Çarşamba, Mart 22, 2006

Evimizde Kebapci Keyfi


Dun aksam esime cok guzel bir menu hazirladim. Hem de hic sebebi yokken, tamamen icimden geldi. Belcika'da kebapci keyfini eve tasiyalim istedim. Yalniz kebap disindaki aperatifler sayesinde bunu yapmayi hedeflemistim. Menumuzde acili ezme, fasulye piyazi, kofte (pilav - ben yemedim sadece esim yedi ) ve de lavas ekmek. Menu icinde en cok acili ezme ve lavas beni bitirdi. Bu ne lezzet, Istiklal caddesine asina olanlar belki bilirler. Mc Donalds'in sokagindan girince yolun sonunda Medi diye bir kebapci vardi. biz universite yillarimizda sik sik giderdik. Ben en cok ezmesini ve mercimek corbasini severdim. Ayni tadi aksam evde elde edince "yuppi, yuppi" diye cok sevindim, esim de herseyi cok begendi. Degmeyin keyfime.. Hemen size ikisinin de tarifini vereyim, denemek isteyenlere:

1) Acili Ezme

Malzemeler
2 adet domates
2 adet kuru mor sogan (bence daha lezzetli -salatalarda kesinlikle bunu kullaniyorum)
1 adet aci yesil biber (benimki aci degildi -meksika biberi olmasina ragmen hatta renginden korkup eldivenle yikayip ayiklamama ragmen) - isterseniz aci kirmizi biber de olur ama yesil yesil ezmeye daha cok yakisiyor gorunum olarak
Yarim cay bardagi temizlenmis ince kiyilmis maydanoz
1 dis sarimsak (ben ezilmis hazir satilanlardan kullaniyorum - yarim cay kasigi yeterli idi)
1 tatli kasigi kuru nane (tazesi de olur)
1 tatli kasigi sumak
2 yemek kasigi biber salcasi
Yarim limon suyu
2-3 yemek kasigi zeytinyagi
Tuz, pul biber

Yapilisi
Once soganlar ve biber, maydanoz ile robottan gecirilir. Ustune baharatlar, sarimsak (ezilmis) eklenir. Bu sekilde robotta servise kadar bekletebilirsiniz. Servis yapmaya yakin, domatesler de robottaki karisima eklenir, ve tekrar butun malzemeler dogranir (robotta). Salca eklenip, kasikla karistilir. Son olarak zeytinyagi ve limon eklenir, ve acili ezmemiz servise hazirdir.. Afiyet olsun..

Not: En onemli malzeme biber salcasi, rengini ve tadini kesinlikle o veriyor, iyi bir salca kullanmanizi oneririm.
Sonuc:
Muhtesem bir lezzet, ben yemeye doyamadim :)

2) Puf ekmek
(lavas gibi tadi ama hani ortasi kabarip boyle kocaman balon gibi sisenlerden cok guzel gercekten)

Malzemeler
400 gr un (buranin unlari cok cabuk katilasiyor, belki Turkiyede daha fazla kullanmaniz gerekebilir)
250 gr su
1.5 cay kasigi kuru maya
yarim tatli kasigi tuz

ustu icin: 1 yumutanin sarisi, susam, corekotu

Yapilisi
Once ilik suda maya eritilir, 10 dakika kabarmasi, kopurmesi icin beklenir. Sonra un ve tuz bir kaba elenir, ortasi acilir. Sivi karisim dokulur. Yumusakca, nemli bir hamur elde edilir. 1.5 saat oda sicakliginda mayalandirilir. (ben daha iyi kabarmalari icin 45 dakika sonra ikiye boldum hamuru) Sonra bol unlu tezgahta, butun hamur toplam 4 esit parcaya bolunur. her biri yuvarlatilir ve 15 cm capinda yuvarlak acilir, ince olmasi lazim. (ama cok da ince degil, 2-3 mm yeterli) Firin 250 dereceye isitilir. Actigimiz hamurlarin ustune yumurta sarisi surullur, istege bagli olarak susam ve corekotu serpilir. 8-10 dakikada pisiyor, ici kabariyor ve firindan cikarinca da sonmuyor.

Sonuc:
Evde kebapci keyfi.. siddetle tavsiye ederim ozellikle yurtdisinda yasayanlara..

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Evrencim, ellerine saglik. Aciyi cok seven biri olarak kesinlikle acili ezmeyi deniycem...zumbul

evrenbal dedi ki...

Saol canim, senin de en guzelinden yapacagindan suphem yok. simdiden afiyet olsun.

Hatice dedi ki...

kebapçılardaki ortası kabarık hamuru bir de yanında bostaneyle birlikte çok severim. sanırım bu hamura hoşgeldin diyorlar, yanında ezmeyle birlikte de nefis olur, ellerine sağlık Evren...
sevgiler...

evrenbal dedi ki...

Merhaba Hatice,
Semaver blogunu severek takip ediyorum. Yorum birakman beni cok mutlu etti, tesekkur ederim. Ezme ile gercekten cok guzel oldu. Ayrica Hosgeldin denilmesini de anliyorum. Boyle gelen, hos gelir :)

Adsız dedi ki...

But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak
Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

Adsız dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav

yemek tarifleri dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak