Ben bu ekmek yapma isini cok sevdim arkadaslar.. Zaten surekli evden yapiyorum ekmeklerimizi. Burada benim usendigim zamanlar disinda disardan pek ekmek almisligimiz yok. Zaten guzel bir ekmek almak istediginizde epey iyi bir ucret oduyorsunuz. Mesela 400 gr bir ekmek icin 2 euro (ya da yaklasik 3.5 ytl) vermeniz gerekiyor. Neyse ben pahali olmasindan cok, hamurla ugrasmanin beni dinlendirmesi sebebiyle bu ise merak sardim. Gercekten de epey ilerledim diyebilirim. Baslangicta mayanin nasil katilmasi gerektigini bile bilmiyordum. Ilik sutun icine koyup, biraz karistirip hemen diger malzemelerle karistiriyordum. Ogrendim ki ama ilik sivinin icinde mayanin aktif hale gecmesi icin bir 10 dakika beklemek, kopurmesini gormeden diger malzemelerle karistirmamak oldukca onemli. Neyse bugun de gene cok basit bir ekmek tarifi veriyorum. Sicakken puf puf, cok lezzetli bir ekmek oluyor. Yeni baslayanlar icin guzel bir tarif..
Malzemeler
200 ml sut (ilik)
200 ml su (ilik)
3 tatli kasigi kuru maya
2 tatli kasigi seker
2 cay kasigi tuz
2 yemek kasigi sivi yag (ben misirozu kullandim)
Aldigi kadar un
Ustune surmek icin yumurta ve hashas tohumu (susam ya da corekotu da olur)
Yapilisi
Ilik su sut karisiminin (ilik olmasi su demek, serce parmaginizi dokundurdugunuzda yanmayacak ama cok da soguya yakin olmayacak) icine maya ve seker koyulur. Karistirilir. Kabarmasi icin 10 dakika ilik ortamda bekletilir. Bir miktar un elenir, tuz eklenir, karistilir. Ortasi acilir, icine siviyag ve mayali karisim bosaltilir. Yavas yavas yogurarak ele yapismayan bir hamur elde edilir. Gene soguk olmayan bir ortamda 1 saat kabarmasi icin beklenir. Sonrasinda istediginiz sekli verip, bir 10-15 dakika bekletilir. Ustlerine yumurtanin sarisi ya da beyazi (asagida aciklamasi var) surulerek, corekotu, hashas tohumu veya susamla suslenir. 180-190 dereceye isitilmis firinda pisirilir.
Ben gene cicek ekmek ve orgu sekillerini kullandim. Cicek ekmek olanin ustune yumurtanin beyazi surulmustu, orgunun ise sarisi. Gordugunuz gibi sarisini surdugumuz ekmek daha parlak yuzeyli oluyor, paskalya coregi gibi. Ama genelde satavatsiz ekmekler icin yumurtanin beyazi tercih edilir. Aradaki farki gorebilmeniz icin de ikisinin fotografini da ekliyorum. Cicek ekmek bu sefer gordugunuz uzere daha fazla acilmis, kabarmis durumda. Bunun nedeni de bir oncekini yuvarlak tepside yapmistim. Kenarlari sinirladigi icin hamuru, yukari dogru kabarabilmisti sadece. Bunu ise buyuk dikdortgen tepside, orgu ekmegin yaninda yaptim. O yuzden istedigi gibi yayildi. Ama ikisi de ayri guzel. Nasil tercih ederseniz artik..
Orgu ekmegin seklini ise su sekilde verdim: once dortlu orgu yapilir, sonra iki uc birlestirilir. Aslinda bu orgu ile ilgili cok guzel bir kitap var elimde, oradan birkac birsey yapip buraya koysam guzel olur diye dusunuyorum. Insallah bu haftasonu yapabilirim.
Afiyet olsun.
Ben gene cicek ekmek ve orgu sekillerini kullandim. Cicek ekmek olanin ustune yumurtanin beyazi surulmustu, orgunun ise sarisi. Gordugunuz gibi sarisini surdugumuz ekmek daha parlak yuzeyli oluyor, paskalya coregi gibi. Ama genelde satavatsiz ekmekler icin yumurtanin beyazi tercih edilir. Aradaki farki gorebilmeniz icin de ikisinin fotografini da ekliyorum. Cicek ekmek bu sefer gordugunuz uzere daha fazla acilmis, kabarmis durumda. Bunun nedeni de bir oncekini yuvarlak tepside yapmistim. Kenarlari sinirladigi icin hamuru, yukari dogru kabarabilmisti sadece. Bunu ise buyuk dikdortgen tepside, orgu ekmegin yaninda yaptim. O yuzden istedigi gibi yayildi. Ama ikisi de ayri guzel. Nasil tercih ederseniz artik..
Orgu ekmegin seklini ise su sekilde verdim: once dortlu orgu yapilir, sonra iki uc birlestirilir. Aslinda bu orgu ile ilgili cok guzel bir kitap var elimde, oradan birkac birsey yapip buraya koysam guzel olur diye dusunuyorum. Insallah bu haftasonu yapabilirim.
Afiyet olsun.
Merhaba ekmekler harika görünüyorlar ama ben en çok çiçek şeklinde olanı sevdim ellerine sağlık canım. Hoşça kal.
YanıtlaSilÖrgü ekmek ne güzel olmuş öyle, top gibi :) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilPaskalye gibi olan çok güzel görünüyor elinize sağlık.
Tabakta, cicek ekmek zaten gonulleri cok kolay fethediyor :)
YanıtlaSilYesimcim ben de cok sevdim bunu nedense :) dedigim gibi degisik orgu ekmek modelleri var, onlari paylasayim bir ara ben de.
Hesna, begenmene sevindim, cok kolay tarif, insallah sen de denersin.
Evrenciğim,ekmek yapmak böyle alışkanlık yapıyor insanda.Annem de kendisi yapardı ekmeğimizi,biz başka ekmek istemezdik.Senin çocukların da(inşallah)bizim gibi olacak bu gidişle ellerine sağlık.
YanıtlaSilBayramın güzel geçmiştir umarım.Sevgiler...
Evroşum,
YanıtlaSilBende ekmeklerine bayılıyorum orda olsamda bu güzel ekmeklerin tadına baksam diyorum... Özgür abinle geldiğimizde de bu güzel ekmeklerin aynısından isteriz ona göre :) Ben ancak sitende yöresel ev yemeklerine ağırlık vermeni isterim. En çok o tadlar unutuluyor, özleniyor. Tüm bloglara baktığımda o zor zahmetli yöresel ev yemeklerin yerini daha pratik yemek tarifleri yer alıyor. Sen bu konuda umuyorum bir boşluğu daha kapatacaksın. İlk tarif bizden antakya ya özel patatesli pulgurlu köfte- özel kıymasıyla birlikte yapılıyor ve yeniyor..
Ablan ben gene şifremi unuttumda :)
Aslinda ablacim var ya yoresel guzel lezzetleri paylasanlar da.. Tamam benimkiler biraz daha pratik kabul eidyorum :) ama daha gecen gun damak tadinda bir laz boregi gordum ki sorma :) ama sizin tarifi gonderin koyalim bloga, enistemin guzel antakya tariflerine her zaman kapimiz, blogumuz aciktir :)
YanıtlaSiltamam en kısa sürede tüm blog severlere antakya yemek tariflerini öğrenecekler seni izlemeye devam etsinler :)
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilNe kadar güzel ekmekler yapmışsın ellerine sağlık..Bakıp da imrenmemek elde değil inan.Bende çok severim ev yapımı ekmekleri,ama bu türleri makinede pişenlerin tadı farklı bunların ki ise çok daha farklı ve lezzetli oluyor.Belkide tereyağı ve tulum peynirine bu tür ekmekler daha çok yakıştığından veya yakıştırdığımdan..Neyse ben konuyu dağıtmıyım tatlım,tekrar ellerine sağlık afiyetler olsun..Sevgiyle kal..Sana ve eşine sağlıklı,mutlu ve neşeli bir hafta sonu diliyorum..Herşey gönlünce en güzelinden olsun..Sevgiler..
Saol Gul, makinede pisenlere karsi benim bir onyargim var nedense, kendi ellerimle sekillendirmis olmaliyim mutlaka. Bir yerde duymustum, yuregimizin sicakligi ellerimiz yardimi ile mayanin aktif hale gecmesini sagliyormus, belki de o bu kadar lezzetli yapiyor ekmekleri.. Sevgi katmak lazim yapilan yemeklere degil mi? :)
YanıtlaSilEvren'cim, ekmeklerin çok güzel olmuş. Arşivdeki diğer ekmeklere de baktım biraz, hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık. Ben ekmek yaparken hamuru makinada yoğuruyorum. Makina, hamuru uzun sürede ve özleştirerek yoğuruyor, daha sonra çıkarıp şekil vererek tepsiye koyuyorum. Ama bundan sonra hamura şekil verirken önce senin ekmeklere bakacağım fikir almak için:)
YanıtlaSilekmeklerin ne kadar güzel oluyor.çok beceriklisin.Ellerine sağlık.Fırın yapımından güzel vallahi.Sevgiler.FERHAN
YanıtlaSilOhoooo benim liste kabardi da tasiyor ! Ama bu ekmek isi ilk sirayi aldi, puf noktalari benim gibi bir aceminin cok isine yarayacak, iyi ki soylemissin, sagolasin....
YanıtlaSilEkmekler puf puf harika ellerine sağlık evrencim. sevgiler Ebru
YanıtlaSilSaziye cok memnun oldum, senin gibi ustanin yaninda bizim borumuz otmez :)
YanıtlaSilFerhanca, bu evde ekmek yapimi hastalik gibi birsey. Gercekten becerikli olmakla ilgisi yok ben. Cok merakliyim, okumaya calisiyorum elimden geldigince farkli kaynaklari. Degisik cesitler ogrenmek icin.
Berceste, senin buraya bir gelmen sart oldu. :) Cok kolay bir ekmek, dediklerime uyarsan emin ol cok guzel bir ekmegin olacak senin de.
Ebru tesekkur ederim..
uzun zamandır ekmek makinası haricinde,fırını kullanarak ekmek yapmak istiyodum.senin malzemelerle deniyeceğim ama doğrusu örgü şeklini nasıl verdiğini tam çözemedim.bir de merak ettim bu malzemelerle 2 ekmek mi çıktı?
YanıtlaSilseda
tarifname.blogspot.com
dortlu orgu icin once dort uzun silindir yapiyoruz, dortlu oruyoruz (uclunnu aynisini dortluye uyguladim sadece), sonra orgunun iki ucunu birlestirdim hepsi o kadar. yazdigim malzemelerden cikan hamuru kullanarak yaptim ikisini de. yalniz hamur oldukca cok kabariyor, bunu da gozonune alman lazim cicek ekmegi sekillendirirken.
YanıtlaSilKolay gelsin seda.
süper hızlı cevap,teşekkürler :)
YanıtlaSilseda
tarifname.blogspot.com
Tatlım benim,
YanıtlaSilSenin sayfan ve yaptığın tüm tarifler sevginle dolu..Şu ekmeğin güzelliği ve kabarması hepsi bunlara delalet değilmi..Tekrar o güzel ellerine sağlık.Sana ve ailene mutlu bir hafat diliyorum..
Sevgiyle kalın.
Valla ne guzel gorunuyor bir bilsen. Ellerine saglik ve afiyet olsun
YanıtlaSilmasallah Evrencim.
YanıtlaSilEkmegin süper olmus.
Ellerine saglik. Top top yani.
Sevgiler!
Ekmeklerin çok çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Benim sormak istediğim iki soru var:
YanıtlaSil1-Şekillendirirken ellerini yağlıyor musun?
2-Tahminen ne kadar un koyduğunu öğrenebilir miyim? 6 su bardağı kadar var mıdır?
merhaba k.i.s.d,
YanıtlaSilsorularina cevap vermeye calisayim; ellerimi yaglamiyorum. ama eger hamur elime cok yapisiyorsa o zaman hamurun ustunu biraz unluyorum. Tahminen ne kadar un koyduguma gelince, bu ekmekleri yapali cok zaman oldu, net hatirlamiyorum ama 500 gr civari olmasi gerekiyor. Bir daha ekmek yaptigimda olcerek koyarim, belki o zaman yardimci olabilir. Unun kivamini da su sekilde ayarliyorum; goz karari biraz un eliyorum, sivi seylerle karistiriyorum. Sonra hamur elime yapismayip toparlanana kadar az az un ekleyerek yoguruyorum.
Evreeen, ekmekten yaptim, dediklerine harfi harfine uydum, bayila bayila yiyoruz. Sagolasin :) Uzerlerine yogurt surdum ben pek guzel kizardilar ! Yuppiii, ilk mayali hamur basarim :D sayende...
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilÇiçek ekmek yapma isteğim beni pınarın kulubesinden size getirdi.Tarifi yazıyorum ilk fırsatta da yapacağım umarım sizinki ve pınarınki gibi başarılı olur.
Sevgiler
Merhaba Çiçek ekmeğinizi denedim..gerçekten süper oldu..Teşekkürler.. :)
YanıtlaSil