Pazar, Temmuz 23, 2006

Farkli Lezzetlerde Paskalya Corekleri

Neredeyse bir haftadir, birseyler yazamadim buraya, affedin. Hem havalarin cok sicak olmasi (geceleri uyuyamiyoruz sicaktan, gunduzleri nefes alamiyoruz, klimasiz heryer cehennem gibi, yaniyor avrupa yaniyor) hem de bizim evde boya-badana ile ugrasmamiz bunun temel sebepleri. Bir de gecen Cuma burada ulusal tatildi, persembe gunu de Yesim'le bulusup buralarin indirimlerinden yararlandik :) O yuzden de okula gelemedim.


Fotografta gordukleriniz, bizim biber bitkimizin ilk mahsulleri.. Sizlerle paylasmak istedim.. Ikinci olarak da gecen hafta icinde yaptigim paskalya coreklerinin tarifini vermek istiyorum. Biraz irice oldular, ama tat olarak istedigim lezzeti, hatta ozledigim tadi yakaladim. Yumusak ve hafif tatli paskalya coreginden hoslananlar icin guzel bir tarif.. Tamamen simultane kafamdan gecenlerle olusturdugum bir tarif ama kendimden de birseyler katip klasik paskalya coregi yerine birini uzumlu birini de hindistan cevizli yaptim. Hindistan cevizli olanda cok bir degisiklik yoktu, icinde hindistancevizi oldugunu anlamak mumkun degildi ama digerine gore hamuru biraz daha sertti. Uzumlu olana bayildik biz esimle.. Size de afiyet olsun..

Paskalya Corekleri


Malzemeler
200 ml sut
1 yemek kasigi kuru maya
4-5 yemek kasigi seker
1 tutam tuz
2 tatli kasigi hindistancevizi
Yarim su bardagi kurutulmus kara uzum (cekirdekleri cikarilmis)
3/4 cay bardagi siviyag
1 yumurta (beyazi icine, sarisi ustune)
Aldigi kadar un
Suslemek icin susam, ceviz
2 tatli kasigi mahlep

Yapilisi
Ilik sutun icinde maya ve seker eritilir. Mayanin kabarmasi icin 10 dakika beklenir. Biraz un elenir, bir tutam tuz atilir, karistirilir, ortasi acilir, icine sutun yarisi dokulur, yagin yarisi eklenir. Yumurtanin beyazinin yarisi hindistancevizinin tamami ve 1 tatli kasigi mahlep ile ortadaki siviya katilir ve karistirilir, sonra yumusak bir hamur elde edene kadar un eklenerek hamur olusturulur. Ustu kapali sekilde kabarmasi icin beklenir. Ayni islemler tekrarlanir, biraz un elenir, bir tutam tuz atilir, karistirilir, ortasi acilir, icine sutun ve yagin ve yumurtanin kalan yarilari dokulur. 1 tatli kasigi mahlep eklenir. Gene yumusak bir hamur elde edilir ve kabarmasi icin yaklasik 30 dakika beklenir. Bu ikinci hamurumuza sekil verirken uzumlerimizi ekleyecegiz. Ondan once uzumlerimizin yumusamasi icin kaynar suyun icinde 15-20 dakika bekletip, cekirdeklerini ayiklayariz. Hamurlarimiz kabarinca, once iclerindeki havayi aliriz (cok kuvvet uygulamadan hafif yogurarak). Hindistancevizli hamur uce ayrilir, her biri uzun rulo yapilir ve orerek ilk paskalya coregimizi olustururuz. Diger hamur da uce ayrilir, rulo yapilir. Her biri rulo hafifce inceltilerek, ortalarina uzumler bir bastan bir basa koyulur, ve tekrar rulo haline getirilir (anlatamamis olabilirim, sorunuz olursa cizerek gosteririm). Orulur ve ikinci paskalya coregimiz de hazir hale gelir. Sonrasinda yumurtanin sarisinin icine bir cay kasigi seker eklenir (rengi daha cok kizarsin diye, icindeki seker karamelize oldugu icin) ve coreklerimizin ustune surulur. Ben birinin ustune susam, birinin ustune de ince ceviz dilimleri yerlestirdim. Isterseniz file badem de uygun olur. Keyfinize gore susleyin. 180 dereceye isitilmis firinda yaklasik 20-30 dakikada ustu kizarana kadar pisirin. Afiyet olsun.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

harika olmuşlar ellerine sağlık biberlerinde çok şirinler

Adsız dedi ki...

Evren hanım merhabalar. Öncelikle sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim. Güzel yorumunuz için de. Hamurişlerine bayılırım, özellikle mayalı tariflere. Bu çörekler harika görünüyor. Bu hafta deneyeceğim tariflere ekliyorum hemen. Sonucu bildiririm.

Elinize sağlık, siteniz de çok hoş olmuş.

Sevgiler,

Selin (www.selincaglayan.com)

Damak Tadı dedi ki...

Süper görünüyorlar,tıpkı fırından yeni çıkmış halleri var.Pastahanedekilerden de ayrıca daha güzel olmuşlar.Tebrikler canım muhteşemsin.Ellerine gönlüne sağlık.Biberlerinde gerçekten çok ciciler çok güzel gözüküyor onlarda.Ellerine sağlık canım..
Sevgiler

www.damak-tad.blogspot.com

Evren Yasa dedi ki...

Dileks, Selin ve damak tadi cok tesekkur ederim, yorumlariniz beni cok mutlu ediyor. Yeni seyler deneme cesareti veriyor. :) Biberleri de yakinda yemeklerimde pul biber olarak gorebilirsiniz :) Buyuk bir zevkle onlari yetistiriyorum, gercekten buyuk mutluluk.

Adsız dedi ki...

Merhaba Evrenbal
güzel yorumun için çok teşekkür.Siteni ziyaret ettim, paskalya çöreğine ve biberlerine bayıldım. Aklım acıda malum. Ellerinize sağlık.
sevgiler
Onca Tapınç Uğurlu

Evren Yasa dedi ki...

Kruidnagel, dedigin gibi pul biber yapacagim, simdilik kurumasini bekliyorum ama aslinda kafamdan gecenler zor birsey degil; kahve ogutme makinasinda hepsini cekicem, olacak pul biber :) sonucunu yazarim tabi.

sevdamavisi dedi ki...

bu güzel görüntüleri görünce acıkmamak mümkün değil. ellerinize sağlık

Sibel dedi ki...

Evrenciğim, bu çörekleri denedim geçenlerde. Ne zamandır yazacağım unutuyorum. Bu sabah ekmek çıkartırken dondurucuda poşetlediğim paskalya dilimlerini görünce aklıma geldi:)

Şahane oldular, pamuk gibi, hele ilk piştiklerinde dokunmadan dağılıyorlardı adeta.. Ben de iki çeşit yaptım, üzümlüsünü daha çok sevdim. Sadeleri de dilimledikten sonra üzerine çilek reçeli, bal sürüp yedik. Hala da ısıtıp yiyoruz:)
Sevgiler canım...

ayten dedi ki...

merhaba,sizi dikkatle ve ilgiyle takip ediyorum.paskalya çöreğini çok ama çok severim.tarifinizigörüncede çok sevindim hemen yaptım geceydi yaptığımda süt yokmuş bende suyla yapmıştım tadı çok güzeldi yanlız biraz sert olmuştu.noktalama koyamıyorumm direk yazıyorum kusura bakmayın.bi kızım var 1 yaşında kucağımda meme emmekde şuan.zor yazıyorum.neyse dün sütle yaptım yine sert oldu.biraz yumuşak olmalı halbuki.öyle değilmi.acaba ben neyi yanlış yapıyorum.sizce?teşekkürler hoşçakalın

Evren Yasa dedi ki...

Ayten tesekkur ederim tarifleri takip ettigin icin :)

Kizina da uzun mutlu bir yasam diliyorum, minik bebeginle ne guzel vakit buluyorsun mutfakta zaman gecirmek icin..

Paskalya coregi yumusak olmali cok dogru.. Normalde su ile yaparsan sert olmasi normal, sut koydugun zaman ekmek bile daha yumusak olur.. O yuzden kesinlikle sut olmali.. Ama onun disinda belki firinin derecesi yuksekti, belki uzun pisirmis olabilirsin..onun disinda cok da malzeme yok icine giren, bir problem olmamasi lazim. Bir de firindan cikardiktan sonra bir mutfak havlusuna sarip, bir posetin icinde 5 dakika falan tut istersen, biraz buhari ile yumusar dis kabugu da.. ama bence pisirme ile alakali sendeki problem..

ayten dedi ki...

hımmm:) ewet.ben çörekleri pişirdikten sonra içini çeksin(hani hamur kalmasın)diyee soğuyana kadar fırından çıkarmamıştım.çıkardıktan sonra da mutfak bezime sormıştım ama iş işten geçmişti demek.neyse fırında fazla tutmamak lazım demekki.çok teşekkür ederim cevabın,çözümün ve kızıma güzel dileklerin için.çok sağol hoşçakal

ayten dedi ki...

merhaba evren hanım.bu gün paskalya çöreği yaptım.fırını 30 dk.ayarladım.önce ısttım 10 dk.kadar o vakittede çörekleri ördüm,fırına koydum.15- 20 dk.pişti hemen çıkardım.biraz soğuttukdan sonra bezime sardım,poşete koydum.akşamda böğürtlen marmelatı(favorim çilek reçeliyle yemek) ve çay eşliğinde paskalya çöreklerimizi afiyetle yedik kızımla.sorun pişmesindeymiş meğer.tekrar teşekkürler.hoşçakalın

Evren Yasa dedi ki...

Ayten, afiyet olsun, cok sevindim tarifin sorunsuz pismesine.. kizini da op benden taraf.