Haftasonu acayip yogun gecti. Dun sabah kahvaltisini baska yerde, ogle yemegimi baska yerde, aksam yemegimi baska yerde yedim. Uzun zamandir planladigimiz arkadaslarimizi ziyaret ettik. Iyi de oldu dogrusu. Surekli disarilarda oldugumuz icin de evde pek yemek pisiremiyorum bu ara. Bunlar da gecen haftalardan kalma ekmeklerim.. Gercekten yumusacik cok lezzetli kahvalti icin ideal ekmekler.. Hendrik Deschacht'in "Hartig Gebak" kitabindan tarif..
Malzemeler
800 gr un
1 yumurta
2 paket yasmaya
50 gr sut tozu
400 ml ilik su
40 gr seker
2 cay kasigi tuz
125 gr tereyagi
Yapilisi
Ilik suya seker eklenir maya eritilir. Unun bir kismi bir kaba elenir, tuz eklenir karistilir, ortasi acilir. Sut tozu, yumusak tereyagi, yumurtanin beyazi eklenir. En son mayali karisim bosaltilir. Yavas yavas un eklenerek yumusak bir hamur elde edilir. 1 saat hamurun kabarmasi beklenir. Firinin icine isiya dayankli bir kaba su konulur. Hamura sekiller verilir, yumurtanin sarisi surulur, corekotu ve hashas tohumu ile suslenir. 180 derecede ustu kizarana kadar pisirilir.
Merhaba, ekmeklerin çok güzel görünüyor. Bizdede böyle ekmekler yapılıyor, genelde tereyağ ile veya nutella ile yemeye severim onları, veya sadece sıcak çikolata ile :)Tarifinde bir şey anlayamadım. Ilik sute diyorsun fakat malzemelerde ilik su yazdın. Bildiğim kadarıyla süt ile yapılıyor ama sen sut tozu kullandığın için herhalde bir yanlışlık vardır. Kısmetse bu hafta sonu yapmaya düşünüyorum onları, malum hafta içi kahvaltımızı dışarıda yapıyoz :(
YanıtlaSilHaklisin Defne, tarif icinde suya eklenecek yerine sute demisim. Aliskanlik tabi, ben surekli sutle yaptigim icin ekmekleri, oyle yazmisim. Tesekkurler uyari icin.
YanıtlaSilEkmekçi kız :) Bunlar da çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık....
YanıtlaSilTesekkurler yesimcim, begenmene sevindim. dedigin gibi bu ara sadece ekmek postu koymaktan bana da fenalik geldi :)
YanıtlaSilYok yok fenalıktan değil yanlış anlama, çok güzel ekmekler yapıyosun diye öyle dedim...
YanıtlaSilEvrencim ellerine saglik, cok guzel gorunuyorlar, hele ki sicak sicak. Benim merak ettigim hamuru 1 saat ilik ortamda kabarttiktan sonra bekletebiliyor musun ? Yani hamuru bugun yaptim, yarin aksam (nerede saklayabilirim, buzdolbi , normal oda sicakligi) ekmek yapabilir miyim ?
YanıtlaSilsagol
Limon cicegi, ben daha once denemistim, hamuru yaptiktan sonra buzdolabinda mayalandirmistim (sabahtan aksama kadar) ama istedigim gibi olmamisti. Bence pisirmeden once baslamak daha iyi sonuclar veriyor ama dolapta mayalandiran da cok kisi var, ozel birsey yapiyorlar mi bilemiyorum..
YanıtlaSilEvreeen, ne güzel ekmekler bunlar:) Senin ekmekleri görünce hep canım ekmek yapmak istiyor. Güzelim tarifleri yapmak iyi de yerken kendini kısıtlamak gerekiyor ya işte işin o kısmı can sıkıcı:))
YanıtlaSilSevgiyle.
Merhaba canım ekmekler süper görünüyor şimdi bundan yapıp yemek istedi canım offff tamda diyete başlamıştım:))) ellerine sağlık. Hoşça kal.
YanıtlaSilEvren'ciğim,
YanıtlaSilBu brötchenlerde çok şık olmuşlar.Hele öndeki ve üzeri şekillenmiş olanı tıpkı Almanya'da kilere benzemiş ellerine sağlık canım.Şimdi onları ikiye kesip 2 kapak şeklinde arasına hafif tereyağı peynir üffff superrr olur.Benim içinde yer misin,veya quark üzerine minicik reçel sürüpde yiyebilirsin tatlım.çOK ÖPÜYORUM SENİ.Etkinlik için ben eklememi yapmıştım sen bi zahmet ordan alırsan çok iyi olur.Zira ben hiç anlayamıyorum link gönderme işinden.Sevgiyle kal.
Saol Defnecim, sen ki o guzelim peynirli tarti yapmissin, sana bu ekmekler cocuk oyuncagi gibi gelir :)
YanıtlaSilTabakta, merak etme ben de diyettetim, sonucta vucudun ekmege de ihtiyaci var, yeter ki zamanini ve miktarini bilelim :) sabahlari bir dilimcik yemekten zarar gelmez.
Olur tabi gulcugum hic problem degil, sadece sen bana bir e-mail gonder de unutmayayim o sikisik gunlerde.. sadece hatirlatma amaci ile blog ismini ve nereden katildigini yazsan yeterlim universehoney@yahoo.com'a gonderirsen cok sevinirim.
Evren görüntüsü açmaya benzemiş ekmeklerin ellerine sağlık nefisler sevgiler Ebru
YanıtlaSilwww.blogcu.com/mutfaksepeti
Hııımmmmm bayılırım böyle güzel lezzetler,tarif te çok kolay geldi.Teşekkür ederim paylaştığınız için,ellerinize sağlık.Sevgiyle,maviyle,afiyetle kalın.Bloguma beklerim...
YanıtlaSilwww.blogcu.com/aydayla
YanıtlaSilBu da adresim :)))
merhaba benim anlamadığım fırının içine ısıya dayanıklı bir kaba neden su koyduğumuz??
YanıtlaSilbir kaba su koyup, ekmek piserken onu da firinin icinde bulundurmak ekmegin kurumamasini sagliyor. Su isidan dolayi buharlasiyor ve ekmek daha nemli bir ortamda pistigi icin daha yumusak, daha guzel oluyor. umarim anlatabilmisimdir yasemin.
YanıtlaSilanladım ve aynı zamanda fırınımda ekmek yapamıycağımı da anladım. fırınım mini fırın ikinci bi raf yok hem ekmeği hem su kabını koyabileceğim bi yer yok :( teşekkür ederim açıklama için. evlendiğimde kesinlikle kocaman bi fırın alıcam :)
YanıtlaSilyapabilirsin aslinda yasemin, tepsinin kenarina minik bir firin kasesine su koyabilirsin, yanina da ekmekcikleri.. Ben bazen unutup suyu koymadan yapiyorum, oyle de guzel oluyor, dene bir cok vakit almiyor zaten.. evlendiginde umarim gonlune gore alirsin tum esyalarini..
YanıtlaSilHEVESLI malzemesi fazla olmayan yani butceyi zorlamayan yapimi da cok kolay bir tarif ayrica icine sicak cikolata dokup te yeniliyor bazilarida icine tereyag peynir karistirarak surup yemegi tercih ediyor bu cok bilinen ve cok sevilen tariftir birara cok yaptim misafirler bayiliyor illa biz bu ekmegi istiyoruz diye bende hemen yuvamaya alip yapiyorum arkadaslari kirmiyorum malum misafir cok degerlidir kirmamak lazim
YanıtlaSilsüt tozu için buraya da bakılabilir.
YanıtlaSilwww.suttozu.web.tr