Sayfalar

Salı, Haziran 02, 2009

Bir Ispanyol tarifi: Empanada

Ispanyol mutfagindan bir tarif daha sunuyorum size.. Eminim begenerek tuketeceksiniz.. Haftasonu esimin hocasina gittigimizde yemistik. Ispanyol bir arkadas evde yapip getirmisti, hamuru biraz daha farkliydi ama ben internette biraz arastirma yapip kendime gore degistirdim. O bira mayasi kullandigini soylemisti, ben kuru maya kullanarak hazirladim ama hamurlarin cok kabarmamasi icin de fazla kullanmadim. Oldukca lezzetli, hos bir pogaca turu diyebiliriz.. Umarim evde denersiniz..

Malzemeler

ic malzemesi:
1 kirmizi paprika biberi (bizim dolmalik biber gibi ama yaklasik 3 misli falan)
1 yesil paprika biberi
2 sogan
2 kutu ton baligi (yagli olmasi gerekiyor, light olanlar gibi kendi suyunda degil)
Yaklasik 1 su bardagi domates puresi (ben hazir konserve kullandim, evde kis icin hazirladiginiz pismis domates de cok guzel olur)
Tuz
2 adet haslanmis yumurta

Hamuru icin
1/3 kap (80 ml) ilik sut
1/3 kap (80 ml) ilik su
3/4 kap (180 ml) zeytinyagi
3-3.5 kap (750-900 ml) un
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi kirmizi toz biber
1-2 tatli kasigi kuru maya

1 yumurtanin sarisi (ustune surmek icin)

Yapilisi (ic malzeme):
Biberleri ve soganlari dograyip az zeytinyaginda soteleyin. Ton baliklarini suzun ve catalla biraz ezin. Sotelenmis sogan ve bibere domates puresini ekleyin. Pistikten sonra icine ton baliklarini ekleyin, biraz birlikte soteleyip, atesten alin. Haslanmis yumurtalari minik minik dograyin ve diger karisima ekleyin.

Ic malzemesi hazirdir.

(hamur)
Ilik su ve sut karisiminda maya cozdurulur. Un bir kaba alinir, tuz ve toz kirmizi biber eklenir ve karistirilir. Ortasi acilir. Zeytinyagi ve mayali karisim ortaya bosaltilir. Iyice yogurulur. Cok sert ya da cok sulu olmayan bir hamur elde edilir.

Hamurla ic malzemenin biraraya getirilisi:
Hamur fazla bekletilmeden limon boyutunda hamur parcalari tezgahta merdane ile acilir, ortaya ic malzemeden koyulup, ister kalipla ister elinizde kapatilir. Acilmasin diye ben birlesme noktalarini suyla islatarak kapattim. Sonra ustlerine yumurta sarisi surup, tepside bir yarim saat bekletilir. Biraz kabardiktan sonra onceden 190 dereceye isitilmis firinda verilir ve "empanadalariniz" kizarincaya kadar pisirilir.


Haftasonu kac tane empanadas yedigini hatirlamadigim esim, buna da "orjinalinin aynisi olmus" dedi. Yaptiklarima kendisinin ne kadar elestirel bir tarzda yaklastigini da bildigim icin buraya gonul rahatligiyla yaziyorum tarifi.. Umarim dener ve begenerek konuklariniza sunarsiniz..

Cayin, kahvenin yanina afiyet olsun..

1 yorum:

  1. ellerine saglik evrencim..
    gercekten cok guzel gorunuyorlar.. cok canim cekti. basarili bir fotograf olmus.
    en kisa zamanda deneyecegim. sonucu bildiririm..

    YanıtlaSil