
  14. valla evren aşkoşuma bu poğaçadan yapıp ofisine götürdüm kahvaltı için yarısını yolda yedim :) kalanlarınıda o cok begendı ellerine saglık cok sagol

    YanıtlaSil
  15. Tarifin anlatımı çok güzel
    hiç mutfağa girmemiş birinin de yapabileceği türden bir tarif...
    malzemeler evde var hemen deniycem şimdi
    inşallah güzel olur... ne zaman mayalı poğaça yapmaya kalksam hüsrana uğruyorum..
    emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. tarif için tşk.ler sabah aldım tarifi yaptım çok güzel oldu ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. merhaba=)
    tarifiniz kulağa hoş geliyor da bu tereyag derken, ben sanayag katsam olur mu?
    bizde sevmiyorlar tereyagi!şimdidden tasekkür

    YanıtlaSil
  18. slm..benim haftasonu oğlumun arkadaşlarının anneleri gelecek.google den poğaça yazddım bu dikkatimi çekti.yapacağım,inşaallah iyi olur...ahanda f...annesi ne maharetli derler inşaallah.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. slm..haftasonu oğlumun arkadaşlarının anneleri gelecek..googleden poğaça yazdım,bu tarif çıktı.deneyeceğim, inşaallah iyi olur..amaninn bu da nasıl becerikli imiş derler inşaallah:D

    YanıtlaSil
  20. Bilgecim, neden olmasin? Ben hic denemedim ama sanayagli da olur bence, ayni sey hemen hemen.. lezzeti belki biraz farkli olur ama o kadar fark anlasilmaz bile..

    YanıtlaSil
  21. Birazdan ben de poğaçanızı deneyeceğim. Ancak tarifte "ortasi havuz seklinde acilir. Yag, 1 yumurta ve yaglar (zeytinyagi ve tereyagi) bu havuza bosaltilir" demişsiniz. Zeytinyağı ve tereyağından başka yağ da mı eklememiz gerekiyor anlayamadım. bu konuya bir açıklık getirirseniz memnun olacağım.

    hidayet

    YanıtlaSil
  22. kullandigimiz butun yaglar yazili olanlar baska birsey yok, simdiden elinize saglik..

    YanıtlaSil
  23. merhaba,pogaçanız geçekten lezzetli görünüyor fakat genelde mayanın miktarı daha fazla şekeri daha az olmuyor muydu? Mesela 1 çorba kaşığı mayaya 1 tatlı kaşığı şeker gibi...Yanlış yazılmış bir şey yok değil mi? Tekrar ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Miktarlar dogru, bir yanlislik yok bildigim kadariyla.. saglicakla kalin..

    YanıtlaSil
  25. bu poğaça malzelerinle super poğacalar oluyo.mikrarları değişik olmakla beraber bende bu malzemelerle yaparım.tavsiye ederim.özelliklede kurumayayı.....

    YanıtlaSil
  26. ben denedim ve harika oldu böyle poğaça yemedim şimdiye kadar.. çok teşekkürler bu tarif için

    YanıtlaSil
  27. eşime kahvaltı süprizi yapmak için bir sürü tarif arasında sizinkinde karar kıldım ama evde süt kalmamış :((( acaba yoğurtla yapsam olur mu diye kararsız kaldım ya da 2 dk gidip almak lazım ki aynı performansı almak adına başarılı olalım ....:)))

    YanıtlaSil
  28. tek kelimeyle harika oldu! bu güzel tarif için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  29. merhaba;sımdı tarıfınızı yapmaya başladım ancak hamur cok akıskan oldu yıne de un eklemedım tarıfın dısına cıkmamak adına umarım guzel olur ve eşım begenır.bekleme aşamasındayım..

    YanıtlaSil
  30. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  31. HEVESLI tarif gercekten cok guzel birde secilen mayanin da onemi cok buyuk ben mayali tariflerde yuvamaya kullaniyorum cok guzel oluyor tarifteki malzeme listesinin fazla olmasi kimseyi korkutmasin gercekten muhtesem oluyor ben firsat bulunca yapiyorum cok yogun oldugum icin ellerinize saglikk

    YanıtlaSil
  32. harika bir pogaca...esim pogaca yemez ama tek yedigi bu oldu cok tesekkürler site sahibine...yapımıda cok kolay ama süt ve su ılık olmalı sıcak olursa mayalanmıyor

    YanıtlaSil
  33. tarifinizi deniycem ellerinize saglik insallh bende sizin gibi gusel yaparim saygilar

    YanıtlaSil
  34. 30 pofuduk poğaça şu anda fırında ve birbirlerine yapışacaklar nerdeyse o kadar şiştiler :D zaten dışarda da 60 dk beklettim o kadar kabardılar ki inanamadım. Yalnız ben yoğurmadım ekmek makinesi yoğurdu. Çok merak ediyorum, fırından çıkınca tadını da yorumlayacağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  35. Gercekten muhtesem oldular, cok guzel kabardilar ayrica tadi da muhtesem:)
    Aycin

    YanıtlaSil
  36. denedim ilk kez poğaça denememe rağmen gerçekten çok güzel kabarıyor teşekkür ederim güzel tarifiniz için:-)

    YanıtlaSil
  37. Belirttiğiniz ölçülerde malzemeyi instant maya ile yoğurdum.. Pişince sonuçtan haber edeceğim, sevgiler ve teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. Evet nefis oldu, hamur tarfi nefis çok teşekkürler (instant maya kullanınca su koymadım). İçini her şekilde çeşitlendirmek mümkün çünkü sadesi bile harika oluyor.

    YanıtlaSil
  39. Az önce çıktılar fırından. Biraz bekledim ve tattım.Şahane...Tarif için teşekkürler:)

    YanıtlaSil