Farkettigim kadariyla bu blogda en cok "manti" tarifi ragbet goruyor.. O yuzden farkli bir cesit manti olan "perohi" tarifine de yer vermek istedim. Bu haftasonu Lezzet Duraklari adli programda izleyip hemen uygulamaya gectim.. Kiymali manti sevmeyenler icin cok leziz bir alternatif. Safranbolu yoresine ait bir tarifmis.. Biraz internette arastirinca bircok ulkede benzer hamur isleri oldugunu goruyorum. Sanirim orjinal isim "Pierogi". Ukrayna'da ve bircok slav ulkede cok yapilan bir yemekmis. Aynen Safranbolu'da yapildigi gibi sadece tereyagi ile servis ediliyormus. Bazi kaynaklarda Ermeni mutfagina aittir yazsa da bence Kafkas, Anadolu ve Balkanlara ait ortak bir yapim... Sonucta bizim mantimizdan, hinkaldan da cok farkli degil. Sonucta elde ayni urunler olunca, ayni seyler kesfediliyor mutfakta da..
Neyse gecelim tarife..
Neyse gecelim tarife..
Malzemeler
1 yumurta
Yarim cay kasigi tuz
3-4 yemek kasigi su
Aldigi kadar un
Bir kase suzme yogurt
2 tatli kasigi nane
Yapilisi
Yumurta, tuz, un ve su ile kati bir hamur hazirlanir. Manti hamuru ile ayni olacak sekilde. Gene manti hamuru kalinliginda acilir. Ama mantidan buyuk parcalar halinde kesilir. Yaklasik 5'e 5 cm'lik kareler olacak sekilde kesilir. Nane ile suzme yogurt karistirilir. Her hamurun ortasina bir cay kasigindan biraz daha fazla koyulur ve ucgen sekilde kapatilir.
Kaynar suda manti gibi pisirilir. Ustune sadece erimis tereyagi ve nane dokulerek servis yapilir. Ben salcali tereyagini tercih ettim. Sizin de aklinizda olsun..
Afiyet olsun..
Kaynar suda manti gibi pisirilir. Ustune sadece erimis tereyagi ve nane dokulerek servis yapilir. Ben salcali tereyagini tercih ettim. Sizin de aklinizda olsun..
Afiyet olsun..
İyi akşamlar. Şimdi bu hamurun içine süzme yoğurt ve nane koyarsak haşlanırken içinden çıkarmı acaba.Biz köyde annemle içine haşlanmış patates koymuştuk oda çok güzel olmuştu.Kucak dolusu sevgiler diliyorum.
YanıtlaSilHandancim, ben denedim cikmiyor icinden hicbir sey.. deneyip kendin de gorebilirsin ama sunu da soyleyeyim ki ben kiymali mantiyi tercih ederim..
YanıtlaSilEvrenciğim,böyle gördüm mü özeniyorum mantı yapmaya.Ama iş yapmaya geldi mi bir türlü kalkışamıyorum.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...
YanıtlaSilMANTI KİLOYA ZARAR, ÇİKOLATALI SUFLE AKILLARA ZARAR, BENİM KOLESTEROL OLMUŞ 240.
YanıtlaSilHADİ BAKALIM......,,,
KIYMALI MANTIYA DA HAYIR DENİLEBİLİRMİ.?
HERKESLERE AFİYET OLSUN.
merhaba, manti hamurunn kivami nasil oluyor?
YanıtlaSilMujdecim, ben de ilk baslarda cok usenirdim ama yurtdisinda yasamaya baslayinca, baska yerde de bulamayinca kendim acmaya basladim. Ben yapacak bir is bulamadigimda, evde yalnizken falan girisiyorum bu ise. sonra da buzluga atiyorum. dar zamanlarda cok ise yariyor. Bu perohiden de attim ama bilemiyorum nasil olacak tadi cikarip pisirince.
YanıtlaSilHandancim,
maalesef lezzetli olan her sey sagliksiz.. o yuzden az az yapip az az yemek lazim..
Yasemincim,
Mantinin hamuru biraz sert oluyor ama ben basta cok sert yapmiyorum, acarken cok zorlanmamak icin. acarken unla actigim icin de inceldikce katilasiyor hamur. ama kulak memesinden daha kati bir hamurla basliyorum acmaya. bir dahaki sefere olcmeye calisayim.
Anneannem de "piruhi" derdi :)
YanıtlaSilIsmin kulaktan kulaga oynanmis hali olsa gerek ama tadi enfes degil mi?
Safranbolu'da Kazanocağı'nda yemiştim, şahane bir lezzet.. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilaslın da içine istedıgımız herseyı koya bılırız bıde ekşimik le maydanozu deneyın o daha da hos oluyoo hasladıktan sonra azcık sulu bırakın lezzet iki misli oluyoo
YanıtlaSilafiyet olsun...
süper bir tarif kesinlikle deneyeceğim elinize sağlık mantı tarifi süper olmuş
YanıtlaSil