Pazartesi, Şubat 05, 2007

Gullu Pasta


Kucukken cok severek giydigim bir elbisem vardi; kirmizi beyaz yapraklari vardi etek kisminda, ben ona gullu elbisem derdim ve acayip severdim, elimde olsa buyudugume aldirmadan surekli onu giyebilirdim yani. Sonrasinda ben buyuyup de elbise bana olmayinca annem kumas alip aynisinin yesil beyazini diktirmisti :))

Pastanin ismini oradan esinlenerek koydum :)

Gelelim Tarife..

Pandispanya icin kendi tarifinizi uygulayin diyorum, simdilik ben deneme-yanilma turlarinda icindeyim 20 cm'lik kalip icin. Pastaci Burcu'nun tariflerinden birini deneyebilirsiniz.. Icindeki krema gercekten guzeldi. Denemelisiniz diyorum. 250 gr mascarpone peynirine, 100 gr beyaz cikolatayi erittim, 100 ml cig sut kremasi ile ekledim ve mikserle kivam alana kadar cirptik. Ic meyve olarak da bir kutu seftali konservesi, bir kivi ve bir kase cekirdekleri cikarilmis kiraz (bu da konserve seklinde cam kavanozda satiliyor) kullandik.

Sirasiyla soyle yapiyoruz;

1) Kek, levye ile 4 parcaya ayrilir. Yoksa tirtikli bicak ile de kesilebilir.

2) Alt kat kiraz suyu ile islatilir, ustune krema surulur, bir tur meyve (seftali) yerlestirilir. Uzerine ince bir tabaka krema daha surulur ve bir sonraki kat kapatilir.

3) Ayni islem son kata kadar tekrarlanir, her kata istenilen meyveler konulur. Son kat kapatilir, ustune ya da disina krema surulmez. Bu sekilde pasta buzdolabinda sogumaya birakilir. (ben en son servis edecegim tabakta degil de baska bir tabakta dolaba koydum, en son suslemesi tamamlandiktan sonra ya da seker hamuru ile calismaya basladiktan sonra servis tabagina alabilirsiniz. Eger 20 cm'lik kekle calisirsaniz aktarma isi kolaylasiyor.

4) Seker hamuruna baslanilir. 3 kasik sicak suda yarim yaprak jelatin eritilir (biz tozunu bulamadik burada), 125 ml glikoz (simplex syrupus diye geciyor eczanede buralarda), 1 yemek kasigi glicerin eklenir. Hepsi homojen bir karisim olasana kadar karistirilir. Hamuru olusturacagimiz kaba 500 gr pudra sekeri elenir (biz elemedik sorun yasamadik o konuda bilginiz olsun), ustune glikozlu karisim eklenir ve tahta kasikla karistirilir, gerektigi kadar pudra sekeri azar azar eklenir. 750 gr bizim icin yeterliydi ama sanirim markadan markaya gore degisir. Elime yapismasi kesildigi anda biz pudra sekeri ilavesini kesip strec folyoya sarip buzdolabinda beklettik bir 15 dakika.

5) Oncelikle keki kaplamak icin hic renklendirmeden hamuru ince actik (epey zor oldu bitkisel yag ile tezgahi yaglamak da ise yaramadi, buzdolabi posetlerini kesip hem altina hem ustune serip o sekilde merdane ile actik. Pastanin yanlarini da biraz kaplayacak sekilde acip ustune serdik, pizza bicagi ile kenarlarindan fazlaliklari kestik. Sonra kurabiye kaliplari ile yildiz ve kalpler yapip kenarlarini kapladik. Birlesim yeri icin de minik toplar yaptik, ortalarina birer gumus seker toplardan koyduk, butun pastanin etrafini o sekilde kapladik. Ustu icin de cesitli renklerde guller (ya da buradan da bakabilirsiniz hos guller) ve yesil yapraklar yaptik. Ilki icin amator ruhla yapilmis guzel bir pasta oldu biz begendik yaptigimiz pasta ile mutlu olduk :) Sonra da afiyetle yedik, oldukca yuksek bir pasta olmustu, servisi zordu..

Cikarilan dersler:
1) Seker hamuru ile calisirken hizli olmak lazim, cabuk kuruyor.
2) Hemen bir yaprak kalip seti almam lazim. cok eksikligini gordum dun.
3) Bagimlilik yapan birsey seker hamuru, cok uzun sure calismamiza ragmen hic elimizden birakmak istemedik.

Bu ise baslarken yukaridaki malzemeleri kullaniriz diye basladik ama hepsini kullanmadik. Ama genel olarak Belcika'da seker hamuru hangi malzemelerden yapilabilir sorusuna cevap verir diye umuyorum. Glikoz ve gliserin eczaneden boyle siselerde aliniyor..

Bu arada sevgili Pinar beni sobelemis, biraz dusunme payi istiyorum yazacaklarim hakkinda, soz bir sonraki postun konusu "SOBEEE" olacak..

8 yorum:

BaharYeli dedi ki...

Ellerine saglik Evrenbal, Pasta harika görünüyor. resime bile bakarken insanin cani cekiyor :=)

Yesim dedi ki...

Ben de seni sobelemiştim ama benden önce sobelenmişsin bile sen zaten, neyse :) Tekrar ellerinize sağlık, artık yeni yeni denemeler yaparsın fırsat buldukça...

Yemekbahane dedi ki...

Süper , evren ellerine sağlık...
Denemeye devam :)

Sevgiler,
Müge

limoncicegi dedi ki...

Şeker hamurunu belçikada nasıl yapacağımızı bile biliyoruz sayende, ellerine sağlık, umarım mutfakta çok eğlenmişsindir ve yeni tarifleri post edersin

pecete dedi ki...

içi güzel, dışı güzel...ellerinize sağlık. sevgiler.

Evren Yasa dedi ki...

sevgi, gel bir dilim ikram edeyim sana :)

yesimcim bir dahaki postta geliyor cevaplar..

mugecim, aynen dedigin gibi denemelere devam..

limoncicegi, turkiyede herseyi bulmak cok kolayken burasi oyle olmuyor walla arada epey zorlaniyoruz.

pecete, icini ben de cok begendim uc renk olmasi benim de gozume hos gorundu.

Adsız dedi ki...

Uzun süredir bloguna uğramamıştım harika şeyler eklemişsin, pasta muhteşem olmuş ellerine sağlık.

Evren Yasa dedi ki...

Tesekkurler pembeli begenmene sevindim :) pasta gercekten eglenceli bir is oldu..