Pazartesi, Haziran 12, 2006

Icli Kofte


Daha onceden annem yaparken yaninda durup bakardim ama insanin kendisinin yapmasi cok daha zormus onu farkettim. Hala da bence eksik birseyler var ama nedir bilemiyorum, bir de benim icli koftelerin hamur kismi kalin oluyor, aslinda yaparken ince birakiyorum ama sonra bulgurlar kaynar suda sistigi icin kalinlasiyor, daha ince de yapamiyorum, annemden yazin gittigimde kurs almam gerekiyor sanirim :)) Fotografta ortaya domates kabugundan gul yapmaya calistim ama basarisiz bence, ogrenecegim ama zamanla. :)

Malzemeler (24 adet cikti)
Hamur icin
2 su bardagi bulgur
2 su bardagi kaynar su
1 yemek kasigi biber salcasi
1 adet sogan-rendelenmis
tuz
aldigi kadar un

Ici icin
500 gr kiyma
1-2 adet sogan
1 yemek kasigi salca
Maydanoz
Tuz, kirmizi biber, kimyon
Arzuya bagli ceviz
1-2 yemek kasigi siviyag

Yapilisi
Bulgurun ustune kaynar su dokulur, kapak kapatilir. 1 saat bekletilir. Sure sonunda diger malzemeler eklenir, yogurulur. Kivami yumusak olmayacak ve iyi yoguralacak.

Siviyagda sogan oldurulur, kiyma pisirilir. Ceviz eklenir, biraz kiyma ile birlikte tavada cevrilir. Salca ve baharatlar eklenir. Ocaktan aldiktan sonra da kiyilmis maydanoz pisen ic malzeme ile karistilir.

Bir kaseye su konulur, elimiz hafifce suya batirilir. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartilir, isaret parmagimiz yardimi ile ici oyulur, ic malzemeden 1 yemek kasigi kadar konulur, agzi kapatilir. Butun icli kofteler hazir olduktan sonra yaklasik 1,5 lt suda (1 cay kasigi tuz eklenmis) icli kofteler haslanir. Istenilirse uzerine tereyagi eritilip gezdirilir.

Ben icli kofteleri haslama asamasindan once dondurdum, cok kolaylik oluyor acil gelen misafirler icin.

Afiyet olsun.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Birbirinden güzel tariflerinizi takip ediyor ve fırsat oldukça uyguluyorum..Tesadüfdür ki dün ben de içli köfte yaptım : )) içli köftenin bulgur karışımına çok az yağsız kıyma konulabilir ve kimyon ilave edilince de tadı nefis olur.Ayrıca kıyma hamurun şekillenmesinde oldukça yardımcı bir faktör.Karışımı mutfak robotunda karıştırabilirsiniz daha kıvamlı oluyor.Benim kıyma makinam var ve o çok mükemmel bir kıvamda çıkartıyor.Kıyma makinalarının içli köfteler için özel bir aparatı var hamuru içi boş bir boru halinde çıkartıyor ve oldukça ince oluyor. Ben içli köfteleri haşlamak yerine doğrudan fritözde kızartıyorum.Yada yağlı tepside üzerlerinede yağ sürerek fırına veriyorum.Haşlandığında bulgur şişeceğinden kalınlaşır.Ayrıca kızartırken fritözü tercih etmenizde fayda var çünkü normal ocakta kızartınca çevirmek gerekiyor ve patlayabiliyor bu esnada.

Evren Yasa dedi ki...

Cok tesekkur ederim hem guzel sozleriniz hem de tavsiyeleriniz icin. Dediklerinizi ben de deneyeyim bakalim nasil olacak, benim kiyma makinam yok ama dediginiz gibi kizartarak daha iyi sonuc alinabilir.

Adsız dedi ki...

Merhaba, sitenizi yeni kesfettim tarifleriniz çok guzel tebrikler. bu içli köfte hakkinda sorum olucakti ?? bulguru normal pilavlik bulgurmu kullandiniz ???

Evren Yasa dedi ki...

Merhaba Rabis, icli kofte icin ince bulgur diye tabir edilen pilavlik bulgurdan daha ince tanelere sahip olan bulguru kullandim, koftelik diye geciyor sanirim paketlerin ustunde. ama pilavlik degil, onlar buyuk oluyor.