Çarşamba, Eylül 06, 2006

Rize lezzetlerinden fotograflar...

Ben en cok muhlama yemeye doyamadim Rize'de.. Neredeyse her yemegin yaninda mutlaka yedik :) neyse ki yuruyusler kilo almami engelledi.. Bol tereyagli, peynirli ve misir unlu muhlama akillara zarar bir lezzet diyorum sadece.. Peyniri de illa o yorenin peyniri olmaliymis yoksa bu tadi yakalamak mumkun olmuyormus.. O yuzden evde denemeye bile cesaret edemiyorum.. Bu arada yedigim en guzel muhlama Camlihemsin'den Rize'ye giderken 10 km sonra sagda kalan Osmanli Alabalik Tesisleri'ndeki idi.. Ama baligini tavsiye etmiyorum.. Cok farkli degildi yetistirme alabaliklardan..

Ana yemek tabi ki guvecte pismis Rize fasulyesi.. Ozelligi guvecte az sulu olacak sekilde uzun saatler icinde pismesi.. Lezzetine diyecek soz yok.. Nerede bizim burada fasulye diye yedigimiz seyler, nerede o pamuk gibi yumusak ve ince zarli enfes rize fasulyesi.. Ben hic hayatimda bu kadar cok fasulye ve sutlac yememistim. Ayder Yaylasi'nda bulunan Ayder Tesisleri ise kuru fasulye, karalahana sarma ve etli yesil fasulye yiyebileceginiz en guzel yer.. Biz genelde oglenleri orada yemegimizi yedik..

Ve hemen her lokantada denedigimiz firin sutlac.. En guzeli, Camlihemsin'de Kafkas Cafe'de yedigimizdi. Yakin olanlar, firsati olanlar muhakkak denesin. Ustu bol findikli, az pirincli, katkisiz sutten imal edilmis olan leziz firin sutlac.. Kim hayir diyebilir ki? Bu arada Yukari Kavrun Yaylasi'nda sabah sagilmis inek sutunden icme firsatimiz da oldu. Resmen tadi baska, kokusu baska.. Gercek sutten alakasiz birsey icer hale gelmisiz farkinda degiliz diye dusundum kendi kendime..

14 yorum:

Yesim dedi ki...

OO Evren'cim sabah sabah naptın sen böyle, hepsi de süper gözüküyor. Gölcük'teyken işyerine çok yakın rize fasulyesi yapan bir yer vardı normalde kuru fasulyeyi çok sevmememe rağmen ordaki fasulyeye bayılıyordum, hem de aynı beyaz tabakta servis ediliyordu : ) Yerinde yemek çok daha güzeldir eminim : ) Afiyet olsun...

Evren Yasa dedi ki...

Haklisin walla Yesimcim sabah sabah iskence gibi oluyor degil mi :) Dedim ya hic hayatimda bu kadar cok sutlac ve fasulye yememistim bu kadar kisa surede. ama hic bikmadim ikisinden de :)) Dogu Karadeniz'de daha gormek istedigim cok yer var, o yuzden kesiflerimiz devam edecektir efendim :)

Pia dedi ki...

yapma evren benim gibi bi Laz'a bu iskenceyi sabah sabah ya....uff, burnumda tuttu sımdı o mıhlama. yesim, o dedıgın Golcuk' teki yere biz de gıderdık, nefisti.
Ya ben cok ozluyorum ulkemin lezzetlerini be....

Evren Yasa dedi ki...

Ya Piacim, dogrusu muhlama midir mihlama mi? yoreye gore degisiyor sanirim, hatta bazilari kuymak da diyormus. ama benim gordugum yerlerde muhlama yazdiklari icin ben de oyle kullandim. Yanlis yazdiysam affola :)

incikboncuk dedi ki...

yemek dönüşü okuyorum yazdıklarını, amma velakin ağzım sulandı. şu fasulyeyi nasıl yapıyorlarsa yemeye doyamıyorum.

baton pasta da nefis olmuş. yemek sonra çayla iyi giderdi hani :) ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

"Yediğin içtiğin senin olsun" derler ya, bende diyorum şimdi:=)
Hepside çok lezzetli görünüyor, afiyetler olsun.
Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Afiyetler olsun demekki beğendiniz mıhlamayı.))Çoğu kişi yağlı bulduğundan yemekten kaçınır.Bende Trabzon'lu olduğum için bizlerde de sıkça yapılan bir çeşittir.Tabiiki peyniri ve yağı mutlaka ordan gelmesi koşulu ile.

Oralara kadar gittiniz de keşke kazkaldıran da yeseydiniz,harika olur.Mutlaka severdiniz.))Umarım bir daha ki sefere onu da denersiniz.

Bu güzel paylaşımlarınız için teşekkürler..

Sevgiyle kalın.

Evren Yasa dedi ki...

Pembeli tesekkur ederim.. Keske beraber yeme icme sansimiz olsaydi.. Damak tadi, begenmekle kalsaydim sadece, surekli yedim durdum. neyseki ortaya soyleyip azar azar yemeye calisiyordum. bence cok leziz.. sadece laz boregi bana pek cekici gelmedi, biraz agir gozuktu gozume.. sizin bahsettiginiz nasil birsey oluyor? hic rastlamadik orada ya da bizim gozumuze ilismedi bilmedigimizden..

Tijen dedi ki...

gezmek ne güzel degil mi evren?
bambaska yerlere gitmek, yenilenmek..
iyi ki gitmissiniz.
tijen

Berceste dedi ki...

Ama bu iskence amaaaa !
Ben Allahin Ingilteresinde nerden bulurum simdi bunlari? Hadi pasta icin mutfak yolu gorundu dedik ama bunlardan yok ki ! Burada aldigim kurufasulyeleri pisirecegim derken ben kuruyorum yafu ! Pismeyecegim bana ne diye bana kafa tutuyorlar...Siyah gozlusu var (borulce olurmus kendileri) kocamani var, siyahi var, her cesidi var ama booooyle anlattigin gibisi yok ! Bu adamlar bi kesfetseler var ya birakmazlar bir daha :)

Afiyet olsun size artik ne diyeyim...

Evren Yasa dedi ki...

Tijencigim haklisin iyi ki gitmisiz :) gezmek, gormek, yenilenmek.. hepsi lazim..

Berceste, uzgunum gercekten.. ben de belcikadayim, nasilsa benim de bulmam imkansiz.. boyle dusunup avunabiliriz ne dersin :)

Adsız dedi ki...

Evren'ciğim sen beni delirticen miii bunlar nee hımm nasıl canım çekti anlatamam mükemmel ötesi görünüyor hepsii

tugce:-) dedi ki...

ne guzel yerlere gitmiş ne güzel şeyler yemişsin. ama bu gezilerin dönüsü zor oluyor degil mi? nerden bulacagız bir daha öyle muhlamayı, fasulyeyi diye dusunuyor insan, eh bunyeye bir kere girdi ya, artık can da çeker. bu durmda ben yazıyı okuyup canı çeken istanbul sakinlerine bir öneride bulunayım :)
sarıyer'de ANZER diye bir lokanta var. tam tarfini yapamam ama sarıyer merkeze gittiginizde mutlaka esnaf gösterir. burası oldukça iyi bir karadeniz lokantası, kuru fasulyeci diyoruz biz ya, digerleri de var. bir deneyin bakalım. kriz anından yatıştırabilir :)

Evren Yasa dedi ki...

Dileks sorma benim de canim istiyor baktikca :) en guzeli bakmamak :)

Tugce cok tesekkur ederim tavsiye icin, istanbula gittigimde mutlaka ugrarim bu halde.