Cuma, Şubat 08, 2008

Mucizeler farkli sekillerde karsimiza cikar hayatta..


Ablam sayesinde dunyada varolan bir mucizeden daha haberdar oldum.. Aslinda buyuk ayip tabi boyle bir insanin varoldugunu 28 yasimda ogrenmem.. Esref Armagan bir ressam.. Turk bir ressam.. Onu mucize yapan ise dogustan gozlerinin gormemesi.. Ama renkleri, perspektifi oyle guzel kullaniyor ki resimlerinde.. Goren gozler bile onun kadar guzel yansitamiyor gorduklerini..

Bugun biraz bundan bahsetmek istiyorum.. Ilkokul mezunu, resim konusunda hic egitim almamis Esref Armagan.. Parmaklariyla boyayi uygulayip kendine has bir resim teknigi bile gelistirmis. Bugune kadar Hollanda, Cek cumhuriyeti, Cin, Italya ve Turkiye basta olmak uzere bircok ulkede 20den fazla sergiye imza atmis..

Bizler gec farkediyoruz boylesine essiz bir insanin boylesine inanilmaz bir yetenege sahip oldugunu ama bizden once Bati dunyasindaki arastirmacilarin coktan ilgisini cekmis. Kendisini Harvard Universitesi'ne davet edip beyin ve goz taramasi bile yapmislar.. Hakkinda bir suru makale yayinlanmis.. "Drawing is a matter of vision" diyor programdaki uzman.. Yani "Cizmek bir gorus meselesdir".. Ama Esref bey gormeden bu isi ustalikla beceriyor..

Kendisi hakkinda yapilan bir suru calisma var. Bunlardan biri de Esref Bey'in dunyada "uc kacisli perspektifi" cizebilen ilk gorme ozurlu ressam oldugunu kanitlayan bir is.. Su makaleyi okumanizi siddetle tavsiye ediyorum.. New Scientist 2005 yilinda konu olmus kendisi.. Makalenin basligi "Gorme duyusu olmadan gorus sanati"..

Buyuk bir hayranlik besledim kendisine dogrusu butun bunlari okuduktan sonra.. Ayakta alkislamamiz gereken bir insan Esref Armagan kisaca..

resim kaynak

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Evren, henus linklere bakmadim ama bu resmin gormeyen birisi tarafindan cizildigini bilmek bile yetiyor. gerisi detay kalmis

NiNo dedi ki...

canim nice mutlu yilaraaaaaaa

Zeynep dedi ki...

Çok mucizevi bir şey gerçekten,insanın hiç ümidini yitirmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Paylaştığın için teşekkürler Evren

Cafe Gusto dedi ki...

Bizlerle bu bilgiyi paylaştığın için teşekkürler.Ben de böyle bir sanatçının varlığından haberdar olmadığım için çok utandım.
sevgiler...