Pazar, Ağustos 09, 2009

Tiramisu


Birkac kere deneyip ama bir turlu kivamini tutturamadigi, Italyali bir tatli olan Tiramisu'yu sonunda bugun tutturdum. Yaz icin cok hafif olmasa da guzel bir tatli diye dusunuyorum.

Benim gozlemledigim tiramisu hakkindaki en buyuk iki yanilgi:
  1. Kekle tiramisu yapmak ve "gercek tiramisu kekle yapilir" demek :) turkiye disinda baska hicbir yerde kekle yapilani yemedim. O da guzel oluyor ama bence tiramisu olmuyor. Eskiden kedidili varmis da yapmamis miyiz derseniz haklisiniz ama boyle oldugunu iddia etmek hos olmayabiliyor bence.. Artik heryerde bulunabiliyor kedidili..
  2. Tiramisu kremasini pisirmek de ikinci yanilgi.. Icinde cig yumurta mutlaka olmali.. Kremasinin farkliligi kesinlikle orada bence..
Ve iste tarif..

(4 adet kup tiramisu icin)
Malzemeler
250 gr mascarpone (bir tur Italyan peyniri bizim kaymak gibi tadi, labne kullaniliyor yerine sanirim en yakin)
2 yumurta
4 yemek kasigi seker
2 paket tarife gore hazirlanmis kremsanti (bizim burada paketler kucuk, 80 ml sut ile yapiliyor bir paket, siz ona gore ayarlayabilirsiniz - yaklasik 250 gr olacak sonunda)

1 bardak sert filtre kahve (sogutulmus)
1 yemek kasigi rom
20-24 adet kedidili biskuvisi

Yapilisi
2 adet yumurta sekerle mikserin en yuksek devrinde iyice koyu bir kivama gelene kadar cirpilir. Mascarpone eklenir, cirpilir. En son cirpilmis kremsanti eklenir ve karistirilir. En son elde ettiginiz kivam akici olmamali. Mikserin ucunda kalmali, akmamali. Sonra buzdolabinda bir saat dinlendirilir.

Kuplarin altina birer kasik krema koyulur. Kahvenin icine rom eklenir. Biskuvilerin sekerli taraflari kahve ile islatilir ve kremanin ustune dizilir. Krema, kedidili, krema seklinde kup doldurulur. Servisten once ustune kakao serpilir ve afiyetle yenilir..

7 yorum:

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

hmm en yakın zamanda bir de böylesini denemeli :)
ellerine sağlık

müjde dedi ki...

İlk fırsatta bir de senin tarifini deneyeceğim.Ellerine sağlık Evrenciğim.Mutlu haftalar...

Evren Yasa dedi ki...

Yorumlar icin tesekkurler, gercekten guzel bir krema oldu bu denedigim. Kivaminin akmiyor olmasi cok onemli. daha onceki deneyimlerim husranla sonuclandigi icin tiramisu benim icin onemli bir konuydu, sonucta neticeye bagladik. Eger peynir tadinin yogun olmasini istiyorsaniz bence 300-350 grama kadar cikarilabilir. Bir de bir dahaki sefere, yumurtalari sekerle cirpma islemini benmaride yapacagim. Boylece yumurtalari 70 dereceye kadar cikarip icindeki bakterilerin en azindan bir kisminin olmesini saglayabiliriz. Cocuklar icin pisirirken kesinlikle pismeyen yumurta onermiyorum, benmaride mutlaka temperlenmeli.

Adsız dedi ki...

Kedidili Türkiye'de her zaman olmuştur üstelik...

Gizem dedi ki...

speculos ile de ayri bir leziz oluyor. belcika italya sentezi denemek istersen oneririm

handan dedi ki...

Evren'ciğim. Bu tiramisu tarifi benim için süper ötesi oldu. 10 gündür yoktum. Şimdi açınca gördüm. Ben geçen cumartesi kek ile yaptım. Yine çok güzel oldu. Benim İpeğim bayılıyor bu tatlıya. Doğum gününde 4 katlı tiramisu istiyor benden.Ama bizim burada yaptıklarımız eminimki uyduruk tiramisu. Kendimizi avutuyoruz işte. Orjinali nasıl bilmiyorum ama. Senin tarifi en kısa zamanda yapıcam. Hem kuplarla servis çok daha güzel. Ayrıca balon seyahatleri ve fotoğraflar çok güzel. Havai fişekler harika. Tiramisu tarifi için tekrar teşekkürler. Hoşçakal.

begum_kobaklar dedi ki...

Merhaba;

Ben kreması için 2 yumurta sarısını 1 cay bardagı sekerle benmarı usulu biraz pişiriyorum (krema kıvamı alana kadar) içine de kremsanti yerine 1 kutu kremayı ayrı yerde cırpıp eklıyorum. Yumurta ısıyla temas ettiği için buzdolabında bozulmadan daha fazla dayanabiliyor. Tarifi italyan bir arkadasımdan almıstım. Paylasayım dedim:)