Perşembe, Eylül 13, 2007

Armutlu Ters Duz Kek


Uzun zamandir denemek istedigim bir kek cesidiydi bu.. Aslinda Turkcesi ne kadar duzgun oldu emin degilim. Cunku Ingilizcesi "Upside down" olan bu kekin Turkcelestirilmis hali var mi emin degilim..

Birkac tarif okuyup sonunda benim uydurdugum guzel bir kek oldu. Ozellikle icindeki hashas tohumlari benim cok hosuma gitti. Yalniz tohumlari sutun icinde 20 dakika kadar bekletmeyi unutmayin diyr yaziyordu cogu tarif. Ben sadece 3-4 dakika bekletebildim sabirsizligimdan dolayi ama bence citir citir yerken agza gelmesi hostu. Tercih sizin..

Malzemeler
2-3 armut (ben konserve kullandim)
Yarim su bardagi esmer seker
2 cay kasigi bal
3 yemek kasigi tereyagi

3 yumurta
1 su bardagi seker
250 ml sut
2 yemek kasigi hashas tohumu
1 su bardagi siviyag
650 ml un
1 paket kabartma tozu
3-4 damla vanilya esansi

Yapilisi
Oncelikle armutlarimizi soyup, cekirdeklerini cikaralim. Sonra boylamasina dilimleyelim. Tavaya yagi, sekeri ve bali alip biraz karamelize olup, cozur cozur ses cikarmasini bekleyelim. Sonra da armut dilimlerimizi tavaya alip 5-6 dakika hem yumusamalarini hem de biraz karamelize olmalarini bekleyelim.

28 cm'lik kalibimizi yaglayip, tabanina armut dilimlerini ve tavada kalan siviyaglari aktaralim. Ayri bir kapta yumurtalari sekerle kopuk kopuk olana kadar cirpalim. Ustune siviyag, icindeki hashas tohumlari ile birlikte sutumuzu ekleyip birkez daha cirpalim. En son unu, kabartma tozunu ve vanilya esansini ekleyip mikserin en dusuk devrinde homojen karisim olana kadar karistiralim. Armut dilimlerinin ustune yavasca hamurumuzu alalim.

180 dereceye isitilmis firinda ustu iyi ce kizarip, kurdan testinden gecene kadar pisirelim. Ilikken ya da oda sicakliginda servis edelim. Afiyet olsun.


6 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerinize saglik hayirli ramazanlar esinize acil sifalar

limoncicegi dedi ki...

altust olmus armutlu kek : )) ayy ne gicigim ya : ))

Damak Tadı dedi ki...

Ellerine sağlık canım benim,doğru yazmışsın..Ayrıca senin ellerinden çıkan her tarif pek bi nefis görünüyor,biliyorsun değil mi??

Kocaman sevgilerle..

Evren Yasa dedi ki...

tesekkur ederim nino. esim iyilesti bu arada bugun ise bile basladi. iyi dileklerin icin tesekkur ederim.

Limoncicegi, altust de olur ters duz yerine.. Ama tadi guzeldi bak :)

Gulcum, tesekkur ederim. Emin olmadigim icin biraz uydurma bir isimmis gibi geldi gozume, o yuzden belirtmek istedim. Senin orjinal tariflerinin yaninda bunlar bir sey degil ayrica :)

Yemekbahane dedi ki...

Evren,

Çok lezzetli gozukuyor.Ellerine sağlık.

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Evren'cim kek nefismi nefis. görünüyor. Ellerine sağlık. Eşinede geçmişler olsun. İyi ramazanlar...