Sayfalar

Cumartesi, Aralık 05, 2009

Eksi mayali ekmek calismalari..


Bu aralar eksi mayayla evde ekmek calismalarim devam etmekte.. Artik neredeyse disaridan hic hazir ekmek almiyoruz.. Evde yaptigim urunleri tuketmemiz beni nedense cok mutlu ediyor, verdigim tum emeklere degiyor..

Malzemeler
200 ml kadar eksi maya
1/2 cay kasigi kuru maya
1 cay bardagi ilik su
1 cay kasigi tuz
Tam bugday unu
(hashas tohumu, susam)
sivi yag

Yapilisi
Eksi maya bir kaba alinir. Ilik suya kuru maya karistirilir ve cozdurulur. Eksi mayanin ustune karisim dokulur. bir bardak kadar un ve tuz eklenir. Karistilir. Hamur ele yapismayan bir kivama gelene kadar un eklenerek yogurulur. Arzu edilirse hashas tohumu, susam eklenilir Ustune hafif zeytinyagi surulur ve strec film ile kaplanir. Sonra ustune bir el havlusu kapatilarak mayalanmasi icin 1 saat kadar beklenilir. Hamur hafif unlanmis bir tezgaha alinir. Kare olarak el ile acilir. iki kenar ortada birlestirilir, uzun bir dikdortgen elde edilir. Kenarlar gene ortada birlestirilir, bu sekilde tekrar kaba alinir. Her 45 dakikada bir bu islem toplam 3-4 kez tekrarlanilir. Ben tezgaha yapismamasi icin un yerine az yag kullaniyorum. En son istenen sekil verilir, bu sekilde mayalanmasi icin de yaklasik 30 dakika beklenilir. Keskin bir bicakla verevine kesilir. 200 dereceye isitilmis firinda ic isisi yaklasik 100 dereceye gelene kadar pisirilir. Cikardiktan sonra bir temiz havluya sarip naylon posetin icinde bir bes dakika bekletin, sonra cikarip tezgahta sogutun.

Puf noktalari:
  • Icindekilerin miktarlari ile oynayabilirsiniz. Ben kuru mayayi oldukca az kullanmaya calisiyorum, hic kullanmasaniz da olur ama sureci hizlandirdigi icin tercih ediyorum ben.
  • Beyaz unlarin protein miktarlari tam bugday ununa gore dusuk, yani besleyici degeri de daha dusuk haliyle. O yuzden tam bugday unu kullanmanizi tavsiye ederim. cavdar unu ile eksi mayadan hic kuru maya kullanmadan ekmek yapmak biraz tecrube gerektirdigi icin ben henuz denemedim ama amaclarim arasinda.
  • Hamuru bu kadar cok zarf usulu katlamanin nedeni ise, icindeki hava kabarciklarinin homojen sekilde dagilmasi, eger bunu yapmazsaniz o zaman ekmegin icinde heterojen sekilde dagilmis buyuklukleri birbirinden cok farkli hava kabarciklari olusur. Bu da goruntu acisindan cok hos degil. Bir kismi kabarmis, bir kismi tok kalmis bir ekmek oluyor sonucta. O yuzden bu katlama islemi ile tarafa esit dagilmis, esit buyuklukte puf puf kabaran hava kabarciklari elde ediyoruz. Bu da istenen bir durum.
  • Eksi mayali ekmek yapmak, normal maya ile yapilanlar gibi kolay bir islem degil. Daha cok sabir ve emek istiyor. Daha uzun surede mayalanma gerceklesiyor. O yuzden acele etmeyin pisirmeden evvel. Yeterince mayalanmanin gerceklestiginden emin olun. Benim genelde 3-4 saati buluyor, ekmegi hazirlamaya baslamam ile pisirmem arasinda gecen sure.

Biraz zahmetli ama leziz bir ekmek.. Bu konuda calismalarim devam etmekte, yakinda daha detayli yazmaya calisacagim.. Fotograf aksam cekildigi icin pek hos degil ama umarim daha guzelleri ile yakinda karsinizda olurum..

6 yorum:

  1. Çok leziz görünüyor.Emeğine,ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik Evrencim! Cok nefis gorunuyor. Muhakkak denenecek:). Zumbul

    YanıtlaSil
  3. Mujde, tesekkur ederim.

    Zumbulcum, uzun zamandir sesin solugun cikmiyordu, nasilsin hersey yolunda mi?

    YanıtlaSil
  4. Evrencim, hersey yolunda. Doktorayi bitirmeye calisiyorum, bundandir sessizligim:(.

    YanıtlaSil
  5. Eger bu guzel olmayan fotografsa, guzelini bilemeyecegim. Ye beni ye beni der buradaki gorunum. Eksi mayayi kendin mi yaptin ve onun puf noktalari nedir Evren. Sorun yasayanlari cok duydum ve ilk ekmegimi de senin tarifinle yaptigim icin danisayim dedim :)

    YanıtlaSil
  6. berceste,

    Eksi mayami ben kendim yapmadim. Kanada'a arkadas ziyaretine gittigimde evinde kaldigimiz arkadasimdan alip getirdim Belcika'ya. Ama sanirim evde yapmak da mumkun. Belki ilk birkac sefer yapisinda tam olmaz, ama ilerleyen denemelerde eminim kalitesi yukselir eksi mayanin. Neredeyse hic ekmek almiyorum artik disaridan. Evde yapilmis saglikli ve katkisiz bir ekmekten daha guzel ne olabilir ki? Acikcasi ben de hala ogreniyorum eksi mayali ekmek yapmayi, yeni seyler ogrendikce paylasacagim.

    YanıtlaSil