Perşembe, Temmuz 13, 2006

Patatesli Ekmek ve Balkon Biberleri


Bu ekmekleri ben cok sevdim, cunku gercekten super yumusak bir dokuya sahiptiler, bu da icindeki patatesten kaynaklaniyor. Zaten cogunuz eminim ki hamurislerinde falan kullaniyorsunuzdur icine patates rendesi konulan hamurlari.. Evde ekmek yapmayi sevenler icin degisik bir tarif.. Ozellikle evde kucuk cocugu olanlarin disaridan ekmek almak yerine boyle besleyici ekmekler yapmalari bence cok daha saglikli..

Malzemeler
2 adet kucuk patates (haslanmis rendelenmis)
1 yumurta (sarisi icine, beyazi disina)
Yarim cay bardagi siviyag
1 yemek kasigi kuru maya
200 ml sut
1 tatli kasigi seker (silme)
1.5 cay kasigi tuz
Aldigi kadar un
1.5 tatli kasigi hashas tohumu (icine koymak icin-arzuya bagli)
Ustunu suslemek icin hashas tohumu veya kasar rendesi

Yapilisi
Ilik sutun icine seker ve maya koyulur, erimesi icin karistirilir ve 10 dakika kabarmasi icin beklenir. Bir kaba biraz un elenir, 1.5 cay kasigi tuz koyulur, karistirilir. Ortasi acilir, icine yag, yumurtanin sarisi, mayali sut eklenir, once sivi malzemeler biraz birbirine yedirilir. 1.5 tatli kasigi kadar hashas tohumu ve patates rendesi ya da puresi eklendikten sonra yumusak bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurulur (ben patatesleri eklemeden once 1-2 yemek kasigi cig krema ekledim patatesleri, iyice ezilsinler diye, catalla iyice ezdim sonra). Ustu kapali sekilde 45 dakika kabarmasi beklenir. Sure tamamlandiktan sonra biraz un yardimi ile sekil verilir, ustlerine hashas tohumu ya da kasar rendesi serpilerek, 190 dereceye isitilmis firinda ustleri kizarana kadar pisirilir.


Size daha once bahsetmistim balkonda biber yetistirmeye calistigimizi. Super eglenceli birsey ama her sabah su vermeyi unutmamam lazim, cok gunes goren bir yerde oldugu icin gunde iki kez su veriyoruz. Ama o da bizim yuzumuzu gulduruyor dogrusu. Dalindan biber goruntuleri..

Bu biberler beni acayip mutlu ediyorlar, olgunlastikca topluyoruz, ipe dizip kurutacagiz, sonrasinda ev yapimi pul biberimiz olacak :)

7 yorum:

limoncicegi dedi ki...

Biber yetistirmek icin zor aslinda. Boceklenme riski yuksek bir bitki, ama senin biberler olmus, kizarmis, artik kurutma kismi kalmis. Ellerine saglik. Organik tarimin baslangiclarida boyle oluyor herhalde. Bir kac tane ellerinle yetistiriyorsun, sonra tarlalarca ..

Evren Yasa dedi ki...

Bilmiyordum biber yetistirmenin zor oldugunu, hazir saksida aldik biz, 1 metreye yakin buyuklukte, ufak ufak uzerinde yetismeye baslamisti. Balkonda bol gunes goren bir yerde, sabah aksam sulayarak 3-4 haftadir urun aliyoruz. bir kismini hatta gunes goren kapali bir yerde kurutmaya basladim bile. Tatlarini merak ediyorum en cok. Ne kadar aci olacaklar bakalim.

Adsız dedi ki...

biberlerin kirmizi kirmis cok cekici durmuslar... yemeklerine de guzel lezzet katacaga benzerler. bende balkonda sogan yetistiriyorum.

ekmeklerin puf pur oldugu buradan da belli oluyor. ellerine saglik.

ZeYNeP dedi ki...

Ekmekler süper, mükemel gorunuyorlar bayıldım... Üstelikte kuru maya ile olması daha da guzel:)

Ellerine saglık not alındı,
Sevgilerimle,
Figen

Evren Yasa dedi ki...

Defnenin, ruzgar, kruidnagel tesekkur ederim yorumlariniz icin. Balkonda kendine has birseyler yetistirmek, sonunda oradan birseyler alip koparmak yemek kadar zevkli baska birsey yoktur heralde. Yeri ve imkani olan herkese tavsiye ederim siddetle. Turkiyeye gidince ne yapicaz onu dusunuyorum simdiden.

Figencim, ben genelde kuru maya kullaniyorum, ozellikle kucuk paketlerde satilan pratik mayalari kullanmiyorum. Bunun kabardigini gormek, icinde yasayan canli organizmalar oldugunu dusunmek ve gormek hosume gidiyor :) denerseniz memnun kalirsiniz eminim ki..

vintage biscuit dedi ki...

eline saglikkkk super bunlarrrrr:))

Sibel dedi ki...

Bu ekmekleri dün akşam yaptım Evrenciğim, şahane oldular.. Gece yememek için zor tuttuk kendimizi, eve yayılan koku dayanılmazdı:) Bu sabah da işe gelmeden önce biraz daha erken kalkıp kahvaltı ettik taze ekmeklerimizle. Çok lezizlerdi çook.. teşekkürler bu güzel tarif için.
Sevgilerimle..