Pazar, Ekim 01, 2006

Haftasonu'ndan.. Armutlu Tart


Cumartersi gunumuz oldukca renkli gecti. Arkadaslarla birlikte uzun bir yuruyuse ciktik. Ve ne tesaduf ki yolumuz ustunde ceviz, elma ve armut agaclarina rasladik. Burada ilginctir birisinin bahcesinde bile olsa kimse meyveleri toplamiyor ama marketlere gittiginizde herkes haril haril sebze meyve aliyor.. Bizim rasladiklarimiz kamuya acik alanlardaydi neyse ki.. Hemen topladik armutlardan, elmalardan ve cevizlerden.. Bu ganimetler pesinde 2 saatten fazla yurumusuz ama hic de yoruldugumuzu hissetmedik :) Armut bollugu yasaninca da bu aksam ayni arkadaslari armutlu tart yemeye, caya cagirdik.. Ve iste tarif..

Malzemeler
Hamuru icin
2 su bardagi un (400 ml)
1 cay bardagi pudra sekeri
1 paket vanilin
1 yumurtanin sarisi
120 gr tereyagi
1 fiske tuz
3 yemek kasigi buzlu su

Kremasi icin
1 yumurta ve diger yumurtadan kalan beyazi
150 ml krema
Yarim yemek kasigi misir nisastasi
1 cay bardagi pudra sekeri

Diger
4 armut (soyulmus, ortasi cikarilmis)
Esmer ya da sari seker (yoksa beyaz da olur)
1 limon

Yapilisi
Butun hamur malzemeler karistilir, yumusak bir hamur elde edilir. Strec folyoya sarilip, buzdolabinda bekletililir.

Krema icin gerekli malzemeler karistilir. Armutlar ince ince dilimlenir. Limon suyuna yatirilir ki kararmasinlar.

Hamur yarim saat bekledikten sonra, 26 cmlik tart kalibi yaglanir. Hamur kaliba gore acilir, yerlestirilir. Once hamur 10-15 dakika icinde aluminyum folyo ustune fasulye koyulmus sekilde (kabarmamasi icin) 180 derecede pisirilir. Sonra folyo kaldirilir, icine sari ya da esmer seker az bulanmis armut dilimleri dizilir. Arzuya bagli olarak biraz tarcin da serpilebilir. Uste de krema butun armutlari kapatacak sekilde kalıba dokulur. Gene 180 derecede bir muddet pisirilir. İc malzeme katilastiktan sonra, ustune biraz sari ya da esmer seker serpilir. 190-200 derecede ustu kizarana dek pisirilir.

Afiyet olsun.

17 yorum:

Nalan Kaplan dedi ki...

Merhabalar Evren blogunu yeni keşfettim ,çok güzel tariflerin var ellerine sağlık.Bende beklerim ziyarete sevgiler...

yemek vakti dedi ki...

Selam Evren.
Tartin cok degisik. Armutlu cok güzel olmus.
Ellrine saglik.
Sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Nalan, tesekkurler ziyaret icin.

Yemek vakti, ben de hazirlarken nasil brisey olacak diye merakla hazirladim, ama gercekten hem meyve agirlikli oldugu icin hafif oldu, hem de hamuru kremasi cok lezzetliydi. bir dene bakalim sen ne diyeceksin.

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Evren,
Ellerine sağlık. Ben pek fazla tart yapmıyorum. Ama bunun kremalı oluşu çok hoşuma gitti. Armut yerine şeftali ile yapsam da olur herhalde değil mi?

Evren Yasa dedi ki...

Bocuruk, olur seftali ile de olur ama sanirim seftali armuta gore biraz daha yumusak olur, armutlar cok yumusamisti bu tartta, o benim cok hosuma bitti ama seftali ile ayri bir lezzet olur eminim ki.

limoncicegi dedi ki...

Nasil kamuya acik alan ? Nasil yani ? buralarda ( turkiye) buyuk sehirin biraz disindaki tarlalarda da topluyorsun ve sonra gidip parasini veriyorsun. Sizin oralarda nasil ?

Bu arada olaya takildigim icin armutlu tartinin cok guzel gorunudugunu soylemeyi unutmayacagim. Krema nasil oluyor ? Sut tadi geliyor mu agiza ?

Evren Yasa dedi ki...

Burada yuruyus yolunun yanina kimsenin bahcesinin icinde olmayan meyve agaclari dikmisler zamaninda, simdi de mneyveler yerlere dusuyor, curuyor da kimse toplamiyor. Biz de gorunce dayanamadik haliyle, odeme falan da yok :) sansliyiz degil mi? Sut tadi kesinlikle yok, zaten cig krema koydugumuz icin pistikce katilasiyor, sut kokusu ya da tadi da olmuyor.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Evren'ciğim,
Canım öncelikle mutlu ve neşeli bir hafta diliyorum.Armutlu tartın harika olmuş,özellikle kremalı oluşu muhteşemdir yıkılıyodur dimi.? Hem mideye hemde gözlere hitap eden şelikde ayrıca,ellerine sağlık..Sevgiyle kal daima..

Evren Yasa dedi ki...

Sevgili Gul, begenmene sevindim. Gercekten kremali olusu cok guzeldi. Klasik bir turta yapmak yerine guzel bir alternatif. Aynisini bir de elmali denemeyi dusunuyorum. O da guzel olur sanirim. Servis yaparken uzerine erimis cikolata ilavesi yaptim ben, yogun tatlar sevenler icin kesinlikle servis onerimdir :)

munevver dedi ki...

Evrenciğim,armutlu tartını çok beğendim.Armutu severim zaten.Tartta da güzel oluyor.Eline sağlık.Hoşça kal..

limoncicegi dedi ki...

her memlekete lazimmis oyle yerler :)) afiyet olsun. Sut kremasi bilgisi icinde tesekurler, ilk firsatta deneyecegim.

Unknown dedi ki...

Sevgili Evren merhaba,
Küçük Evin Mutfağı'ndan yazıyorum. Armutlu tartını elma ile yapmayı düşündüm ben de. Denemeye değer görünüyor. Ispanaklı kiş de nefis. Ellerine sağlık. Pınar...

Berceste dedi ki...

Hakikaten yaa, neden bu adamlar bahcelerindeki agaclardan bile toplamiyorlar da markette yagmaliyorlar, bir cozebilsem durumu !!! Cambridge'de Girton College'de elma agaclarinin meyvalarini almamiza izin veriliyormus,ama yere dusenleri :p Elmalar da siradan elmalar degilmis ustelik. Bir de bizim botanik bahcesinde kizilcik bulup yagmalamisligimiz vardir caktirmayin durumu :D Turkiye'de olsam yanina ugramazdim belki de, ama burada bir ozlemisim !!! Neyse fazla anlatmayayim da alehime delil olarak kullanilmasin :D

Armutlu tart icin eline saglik...

Evren Yasa dedi ki...

Tesekkurler Pinar ve munevver. hafif ve cikolatasiz seyler sevenler icin guzel bir tatli armutlu tart.

Berceste, bulunca firsati kacirmamak lazim, gurbet ellerde hersey daha bir tatli oluyor :)

limoncicegi dedi ki...

Bu dadanma olayini ODTU'de yapardik, nerede yesil erik, nerede kayisi, nerede elma ve nerede dut hepsini bilirdik ama oyle cok guzel olmazlardi, bizim simarmamizdan olurdu bu saldirilar. Birde cok eglenirdik, ust uste agaca dala yetismeye calismalar faalan... eski gunler :)

parça tl dedi ki...

Bu tarifi yapıp tadınca keşke damağım daha önce böyle bir lezzetle tanışsaydı dedim. Ama zararın neresinden dönersen kardır.

Adsız dedi ki...

bir sürü tarif inceledim.. en çok bu tarif hoşuma gitti.... yaptım şimdi fırında pişiyor bakalım nasıl olacak...:))) teşekkür ederim tarif için...