Sayfalar

Cumartesi, Ocak 02, 2010

Zencefilli Yilbasi Kurabiyeleri

Kurabiyelerin icinde oldugu tabagi annem susledi. Ve tabi ki annemin elisi oldugu icin benim icin cok kiymetli.. Canim annecim, ellerine saglik.. Bu arada annem bahsetti; annemin arkadaslarindan biri olan Hamdiye teyze beni yakindan takip ediyormus, anneme bahsediyormus gunu gunune neler yazdigimi.. Begeni ile siteyi takip ettigi icin cok tesekkur ediyorum buradan kendisine.. Ellerinden opuyorum..

Gelelim gunu tarifine.. Yilbasi kurabiyeleri.. Bunlar gorundugu gibi sert kurabiyeler degil. Bir de klasik suslu kurabiyeler gibi ruhsuz, siradan degiller.. Yumusak ve lezizdi kendileri..

Malzemeler
125 gr oda sicakliginda tereyagi (yarim paket)
50 gr esmer seker
80 gr akcaagac surubu (yerine bal da koyabilirsiniz)
1 yemek kasigi bal
1 yumurta (hafifce cirpilmis)
280 gr un
1 yemek kasigi zencefil (toz)
1 tatli kasigi tarcin
2 tatli kasigi karbonat

Yapilisi
Sekerle tereyagi cirpilir. Akcaagac surubu ve bal eklenir, cirpilir. Yumurta azar azar eklenerek hamura yedirilir. Kuru malzemeler baska bir kapta karistirilir, diger malzemelere eklenir ve elde edilen hamur yaklasik yarim saat buzdolabinda strec film ile sarilarak bekletilir.

Merdane ile hamur acilir. Kalinligini siz isteginize gore ayarlabilirsiniz ama yarim cm kalinlik bence iyi. Kalipla hamurdan parcalar kesilir. Yaglanmis tepsiye alinir. 180 dereceye isitilmis firinda pisirilir.

Soguduktan sonra istege gore suslenir. Hazir glazurle susledigim icin susleme ile ilgili tarif yazamiyorum.. Isvec'e gittigimde oradan almistik esimle birlikte susleme glazurlerini (Kristyr adi).. Burada ya da Avrupa'da baska bir yerde rastlamadim.. Denk gelirseniz ve kurabiye suslemeyi seviyorsaniz bence kacirmayin.. Beyaz glazurler icin de soyle birsey kullandim.

Kurabiyelerinizi susledikten sonra glazurlerin iyice kurumasini bekleyin. Uzerinde 10 dakika falan yaziyor ama inanmayin en az 4-5 saat diyorum ben.. Yoksa ust uste koydugunuzda suslemeler bozuluyor.. bilginize..


Yilbasi partimizde oldukca ilgi gorduklerini soylebilirim bu sekilli kurabiyelerin..

10 yorum:

  1. Annenizin ve sizin ellerinize sağlık.Mutlu yıllar.İzmirden sevgiler.Mine

    YanıtlaSil
  2. Çok şirin ve çok lezizi görünüyorlar, ellerinize sağlık, ayrıca sayfama hoş geldiniz.mutlu yıllar,güzel bir hafta diliyorum, sevgiyle kalınız.

    YanıtlaSil
  3. Zencefil,süper bir baharat ama hiç kurabiyede kullanmadım.blogda başka zencefilli kurabiye var.Ellerinize sağlık.Sevgiler.Takipcinizim.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık, çok hoş olmuşlar

    YanıtlaSil
  5. Süslemeler daha da bir güzel.Tam iştah açıcı.............Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Annenin de senin de ellerinize sağlık!
    Glazür'ü nereden buldun yahu?
    ben belçikada görmedim hiçbiryerde :((

    YanıtlaSil
  7. burcu, ben almanyadan almistim ama burada da satiliyor, delhaize'de falan gordugumu hatirliyorum.. colruyt'ta da olmali hatta.

    YanıtlaSil
  8. Zencefilli kurabiyeler böyle gördüğümde çok cazip geliyor bana. Sanki çok çok sevecekmişim gibi. Ama geçen denediğimde yiyemedik, sevemedik ailecek, acı geldi ^^'

    Bu tarifi görünce yine aynı zencefilli kurabiye aşkı kabardı içimde. Yine aynı sona uğrayacağından korkmasam kesin yaparım ama...

    Çok da şeker görünüyorlar, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. Berre,

    Zencefilini cok koymus olabilirsin belki, bu tarifteki kurabiyeler kesinlikle aci degildi ve cok zencefil tadi belli olmuyordu, bence denersen seversiniz ama tabi damak tadi da kisiden kisiye gore cok degisebiliyor.. umarim severek tuketirsiniz..

    YanıtlaSil
  10. delhaize e de colruyt'a da hiç gitmedim bizim burada olmadığı için ama en yakınakini keşfe çıkmanın vakti geldi demek :)
    burada gb,lidl,aldi ve spar var sadece :(
    teşekkürler!

    YanıtlaSil