Pazartesi, Haziran 19, 2006

Alik alik bakan baliklarin sonu

AYIN ETKINLIGI - BALIK

Bu ayki konumuz hem degisik, hem yeni lezzetlere oldukca acik. Ben herkesin evde severek yapabilecegi birseyler paylasmak istedim sizinle. Bazen her baligi her yerde bulmak ayni kolaylikta olmuyor, ya da fiyatlari cok farkli olabiliyor. Mesela Kanada'da en severek yedigim balik somondu. Hem cok ucuz (kilosu 10 ytl falan gibi birseye denk geliyordu) hem cok lezzetliydi. Burada cok fazla alabalik var mesela. Ama benim gonlum her zaman istavritten yana. Annemle biz cok kucukken Eminonu'nde sahilde denizden satis yapan balikcilardan aldigimiz balik ekmegin tadini maalesef hicbirsey yakalayamiyor. Denizin kokusu muydu yedigimizi lezzetli yapan bilinmez ama eski gunler hep bambaska izler birakiyor insanda..


Italyan Usulu Sardalya


Malzemeler
6 konserve sardalya (yaglari suzulmus, ortadan ikiye ayrilmis)
200 gr tam yagli tuzsuz beyaz peynir
1 su bardagi sut
2 yemek kasigi domates salcasi
1.5 tatli kasigi hardal
1 cay kasigi tuz
1.5 cay kasigi pul biber
1 yumurta
1 corba kasigi tereyagi
6 dilim tost ekmegi

Yapilisi
Peynir ve sut, peynir sute karisana dek karistirilarak orta ateste pisirilir. Ayri bir kasede salca, tereyagi, tuz, biber, yumurta, hardal cirpilir. Sutlu karisima eklenir, koyu bir kivam elde edilene dek pisirilir. Ekmeklerin ustune karisimdan surulur, ustune baliklar yerlestirilip 2 dakika firinda izgara edilir.


Ben hardal ve tereyagi kullanmadim, tost ekmegi yerine de ev yapimi normal ekmek kullandim. Ayrica firinda 2 dakika yerine 10-12 dakika iyice kizarana dek beklettim. Bir de sadece ekmeklerin ustune karisimdan surmedim, baliklari da bu karisima batirdim. Ayrica ikiye ayirdiktan sonra da ortalarindaki kilcigi da aldim. Cok lezzetli, bekledigimden cok daha iyi yemek oncesi apertiflerim oldu. Kesinlikle tavsiye ederim, zaten sardalya konservesi hem ucuz hem de her yerde bulunabilen bir sey. En azindan bir kere deneyin, afiyet olsun.



"Fish and Chips"


Heralde Ingiliz usulu balik ve patates kizartmasini sevmeyen yoktur. Zira ben yaninda sumakli, maydanozlu sogan ve domatesle bu lezzete dayanamam, ayrica seyretmesi bile guzel. Ben baliklari hazir dondurulmus olandan aliyorum, ama ev yapimi balik koftesi ile de bu lezzeti yakalamak mumkun. Asil Ingiliz usulunde boyle ekmek arasi degil de daha cok fileto bir baligin yaninda koca koca patates kizartmalari seklinde sunum yapilir. Ama bizimki turk usulu :) Belki Turkiye'de de vardir, bu sekilde dondurulmus olarak satilanlardan.. Kizartma yerine firinda da yagli kagit ustunde pisirilebilir bence, ama ben hic denemedim.

Sanirim bu ayki etkinlikte balik koftesi yapanlar da olacaktir, o nedenle diger bloglara gozatmanizda fayda var. :) Ben sadece size guzel fotograflar sunabiliyorum bu konuda. Bezen'e cok tesekkur ediyoruz bu ayki etkinlige ev sahipligi yaptigi icin, etkinlik ozetini onun sayfasinda bulabilirsiniz saniyorum: Bezen'in blogu.. Hindistan Cevizleri


8 yorum:

Nilüfer dedi ki...

Eline saülık Evren, sardalyaların çok güzel bir aparatif olmuş gerçekten...Sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Tesekkurler nilufer, gercekten marketten bir kutu konserve al dene bak sen de goreceksin. Ben yakinda bir daha yapmayi dusunuyorum ama bu sefer daha farkli bir sekilde. Sardalyaya cok onyargili yaklasmisim ben :)

Adsız dedi ki...

her ikiside cok guzel olmuslar.. ozelllikle birincisi bir yemek menusunde iyi bir baslangic olur, diye aklima geliverdi ellerine saglik...

Adsız dedi ki...

fish and cips adeta Londra ile özdeşleşmiş bir isim.bizdeki büfeler gibi oradada heryerde fish and cips.oradayken bol bol yemiştim.görünce yine canım çekti.
ellerine sağlık.sevgilerimle
nunubella

Evren Yasa dedi ki...

Evet defnenin aperetif olarak cok guzel bir baslangic olur, ben hep sicak on yemekler hazirlarkan zorlaniyorum ama asil menude balik yoksa bu gercekten guzel. bir de denemesi kolay ve ucuz.

Nunubella ingiltereye yolum duserse mutlaka deneyecegim ben de cok seviyorum bu tur seyleri.. bir de kilo aldirmasalar.. :( "tadi guzel olan hersey insana yag ve kilo olarak geri doner"

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

mrb,ellerine sağlık çok güzel tarifler tam avrupa usulü ekmek üzeri çıtır çerez olarak güzel olmuş,sevgimle kal canım...................PERUZE

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Yemekler çok güzel görünüyor. Donmuş balık köftesi (fish finger) Türkiye'de de satılıyor. Ben hep fırında yapıyorum, en az kızartması kadar lezzetli oluyor. Gönül rahatlığıyla deneyebilirsin. Yalnız belki pişirme kağıdı üzerinde değil de yapışmaması için azıcık yağlanmış bir tepside yapmakta fayda var.

Evren Yasa dedi ki...

Peruze tesekkur ederim, dedigin gibi cok avrupai oldu :))

Adasim, ben Belcika'da yasadigim icin burada kolaylikla bulabiliyorum, ama Turkiye'de oldugunu soylemen iyi olmus cunku bu sekilde cok kolay oluyor. ozleyenler icin kolay bir yol.. kesinlikle firinda yapmak daha iyi, katiliyorum.