Salı, Ağustos 28, 2007

Tarcinli Rulo


Bu lezzet benim taaa Kanada'da yasadigim yillardan bu yana aradigim, esi bulunmaz birseydir.. Epey yaklastigimi dusunuyorum, yiyenler de cok begendi. Pazar gunu arkadaslara kahvaltiya giderken goturmek uzere yaptim ben. Zaten mis gibi kokan tarcini sevmeyen az bulunur. Yalniz ustune surulen kremasini cok tutturamadim ama gene de guzeldi, ben yine de yazayim onun tarifini de..

Malzemeler
5 su bardagi un (2-3 yemek kasigi eksik - yavas yavas ekleyin)
1 paket yasmaya (2 yemek kasigi kuru maya da olur)
250 ml ilik sut
125 ml seker
3 yemek kasigi tereyagi (erimis)
1 cay kasigi tuz
2 yumurta

Ic Malzemesi
250 ml esmer seker
2.5 yemek kasigi tarcin
3 yemek kasigi tereyagi (yumusak)

Ust krema
1 paket krem santi
Gerektigi kadar sut
1 cay bardagi krema
1 yemek kasigi pudra sekeri
150 gr mascarpone peyniri

Yapilisi
Maya ilik sutte eritilir. Seker, tuz, tereyagi, yumurta sute eklenip karistirilir. Homojen bir karisim olustuktan sonra un eklenir, yumusak bir hamur elde edilir. Ilik bir mekanda 1 saat iki katina cikana kadar bekletilir.

Mayalanmis hamur 40 cm x 50 cm lik bir dikdortgen olusturacak sekilde acilir (yarim santimetre kadar kalinlikta olacak). Ustune once oda sicakliginda yumusak tereyagi her yerine gelecek sekilde surulur. Tarcinla esmer seker karistirilip her yerine bol bol serpilir. Uzun kenarindan baslayarak sarilir. Rulo haline getirdigimiz hamuru 3 parmak kalinliginda parcalara kesip, yaglanmis tepsiye 3 parmak araliklarla yerlestiririz. Rulo olan kismini uste getiriyoruz. Firin mayasini da yarim saat kadar bekleyip 200 dereceye isitilmis firinda yaklasik 15-20 dakika pisiriyoruz. Hafif kizarmalari gerekiyor.

Bence en guzel hali firindan cikip bir bes dakika soguduktan sonra ustune kremasini surup yaninda bir fincan kahve ile ictigimiz zaman ama isterseniz daha sonrasinda da mikrodalga firinda isitip tuketebilirsiniz.

Kremasi icin cig sut kremasini pudra sekeri ile katilasana kadar cirpalim. Mascarpone peyniri biraz cirparak yumusatalim. Krem santiyi gereken sut miktari ile cirpip katilastiralim. Peyniri, cig sut kremasini ve krem santiyi birlestirelim ve homojen hale gelene kadar birlikte cirpalim.

Tarcinli rulolarin ustune 1-2 yemek kasigi surelim.. Afiyet olsun..


8 yorum:

Nalan Kaplan dedi ki...

Ellerine sağlık,resimlere bakınca tarçının mis kokusu buralara kadar geldi sanki çok güzel olmuşlar !
sevgiler...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. sevgilerimle...

Evren Yasa dedi ki...

nalan gercekten mufak mis gibi tarcin kokuyor.. umarim dener ve begenirsin..

almula, tesekkurler..

limoncicegi dedi ki...

maya da pek tutturamiyorum ben ama bu cok guzel ve nispeten kolay gorunuyor valla... ellerine saglik

Evren Yasa dedi ki...

aslinda suheyla, tum is mayayi eritecegin sutun ilik olmasi, serce parmagin icine girdiginde sut parmagini yakmamali ama hafif isi da vermeli. Bir de kuru mayada ben mayayi ilik sutun icine ekleyip karistirip 10 dakika kabarmasi icin bekliyorum. Sutun icine bir kasik kadar seker atarsan reasksiyon hizlaniyor ama atmasan da oluyor. Kolay gelsin, gercekten kolay ve hos bir hamurisi..

Unknown dedi ki...

merhaba, tarif nefis görünüyor. gezi fotoları çok güzel olmuş, ben de oralara gitmiş kadar oldum. güzel bir hafta sonu dilerim...

Selen dedi ki...

Sevgili Evren,
Ellerine sağlık rulolar süper görünüyor. Bende de bir rulo tarifi var, biraz daha farklı, seninkileri görünce en kısa zamanda denemeye karar verdim :)
Bu arada ailem de Temmuz ayında Norveç'e gitmişti. Daha onlardan dinleyemedim ama senden ayrıntılı olarak okumak keyifli oldu oraları.
Sevgiler..

Evren Yasa dedi ki...

yesil kivi, bu gercekten benim cok sevdigim bir tariftir, tarcin seviyorsan kesin seversin.

selencim, sendekini de merak ettim. dene bakalim hangisinde karar kilacaksin, son durumu bana da haber verirsen sevinirim.