Pazartesi, Temmuz 17, 2006

Ayin Etkinligi - Sutlu Tatlilar


Aylar ne cabuk geciyor, daha bir etkinlik yeni bitti derken, bir digeri geliyor hemen. Bu ayki etkinlik konusu benim cok zevk aldigim bir alan degildi dogrusunu soylemek gerekirse. Ben kremali tatlilari, pasta, peypasta turlerini daha cok seven biriyim. Keskul, kazandibi, tavuk gogsu disinda ozel birsey hazirlamak istedim. Bir suru Flamanca tarif okudum. Daha once bahsettigim Flaman sutlacinda, ya da sutlac tartta karar kildim. Orjinal ismi Rijsttaart, yani pirinc ya da pilav tarti ama bu sekilde soylendiginde pek cekici gelmiyor bence.. :)

Gelelim nasil olduguna.. Tadi cok guzeldi, hazir aldiklarimizla ayniydi. Ama ben bir dahaki sefere birkac degisiklik yapacagim. Sanirim o zaman goruntu olarak da birebir aynisini yakalayabilirim. Tarifin sonunda konuyla ilgili degisiklikleri, fikirlerimi bulabilirsiniz.. Sutlaca alternatif olarak hos ve degisik bir tatli..

Flaman Sutlaci - Sutlac Tart
Malzemeler

Sutlac icin
1250 ml sut
150 gr seker
120 gr pirinc (dolu dolu 2 kahve fincani)
Bir tutam tuz
2 yumurta (ben 3 tane kullandim ama 2 daha iyi olur)
2 paket vanilya sekeri
1 tarcin kabugu (yaklasik 4 cm uzunlugundaydi benimki)

Tart icin
1 yumurta
60 gr tereyagi
100 gr un
50 gr seker
Bir fiske tuz
1 paket vanilin

Ustu icin
Muskat rendesi (istege bagli)


Yapilisi Oncelikle tarin hamurunu yapip, buzdolabinda sutlac olana kadar bekletelim. Yag, seker ve vanilin iyice karistirilir. Ardindan un ve yumurta eklenir. Iyice karistirilip, cok yumusak olmayan bir hamur elde edilir. Strec folyoya sarilip, buzdolabinda dinlendirilmeye birakilir.

Sutu kaynatin, sekeri, pirinci ve tarcini ekleyip yaklasik 75 dakika kisik ateste arada karistirarak pisirin. Tarifte ustune hafif aralik birakacak sekilde kapagini kapatin diyor ama benimki tasti o sekilde, tavsiye etmiyorum :) ustu acik birakin kaynasin. Sure sonunda sogumasi icin atesten alin ve bekleyin. Yumurtalarin beyazini ayirin ve kar beyazi haline gelene kadar cirpin. Sutlacimiz soguduktan sonra icine cirpilmis yumurta sarilarini ekleyin. Yumurta sarilarini cok cirpmaya gerek yok, sadece karissinlar. Bir de ben bir kasede cirpip, uzerine bir kepce sutlactan alip once ikisini birbirine yedirip, sonra tencereye ekledim. Yumurta sarilari ile birlikte bir fiske tuz ve vanilin ekleyip karistiriyoruz. En son olarak da cirpilmis beyazlarimizi ekliyoruz.

Buzdolabindan tart hamurumuzu alip, istedigimiz kalibin (benimki 28 cmdi) boyutuna gore tabandan buyuk olacak sekilde aciyoruz, ve sonra yagladigimiz kaliba yerlestiriyoruz. Kenarlarindan biraz yukseltiyoruz ve icine sogumus olan sutlacimizi dokuyoruz. Ustune arzuya gore muskat rendesi serpebiliriz. 180 derecede yaklasik 40 dakika daha ustu kizarana kadar pisiriyoruz. Biraz sogumasini bekleyip, istersek ilik, istersek buzdolabinda birkac saat bekletip soguk servis yapiyoruz (burada genelde soguk servis yapiliyor ama ilik da tadi cok guzel). Ben dilimin ustune icinde pisirdigim tarcini koyarak biraz susledim, isterseniz tartin ortasina da koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Oneriler - Dusunceler
1) 3 yumurta bence oldukca fazla icine koymak icin, bir dahakine 2 deneyecegim, ve de beyazlari ile sarilarini ayirmadan cirpip icine ekleyecegim. Nasil olsa kabarmiyor zaten ve boyle olunca butun yuzey kizariyor, sanirim diger sekilde daha firin sutlaca benzeyen bir ust goruntu elde edebilirim.

2) Tart hamurunu da onceden biraz pisirip oyle sutlacini icine dokecegim. Boyle rengi cok acik oldu.

3) Pisirdigimiz sutlac biraz fazla geliyor, kalanlari da firina dayanikli kaplarda su dolu bir tepsiye koyarak pisirebilirsiniz.

23 yorum:

Yesim dedi ki...

Çok şık olmuş, ellerine sağlık. Bu arada tartın üstü bence gayet güzel kızarmış :)

Zeynep Seda dedi ki...

Evrencim harika gorunuyo, ellerine saglik! En guzeli boyle degisik seyler yapmak. Ben geleneksel yemeklerimize hayranim ama yeni tarifleri denemeye de bayiliyorum!

Sevgiler!

ZeYNeP dedi ki...

Evren cok şık olmuş ve değişik bir tarif,
Valla tartın bu rengide gayet hos ve orjinal aslında, ellerine saglık,

SEvgilerimle,
Figen

Adsız dedi ki...

Evren Merhaba,
uzun zamandır tariflerini takip ediyorum ama sessizce. Sütlü tatlıları senin gibi çook severim, bu tartı görünce bayıldım ve en kısa zamanda onu yapmayı düşünüyorum, Umarım seninki kadar güzel olur. ellerine sağlık. Bence de tartı rengi gayet iyi.

Evren Yasa dedi ki...

tesekkurler hepinize guzel ve cesaret verici yorumlariniz icin :) ama bir dahaki sefere daha iyi bir sonuc alacagimi dusunuyorum, o zaman sizinle paylasirim sonucu :)

limoncicegi dedi ki...

Ellerine saglik, bize farkli mutfaktan bir tat verdigin icin. Cahilligime ver ama muskat ne oluyor ?

Evren Yasa dedi ki...

Yok ne demek limon cicegi, benim de yeni ogrendigim birsey bu muskat; hint cevizi olarak da biliniyor, cevizin kucuk hali gibi birsey, cok sert oldugu icin rendelenmis olarak da satiliyor. Itirli bir tada sahip bir cins baharat, besamel sosa ve sutlu tatlilara yakisiyor. Umarim anlatabilmisimdir.

vintage biscuit dedi ki...

EVRENCIMMMM
YUPPIEEEEEEEEEEEEEEE
VAR YA SEVINDIRIK OLDUM
YANINA DONDURMADA KOYSAM NASIL YERIM BILIYOMUSUN
:)))))))))

Damak Tadı dedi ki...

sevgılı evren,
harıka bır tad olsa gerek..cok degısık ve sıkda ustelık.bu tarıf acaba nereye aıt bılgı verırsen cok memnun olurum.hemen deneyecegım
umarım benımkı de senınkı gıbı sık ve guzel olur.sımdıden sonsuz tesekkurler,ellerıne saglık.keske bende orda olsamda sızlere eslık etsem ne yazıkkı ımkansız canım..

sevgılerımle,


www.damak-tad.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Merhaba Evren,

ben Zumbul'un annesiyim. Bana siteni tavsiye atti. Cok begendim. Bundan sonra tariflerini deneyecegim...

Hatice Bulut

Adsız dedi ki...

Merhabalar görüntüsü nefis olmus eminim tadida öyledir,bede sütlü tatlilar etkinligine katildim görmek istersen bana bir tikla,ellerine saglik
Http//www.blogcu.com baharcicegi

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor tatliniz:)yarin verdiginiz tarif uzre bu tatliyi denemek istiyorum, yalniz merak ettigim, princler hani suda haslanir tarzda pismeden, sutlede yumusak bi kivama geiryormu?birde tart hamurunu onceden pisirmenin daha guzel olacagindan bahsetmissiniz sadece renginden oturumu, yoksa hafif pismemis bi tatmi olusuyor acaba?cevap icin simdiden tesekkurler, tekrar ellerinize saglik....Saglicakla kaliniz ins...

Evren Yasa dedi ki...

Vintage'im, dondurma harika fikir ozellikle vanilyali dondurma ile super olur!

damak tadi, bu tatli flamanlara ozgu bir tatli. Flamanlar da Belcika'da yasayan Hollanda kokenli diyebilecegimiz, hollandaca konusan grup. Ayrica fransizca ve almanca konusan iki ayri grup daha var belcika'da, biraz karisik durumlar.

Merhaba Hatice teyze, siteyi begenmenize sevindim, sizin gibi tecrubeli kisilerin bizim tariflere ihtiyaci yok pek ama gene de denerseniz cok sevinirim. Zumbul'le bu kadar sure sonra tekrar birbirimize buldugumuza cok seviniyorum.

Baharcicegi, bakarim tabi ki senin neler yaptigina da eminim dokturmussundur..

Arzu, tat olarak bir degisiklik bir ciglik yoktu ama bence goruntu olarak tart hamurunun daha kahverengi olmasi lazim ama pismiti, zira firinda epey uzun kaliyor. Ama cigden koyulan tum tart hamurlarinin rengi boyle kaliyor, biraz arastirdim dun. Ayrica pirincler cok guzel pismislerdi, hic suphen olmasin. Cunku 75 dakika epey uzun bir sure. Denersen yorumlarini bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Tarifler süper eline sağlık deneyeceıklerlm arasına alındı bile :) görüşmek dileğiyle sevgiler. Özge

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir tarif,ellerine sağlık Evren.

Ebruli Lezzetler dedi ki...

Görüntüsü süper... Lezzetininde aynı olduğuna eminim. Ellerine sağlık. Ebru

Evren Yasa dedi ki...

Susam, beyhan ve ebruli lezzetler cok tesekkur ederim. Yorum birakmaniza sevindim, umarim dener ve seversiniz.

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
Harika olmuş benim çok hoşuma gitti,tarifi hemen yazdım ilk fırsatta deneyeceğim.

Ellerine sağlık,sevgiler

iyi hafta sonu olur umarım senin ve sevdiklerin için..


Sevgiler

Adsız dedi ki...

Evrencim tarif için çok teşekkürler.
Önümüzdeki hafta deneyeceğim.
Erkek arkadaşıma sordum seviyormuş..Zaten bizim sütlaç da onun favori türk tatlısı.
Kendisi senin de bildiğin gibi belçikalı...
Sayende türkçe bir belçika tatlısı tarifim oldu...Çok teşekkür ederim.
Ara ara bildiğin belçika yemeklerini falan yazsan buraya da öğrensek fena olmaz :)
Ellerine sağlık...
Sevgiler.

Evren Yasa dedi ki...

burcu, yakinda bir de flantaart adinda bir tatli tarifi yayinlayacagim hatta yaptim da fotografini cekmem lazim. fazla yemek tarifi bilmiyorum damak tadi biraz daha farkli belcikalilarin ama cok guzel tatlilari var.. ama cok kitap var kutuphanede falan yemek ustune gelince hemen adapte olursun. simdiden iyi sanslar burcu..

Adsız dedi ki...

Ben biraz önce yaptım bunu ama rengi seninkiyle aynı olmadı.neden anlamadım?

Evren Yasa dedi ki...

Burcu, belki yeterince tutmamissindir firinda, ya da isisi az gelmis olabilir. korkmadan firinda tutmak gerekiyor, insana yaniyormus gibi geliyor ama alti beyaz kalirken ustu kizariyor guzel oluyor.

Adsız dedi ki...

Hımmm.Olabilir :)
Neyse bir dahaki sefere korkusuzca yapacağım o zaman :)
Teşekkürler canım cevabın için.