Pazar, Şubat 24, 2008

Balkabakli bir deneme..


Evet bu kez saglikli bir tarif degil ama hem degisik hem guzel bir tarif :)

Belki uzun sure yapilan diyetlere odul olur bir haftasonu..

Malzemeler (20 cm'lik kalip icin)
1. kat
Kalan kek parcalari
1 yemek kasigi tereyagi
1 yemek kasigi parca cikolata

2. kat
1 su bardagi dovulmus ceviz
2 su bardagi rendelenmis balkabagi
4 yemek kasigi seker

3. kat
1 yemek kasigi pudra sekeri
200 ml krema
50 gr kuru hindistancevizi
300 gr hindistancevizi sutu (konserve)
3 yemek kasigi hindistancevizi aromasi (kahve aromalarindan)
2 yaprak jelatin


Yapilisi
Daha onceden yaptigim kekler bitmedigi icin bayatlamadan onlari rendeleyip buzdolabi posetinde saklamistim buzlukta. Bu tarifte onlari kullandim. Oncelikle birinci katimiz icin kek parcalarini birlikte erimis tereyagi ve cikolata ile karistirip yagli kagitla kaplanmis kalibin altina kasigin tersi ile bastira bastira yerlestirdim. Sonrasinda dolapta sogumasi icin beklettim.

Rendelenmis balkabaklarini toz sekerle birlikte kapaksiz orta ateste iyice yumusayana ve suyunu cekene kadar pisirdim. Sogumasi icin bir kenara koydum. 1-2 yemek kasigi kek rendesi, ceviz ve balkabaklarini karistirdim (eger yeterince kati degilse sekil alacak kadar, biraz daha kek rendesi ekleyebilirsiniz). Sonrasinda birinci katin ustune cevresinde bosluk kalacak sekilde yerlestirdim. Gene dolaba bekletmek icin koydum.

Beyaz kat icinse, hindistancevizi sutu ile aromasini kaynattim. Jelatinleri icinde erittim. Kremayi bir kasik pudra sekeri ile cirptim. Benim aromada seker oldugu icin bir kasik yeterli geldi ama kullandiginiz hersey sekersiz ise, biraz daha arttirabilirsiniz. Sonrasinda sicaga yakin ilik hale gelen jelatinli hindistancevizli karisimi, krema ile kuru hindistancevizi karistirdim, mikserle karistirdim (cok kisa 10 sn kadar). Sonrasinda da kaliba balkabakli katin ustunu ve kenarlarini kapatacak sekilde bu karisimi doktum. Oldukca sivi oluyor. zamanla soguyacak, acele etmeyin.

Buzdolabinda en az 8 saat sogumasi icin bekledikten sonra cevresine kare ince cikolata dizerek ya da istediginiz baska sekilde susleyerek servis edebilirsiniz. Hafif ve degisik bir tarif.. Bizde yiyenler cok begendi..

10 yorum:

limoncicegi dedi ki...

ama bu tatli :))))

Evren Yasa dedi ki...

evet suheyla tatli ama odul gibi dusunebilirsin :) haftada bir kez kucuk bir dilimden zarar gelmez :)

NiNo dedi ki...

mende isterem :d

Yemekbahane dedi ki...

Evren merhaba,
Tatlıdan uzak durmak çok ama çok zor.Ama ben şöyle bir yol buldum.Yapınca canım istemiyor.Ben de yapıp başkalarına yediriyorum :)
Bu tarif çok güzel gerçekten.Balkabağına bayılırım.

Sevgiler
Müge

Evren Yasa dedi ki...

Ninocum bu sefer kalmadi bir dahakine insallah sana ayiririm :)

Mugecim, guzel bir yol bulmussun bence :) ama benim esim de artik tatli yemedigi icin ben o yontemi kullanamiyorum ama evde olmazsa yemedigim icin eve abur cubur almiyorum, tatli da yapmayinca sorun kalmiyor. daha once bahsetmistim haftasonu diyet isine biraz ara vermek insana soluk aldiriyor tabi tekrar haftaici isleri yoluna sokabiliyorsaniz bir de dozunu abartmiyorsaniz.. Bende ise yaradi bu yontem :) tamamen uzak durmak akillica degil hem pek ;)

Yesim dedi ki...

Evrencim ellerine saglik, balkabaklarini degerlendirmek icin iyi bir yol olmus ;) Cok guzel gozukuyor,cevizli mevizli eminim cok lezztlidir...

Asli A. dedi ki...

COK guzel gokuzuyor!! Cok kotu canim cekti, dudagim sismese bari.. tatli krizim mi tutu ne?

Evren Yasa dedi ki...

Evet yesimcim, baklava icin rendeledigim balkabaklarini bunun icin kullandim, bir sure balkabagi gormesem iyi olacak :)

Asli bir dahaki sefere birlikte yeriz insallah :)

Unknown dedi ki...

mmmm ne güzel bir ödül buu. diyetim bitsin bu ödülü yapacağım kendime...

Evren Yasa dedi ki...

evet son derece guzel bir odul katiliyorum sana. ayni tarif kullanilarak baska tatlar da yaratilabilir aslinda, aklimda guzel bir tarif var ama ben de bekliyorum biraz diyet ilerlersin kilolar gitsin diye :)