Çarşamba, Eylül 13, 2006

Islak Kek

Kekler arasinda en sevdigim kek islak kektir. Ama herkes guzel yapamaz. Esimin annesi super yapar. Bir de icinde cig yumurta oldugu icin yilda bir kere yerim ve cok yaklasmamaya calisirim.

Herkese bu tarifi tavsiye ederim, deneyin pisman olmazsiniz. Super birsey oluyor walla. Birkac dilimden fazla yememek icin kendimi cok zor engelledim. Oysa ki bir kalibi tek basima yerdim walla :))

Bu arada nereden cikti islak kek girisimim onu da anlatayim. Anadolu Kavagi gezimizde canim arkadasim yapip getirmis demistim hatirlarsaniz. Onunki de cok guzel olmustu, ben de bunu ogrenmeliyim dedim kendime hemen kollari sivadim. Tabi esim de cok seviyor bu islak keki. Onun tarifi biraz degistirerek benimkini elde ettim. Bu arada sunu da farkediyorum ki kullandiginiz kakao renk ve lezzet acisindan cok onemli. O yuzden her zaman yuksek kalitede iyi bir kakao kullanmaya ozen gostermeliyiz derim ben.. Ayrica bir de sunu soyliyim size, islak kek yaptiginizda cok fazla un koymamak gerekiyor, yoksa kekin icinde sivinin akacagi bosluklar olusmadigi icin yeterince islak bir kek olmuyor. Benim baslica yaptigim degisiklik buydu tarifte, 3 su bardagi yerine sadece 250 ml'lik bir bardak un kullandim. Hem daha yumusak, hem daha islak bir kek elde etmis oluyorsunuz boylece. Son olarak, kekimiz firinda piserken, yumurtali karisimin kopuk kismi ile yogun kismi birbirinden ayriliyor. Ben kekin ustune dokmeden once kasikla iyice cirptim. Bunu onlemenin baska yolunu bilenler varsa ve paylasirlarsa cok memnun olurum ayrica.

Malzemeler
4 yumurta
1.5 su bardagi seker
2 yemek kasigi kakao
1 su bardagi sut
1 su bardagi sivi yag
250 ml'lik bir bardakla un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Yarim bardak ceviz ici
100 gr bitter cikolata

Yapilisi
Yumurtalar sekerle iyice cirpilir. Kakao, sut ve siviyag eklenir. Homojen bir karisim elde edilir. Bu karisimdan 1 su bardagi ayirin. Sonra unu, kabartma tozunu ve vanilin baska bir kapta eleyin ve yumurtali karisimla mikserin dusuk ayarinda cirparak birlestirin. En son ceviz ici ve cikolata parcaciklarini ekleyin. Yuvarlak bir kalibi yaglayin (30 cm benimki), 180 dereceye isitilmis firinda 50 dakika pisirin. Sonra firindan cikarir cikarmaz baklava dilimi seklinde kesin ve ustune ayirdigimiz siviyi kasik kasik yedirin. Isterseniz dolapta sogutup, isterseniz disarida oda sicakliginda tuketebilirsiniz. Hindistan cevizi ile susleyebilirsiniz. Ya da dondurma veya krem santi esliginde sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.


7 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Günaydın,
Islak kekin abartısız muhteşem..Herkes dediğin gibi bu keki düşüremez.Ben şahsım adına hayatta senin ki gibi bir sefer daha yapamadım.Ellerine sağlık,afiyetle yersiniz.

Sevgilerimle,

Evren Yasa dedi ki...

Gunaydin damak tadi, tesekkur ederim guzel sozler icin, bu tarifle yaparsan sen de tutturursun ben de yapamam diye cok urktum basta ama gayet guzel oldu. tarif guzel ve de kolay. icine ceviz ve cikolatayi koymasan da olur ama guzel bir kakao sart bence.

Adsız dedi ki...

sevgili evren; benim için de en sevdiğim kektir ıslak kek; pişmemiş yumurta korkusu ve kokusu nedeniyle şekeri yağı sütü kakaoyu çırpıp 1 bardak ayırıp yumurtayı öyle ilave ediyorum. Geri kalını aynı şekilde yapıp sosu dökmeden birde çikolata rendeliyorum üzerine sonrada sosunu dokuyorum(sosuda ocakta bir taşım kaynatıyorum)mmmmmmmmm enfes oluyor dene derim......

Evren Yasa dedi ki...

Guzel bir fikir, bir dahakine ben de oyle deneyecegim, tesekkur ederim..

Evren Yasa dedi ki...

sevgili kruidnagel, ben tarhanayı hep esimin annesinden alıp getirdigim icin hic bilemiyorum dogrusu, hatta sana su kadar soyliyim nasil yapildigini bile bilmiyorum uzgunum ama dedigin gibi nemli havalarda zor kurur gibi..

Adsız dedi ki...

merhabalar, daha öncede ıslak kek yapıyordum sürekli fakat tam olarak ıslanmıyordu.sizin tarifinizi uyguladım ancak un miktarı az sanırım. kek çok ince oldu. buna rağmen yine tam olarak ıslanmadı..

Evren Yasa dedi ki...

Isimsiz,

Ben cok yaptim bu kekten genelde hep memnun kaldim dogrusu. Aklima ilk gelen belki de kulladigin tepsi cok buyuk oldugu icin sorun yasamissindir. Normalde 28-30 cm lik kalpila yeterince islaniyor ve guzel kabaran bir kek oluyor. Uzuldum dogrusu iyi sonuc alamamaniza. BIr de kivami zaten cok yogun bir kek olmuyor pisirmeden once hamuru cok kati olmuyor pisirmeden once.