Sayfalar

Pazar, Ekim 15, 2006

Ye-15: Dunya ve Turk Mutfagindan Bayram Tatlilari

Bu etkinlik icin oncelikle bizlere ev sahipligi yapan Dersaadet'e tesekkur ediyorum, eminim ki cok guzel tatlilar cikacak ortaya. Ben bu sefer Turk isi bir tatli yaptim ama sanirim evlerde pek de sik yapilan bir bayram tatlisi degil, umarim seversiniz. Sicak sicak yenilmesini tavsiye ediyorum..

Bayram Lokmasi


Malzemeler
Hamuru icin
120 ml sut
50 gr margarin
Yarim tatli kasigi toz seker
1 su bardagi tepeleme un
3 yumurta
Bir tutam tuz

Serbeti icin
100 gr seker
1 bardak su
Yarim limonun suyu

Yapilisi
Sut, tuz, yag ve sut bir tencerede kaynatilir. Un eklenir, karistirilarak pisirilmeye devam edilir. Hamur toparlaninca ocagin alti kapatilir. Biraz soguyunca, yumurtalar tek tek hamura yedirilir. Yagli kagit kucuk kareler olusturulacak sekilde kesilir, kati yagla yaglanir. Buzdolabinda yaglar donana kadar bekletilir. Soguduktan sonra, hamur, sikma torbasina ya da kurabiye tabancasina alinir. Yagli kagitlar uzerine istenilen ucla sekil verilir. Kizartma yagi kizdirilir (iyi kizmis olmasi cok onemli, yoksa kabarmiyor hamurlarimiz). Icine yagli kagitla birlikte, yagli kagit yukarida kalacak sekilde atilir. Zaten hamur hemen pismeye basliyor ve kagittan ayriliyor. Kagit masa yardimi ile hemen alinir. Bu sekilde butun hamur pisirilir.

Serbetine gelince; butun malzemeler kisik ateste pisirilir. Sogumus olan lokmalar sicak serbete atilir. Alternatif olarak serbet dokmeden pudra sekeri ya da eritilmis cikolata ile de servis yapilabilir.

(pudra sekerli)

20 yorum:

  1. Evren var yaaa, sen beni mahfi perisan eyliyorsun haberin ola ! Sandwichler, uzerine de bu tatli, uf yaaa acayip guzel gorunduler gozume !!!! Yanliz su yagli kagit olayina takildim, iflas ederiz yafu :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Evren ben bu tatlıya bayıldım :) eline sağlık bu etkinlik güzel oldu bol tatlılı geceçek :) sevgiler benden sana canım.Özge

    YanıtlaSil
  3. Evrencim, tatlin çok güzel olmuş. Alttaki tarifleri de ancak görebiliyorum, hepsi harika, ellerine sağlık.. Özellikle çiçek ekmek denenecektir emin ol, sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Saol berceste, komsu olsak yapardim ben sana bunlardan bak :) yolun duserse bu taraflara beklerim.

    Ozgecim tesekkurler, tatli duskunu biri olarak benim hic itirazim yok bu etkinlige :)

    Nilufer, denersen sonuclari merak ediyorum. Kolay gelsin canimm.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Evren,
    Aşağıda kanepeler,üst tarafta tatlılar ahhh canım mahvolduk burda inan hepimiz.Görüntüsü ve albenileri öyle fazla ki tadını sormama gerek bile yok,muhteşemm..
    Etkinliğin hayırlı olsun canım,ne olacak halimiz şimdiden tatlıııı diye bağırıp sızlanmaya başladık bile..Harika bir hafta diliyorum..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. merhabr evren ,senın bu tatlının hamuru şuale hamuru olmuş yanı hanım gobegı tatlısı hamuru ama sen kızgın yagda kızartmışsın ben soguk yagda kızartılır bılıyordum görunusu muhtesem tadıda oyledır muhakkak elerıne saglık .sevgılerFERHAN

    YanıtlaSil
  7. Sevindim walla, cesaret veriyorsun her yorumunda gulcum. Sanirim gercek hayatta da bu kadar pozitif bir insansin, ne guzel..

    Ferhan dedigin gibi bundan bircok tatli yapabilmek mumkun. Ama kizgin yagda yapimasi gercekten cok onemli, yoksa ici hamur kaliyor, kabarmiyor dogru duzgun. Tadi sicakken cok guzeldi ama dedigim gibi soguk kaldigi zaman pek yenecek gibi olmuyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Berceste, onceki yorumda sana yazmayi unutmusum, yagli kagit oyle fazla fazla gitmiyor merak etme, kucuk bir kagit parcasina 3-4 tane sikilabiliyor. bir de kabardigi icin bu hamur, siktiginda kucuk oluyor aslinda. Tabi tek tek sikarsan o zaman iflas ederiz :)

    YanıtlaSil
  9. gerçekten harika görünüyor.babam çok sever en kısa zamanda onun için yapacağım bu tatlıyı.
    ayrıca diğer tariflere de bir göz attım deneyebileceğim daha çok şey var gibi bu sitede :)

    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. tesekkurler seda, umarim baban da sever bu tatliyi. :) diger tarifleri de begenmene cok sevindim.

    YanıtlaSil
  11. Bayram lokmaların nefis görünüyor gerçekten.Çıtır çıtır olmuşlar.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. sayfani gezdim cok begendim.resimlerin kesinlikle cok cok guzel :)yaptiklarinada bayildim,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  13. Ecrenciğim,Eline sağlık.Çok nefis görünüyor.Bir aralar bizde de sık sık yapılırdı.Unuttuk sonra.Görünce hatırladım.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. Ellerine saglik Evrencim!
    COOOK GÜZEL VE LEZZETLI GÖRÜNÜYORLARRRRR!

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Beyhan sicakken citir citir ama sogudukca o ozelligini kaybediyor.

    Hulyalar, cok sevindim begenmene, umarim deneyeceklerin de olur aralarindan.

    Munevver, bizde pek yapilmaz aslinda ama ben nette gorup begenince yapmaya karar verdim demek kiyapilan evler de varmis.. agir bir tatli belki ondan unutulmustur.

    Yemek vakti, buyuk harfler iyiye isaret heralde :)

    YanıtlaSil
  16. Ellerine yüreğine sağlık çok güzel görünüyor...

    www.blogcu.com/serinmavi

    YanıtlaSil
  17. Evrencim, tulumbaya benziyor gorunusu ve ben bayilirim tulumba tatlisina! Ellerine saglik.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Cok guzel gorunuyorlar, ellerine saglik. Bu ayki etkinlikde insan neye bakacagini hangisini deneyecegini sasiriyor. bu gidisle onumuzdeki gunlerde bolbol tatli yiyecegiz. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  19. tatli nefis görünüyor, hele ikinci resme bayıldım, ellerine sağlık Evren. bu arada ballı baton ekmeğin görüntüsü de harika, çok güzel kabarmış...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Zeynep seda, tulumbaya benziyor haklisin ama biraz daha albenisi var iste :) bir de daha cok ugrastiyor seklini vermek icin :)

    YanıtlaSil