Salı, Mart 06, 2007

Agziniza layik bir Belcika tatlisi..

Buralarda hangi pastaneye gitseniz bulabileceginiz bir guzellik bu.. Benim de cok sevdigim bir tatlidir.. Bunun disinda daha once size rijsttaart'dan da bahsetmistim sutlu tatlilar etkinliginde.. Bunun ismi de "flantaart".. Flan krem demek.. cunku krem karamel de flamancada flan caramel diye geciyor.. turkceye cevirmek pek anlamlı olmuyor o yuzden ben buna "flantaart" demeye devam edeyim.. Eger krem karamel severseniz, bu tarife de bayilacaksiniz.. Aksini bilemem.. :)

Tarifi aldigim kitap "Zoets", Bruksel'de Royal Windsor Grand Otel'de sef pastaneci olarak calisan Sophie Tordoir'in bircok tarifini iceriyor.. Kutuphaneden almistim bu kitabi, buldugum anda hemen kendime edinecegim bir tane.. Cok hos belcikali tarifler iceriyor..

Flantaart
(6-8 kisilik)


Malzemeler
Hamuru icin
200 gr yumusak tereyagi
100 gr pudra sekeri
1 yumurta
300 gr un

Flan icin
600 ml sut
6 yumurta
130 gr pudra sekeri
1 vanilya cubugu (yoksa 1 paket vanilin)

Yapilisi
1) Hamur icin seker ve yagi bir kapta iyice karistirin. Daha sonrasinda yumurtayi ekleyip iyice karistirin. En son unu hamura ekleyin ve homojen bir hamur elde edene kadar elinizle yogurun. Strec folyoya sarip buzdolabinda 2 saat dinlendirin.

2) Mikserin hamur uclari ile hamuru 1-2 dakika karistirin (ben bu asamayi yapmadim). Daha sonra 22 cm'lik bir kalibi yaglayip hamuru icine yerlestirin (ben borcamin kucuk yuvarlak tepsisini kullandim). Derin dondurucuda 2 saat bekletin. Isterseniz buraya kadar olan kismi bir gun onceden gerceklestirip derin dondurucuda 1 gun bekletebilirsiniz, sonuc daha iyi olacaktir.

3) Ic malzemeyi hazirlamadan once firini 180 dereceye isitin.

4) Sutu seker ve kesilip ic ozutu cikarilmis vanilya ile birlikte kaynatin. En son kaynadiktan sonra vanilya cubugunu karisimdan cikarmayi unutmayin.

5) Yumurtalari cirpin. Sicak sutten kepce ile yavas yavas yumurta kabina aktarin. Bir yandan da mikserle cirpin (yumurtalarin pismemesi gerekiyor).

6) Buzluktan cikardiginiz kalibin icindeki hamurun ortasina hazirladiginiz yumurtali sutu dokun. Tamamen kalibin ustune kadar doldurun. 40 dakika firinda pisirin (30 dakika orta rafta son 10 dakikasini bir ust rafta pisirebilirsiniz ustunun daha kizarik olmasini isterseniz). Ustunu benimkinden daha fazla kizartabilirsiniz.

(ustteki suslemeler de Lindt'ten edindigim pasta susleme zimbirtilari)


22 yorum:

Yesim dedi ki...

Evrencim ellerine sağlık, valla tam pastanedekiler gibi gözüküyo :)

Defne dedi ki...

Yeşim'e kelimesi kelimesine katıldığım gibi, büroda sabah sabah mest oldum bu görüntü karşısında. Adliye yollarına yutkuna yutkuna düşmek varmış bugün :).

Evren Yasa dedi ki...

cok saolun yesim ve defne, cok mutlu oldum sabah sabah.. yesimcim tadi da cok guzel oldu, ben bunu baska bir yerde yesem, super bir flantaart derdim inan... tarif supermis, hem de cok kolay.. sadece bekleme kisimlari biraz sikici.. umarim denersiniz kizlar!

Yemekbahane dedi ki...

Evrencim,
Çok şık bir sunumu var, bayıldım.Kremkarameli de çok severim.Hemen yapacağım..

Müge

Pia dedi ki...

evrencim selam,
ellerine saglık super gorunuyor. yazdıgın yorum ıcın de tesekkur ederim ayrıca, turkıyedeydım yeni geldim de... sevgiler

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık harika gözüküyor denenecekler listesine alındı bile ferhat göçere gelince harika bir kaseti var çok beğendim sevgiyle kal canım

Evren Yasa dedi ki...

Muge, krem karamel seviyorsan buna da bayilacaksin, umarim denersin ve bundan sonra yapilacaklar listesine girer bu tarif..

Piacim, hosgeldin yagmurlu bruksel gunlerine :( kac gundur her gun yagiyor yaaa..

Sebnem, begenmene sevindim.. Gercekten ferhat gocerin sesi super.. benim cok yuregime dokunuyor.. sozler de oyle guzel ki..

DAMLA dedi ki...

Gerçek bir krem karamel düşkünü birisi olarak bu tarifi mutlaka denemeliyim :)
Teşekkürler...

canan kufer dedi ki...

sevgili evren,

ellerine saglik ....

selamlar,
canan

http://www.canansculinaria.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Tekrar bir belçika tatlısını bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim Evren...Ne kadar makbule geçtiğini tahmin edebilirsin sanırım :) Süpriz yapmak için sabırsızlanıyorum :)

Adsız dedi ki...

Evrencim dünya 8 mart kadınlar günün kutlu olsun

Devletsah dedi ki...

Evrenciğim;

Süper gözüküyor. Bir yerde karamelli flan yemiştim. Tadını kremkaramele benzettiğim için çok hoşuma gitmişti. Tarifini ilk misafirime yapacağımm...

Doruk dedi ki...

Çok canım çekti, şu an saat burada 23:47. Yarına kadar nasıl bekleyeceğim ben?

Berceste dedi ki...

Evren başladı beni öldüren lezzetlere :) Eline sağlık, bir de gözüne sağlık görüntü için!

Adsız dedi ki...

Evren'ciğim,
Canım ellerine sağlık..Bu tatlıyı çok iyi bilirim,hele bir parça kahve ile ağzına aldığında damakta bıraktığı o enfes tat yokmu,işte o an koptuğum andır benim..(utandım da birden böyle yazdığım için..ama benim tatlarla ilgili çok anılarım vardır.bu yüzdende kilolarımı frenlemekte zorluk çekiyorum.)
Şimdi tarifin çıktısın aldım ve hemen yapıp deneyeceğim..
Sanırım vazgeçilmezlerimin arasında yer alacaklar tatlım..Şimdiden ellerine sağlık..

Güzel bir hafta diliyorum..Sevgilerimle..

Gül/d.tadı

Adsız dedi ki...

evrencim ben hollandada yasiyorumzannedersem bunu en iyi sen bilirsin ben seker hamurunun hollandacasi ne onu ogrenmek istiyorum.marsepein ile seker hamuru aynimi acaba .birde seker hamurunu evde nasil yapabilirim malzemerinin satildigi yerleri nerede bulabilirim acaba eger cevap verirsen simdiden cok tesekkur ederim canim.

Adsız dedi ki...

Evrencim görüntüyle hepimizi mest ettin bide tadabilseydik :) ellerine sağlık.Bana müsade tatlı krizim tuttu yine...:)

Adsız dedi ki...

merhaba, çok sevdim tarifi... Mutlaka deneyeceğim.Resimde çok şık olmuş... Çok teşekkürler...

Sımsıcak sevgiler...

Evren Yasa dedi ki...

hollanda'dan yazana hemen cevap yazmak istedim ben de seker hamuru ile ilgili sorusuna hitaben.. seker hamuru ile marsepein ayni sey degil. marsepein aslinda daha guzel daha makbul cunku tamamen badem ve sekerden yapiliyor (yumurta aki ile birlestiriliyor). seker hamuru gibi modellemelerde kullanilabilir, tadi da gayet guzel oldugu icin zevkle pastalarda tuketilebilir. seker hamuru pudra sekeri, glikoz, glicerin ve jelatinle yapiliyor.. ben tadini sevemedim, ama susleme amaci ile guzel oluyor daha ucuza mal oluyor herseyden onemlisi. hazir satilanlardan henuz denemedim ama daha esnek ve daha guzel oldugunu duymustum. daha ince acildigi icin yerken tadi cok rahatsiz etmiyormus. belcika'da benim bildigim seker hamuru satan tek yer hasselt'de pastaciilik malzemeleri satan bir yer var orasi, onun disinda hicbir yerde gormedim hollanda'da amsterdam'da de leukste taart dukkaninda bulabilirsin ama sanirim, internetten aratirsan dukkanin adresine ulasabilirsin, umarim yardimci olabilmisimdir.. sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

zerrin-miss, pastaci kiz, berceste iltifatlar icin tesekkurler, deneyince goruslerinizi merak ediyorum insallah severek yersiniz :)

sevgili gul, beni ziyaret etmis olmana cok sevindim canim, bende de ayni sey var; kokular, tatlar hep birseyleri animsatir.. kilolar hepimizin sorunu :)

burcu, gecenin o saatinde kotu olmus, ama cok kolay yapilan birsey, hemen geciver mutfaga, hamura baslayadur :) gerci insan cok sabirsizlaniyor firinda piserken :)

devletsah, tadi krem karamele cok benziyor.. flan karamel yani.. umarim bunu da seversin, sadece karamel kismi yok iste, alttaki bolumle ayni yoksa..

sebnem saol, gec oldu biraz ama senin de kutlu olsun..

damla, canan cok tesekkurler.. begenmenize sevindim..

burcu(chaplin) umarim denediginde nisanlin da begenir.. daha yeni tarifler de vermeye calisacagim buradan..

Evren Yasa dedi ki...

Bu arada seker hamuru flamancada "FONDANT" diye geciyor, oyle satiyorlar.. seker hamurunu evde yapabilmek icin pastaci burcunun sayfasina bakabilirsin ben de ayni tarifi kullanmistim.

Evren Yasa dedi ki...

ipekcim cok sevindim canim :) nerelerdesin o kadar cok geldim ki bloguna belki birsey eklemissindir diye.. tekrar donmene sevindim, umarim hersey yolundadir.. sevgiler..