Sayfalar

Çarşamba, Ağustos 26, 2009

Uzumlu Salyangoz


Zor ama leziz bir tarifle daha karsinizdayim.. Esimin bu uzum sevdasi beni yeni denemelere yoneltiyor :) Pazar sabahlari firindan ya da marketlerden aldigimiz uzumlu salyangoz esimin favori hamurislerinden biridir. Gecen gun ben de zor birseyler denemek isteyince, esimden bana zor bir gorev vermesini istedim. O da bunu secti :) Tarifini de kendisi buldu sagolsun.. Yani tam destek :) Bana da denemek kaldi..

Bu tarifte kullanilan, kruvasan hamuru ile ayni hamur. O yuzden de hazirlanmasi zaman istiyor ama sonuca degiyor mu? Kesinlikle evet.. Hazirladiginiz hamuru dilerseniz kruvasan icin de kullabilirsiniz.. Yalniz tarif biraz degisik cunku olculer kuyumcu olculeri gibi. Hassas tartimla gram gram olctum herseyi.. Bir dahaki sefere tum asamalari fotograflamak istiyorum, o zaman buraya ekleyebilirim.

Onceden hazirlanacak hamur malzemeleri

86 gr un
27 gr tereyagi
1 gr maya
50 gr su

ADIM 1) Suyun icinde kuru mayayi cozdurun, butun malzemeleri birlestirin ve elinizle iki ucundan cekistirerek hamuru toparlayin. Fazla un eklemeyin, bu sekilde yapismayan bir hamur elde ediliyor. Derin bir kaseye hamuru alin, ustunu strec folyo ile kaplayin ve oda sicakliginda 15 saat bekletin.

Krema icin malzemeler
250 ml sut
2 paket vanilin
1 yumurta
25 gr tereyagi
34 gr seker
25 gr misir nisastasi
(varsa vanilya cubugunun ozutu)

ADIM 2) Sutu kaynamasi icin bir kaba alin ve isitmaya baslayin. Eger kullanacaksaniz vanilya ozutunu de sutun icine ekleyin. Diger tarafta yumurta ile sekeri bembeyaz olana kadar yuksek devirde mikserle cirpin. Vanilin ve misir nisastasini ekleyip cirpmaya devam edin. Kaynamis sutun ucte birini yumurtali karisima bir yandan cirpmaya devam ederek ekleyin. Sonra bunu kalan sutun icine ekleyip, katilasana kadar pisirin. Karistirmaya devam edin, cabuk katilasiyor. Ocaktan alin, tereyagini ekleyin. Soguyana kadar arada karistirmaya devam edin.

15 saat sonra hamura eklenecekler
500 gr un
17 gr kuru maya
20 gr sut tozu
240 gr ilik su
10 gr tuz
1 yumurta
60 gr seker

200 gr tereyagi

ADIM 3) 15 saat beklettigin hamurun ustune tereyagi disindaki tum malzemeleri ekleyin. (Suyun icinde once mayayi cozdurun). Birbiri ile iyice ozlesene kadar hamuru yogurun ve ustunu strec kaplayarak buzdolabinda bir bucuk saat bekletin.
ADIM 4) Bir bucuk saatin dolmasina 10 dakika kala tereyagini disari cikartin.

ADIM 5) Bir bucuk saat doldugunda once yagli kagit arasinda tereyagini merdane ile acarak inceltin (yaklasik 3/4 cm kalinliginda olmali). Mumkunse kare seklinde acin.

ADIM 6) Buzdolabindan cikardiginiz hamuru 25 cm x 25 cm olculerinde acin. Ortasina tereyagini koyup, zarf gibi kapatin. Suradaki resimlere bakabilirsiniz bu ve sonraki adimlar icin.

ADIM 7) Birlesim yeri alta gelecek sekilde hamuru alin, tezgahi cok az unlayin ve hamuru 25 cm genisliginde uzun bir sekilde acin. (yaklasik 60 cm uzunlugunda olacak) Sonra iki tarafini tam orta noktada birlestirecek sekilde katlayin. Sonrasinda yeniden ikiye katlayarak dort katli bir hamur elde edin. Resimlerde guzel sekilde gosteriliyor. Strecle kaplayip buzdolabinda yarim saat bekletin.
ADIM 8) Yarim saat sonra buzdolabindan hamuru alin ve 45 cm x 45 cm lik bir kare haline getirin. Hamuru acarken yagin cikmamasi lazim, o yuzden nazik davranmaya calisin.

Ic malzeme
100 gr kuru uzum

ADIM 9) Actiginiz hamurun ustune hazirladigimiz ve sogumus olan kremayi her tarafina esit gelecek sekilde surun ve ustune uzumleri dagitin.

ADIM 10) Hamuru rulo haline getirin ve 2-2.5 cm'lik dilimlere keskin bir bicakla ayirin. Elinizle biraz bastirip duzeltin ve yaglanmis tepsiye dizin. Ustunu yaglanmis strec folyo ile kapatip oda sicakliginda 2 saat daha bekleyin.

ADIM 11) Eger hala haliniz kaldiysa 200 dereceye isitilmis firina once isiya dayanikli bir kapta su koyun sonra da tepsiyi firina verin. Ustleri kizarana kadar pisirin. Sonra kahveyle birlikte sicak sicak hemen bir adet yiyin :)

Fransizca bilenler, tarifin orijinaline suradan ulasabilirler..

6 yorum:

  1. Harika bir görüntü... Ama benim bunu yapabilmem için daha biii fırın üzümlü salyangoz yemem gerek:)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Evrencim, ne guzel bir tarif bu boyle. Kruvasana bayilan biri olaraktan denemem gereken tarifler listesine yaziyorum bunu...Ellerine saglik. Zumbul

    YanıtlaSil
  3. Elvan'cigim, okurken cok zormus gibi geliyor ama degil aslinda. Eminim denersen basarili olur :)

    Zumbulcum, tadi guzel ama tabi biraz yagli :) hatta bayagi yagli.. pazar sabah kahvaltilari icin cok uygun bence, biraz onceden hazirlik gerektiyor ama degiyor. Bu arada adim 10'daki iki saat bekletme suresini ben bir saate indirdim, aklinda olsun bence cok birsey degismez. Belki yaz oldugu icin yeterince mayalanmis oluyor. Denersen aklinda olsun canim.

    YanıtlaSil
  4. tarif uzunca :) güzel gözüküyor ama neden bu isim seçilmiş acaba :)

    ellerinize sağlık...
    burçak

    YanıtlaSil
  5. Kurabiye diyari, fransizca orjinal ismi escargot aux raisin, yani tam olarak uzumlu salyangoz.. ben de orjinaline sadik kalmak istedim. heralde sekli salyangoza benziyor diye oyle bir isim koymuslar :) ama cok cekici degil kabul ediyorum

    YanıtlaSil
  6. Harika gorunuyor. Benim esimde bu tip tatlilara bayilir. Ama cok mesakkatli geliyor bana ve hep baska birsey yapip gecistirmeye calisiyorum :)

    YanıtlaSil