Salı, Eylül 01, 2009

yeniden Belcikali bir tat..


Aslinda daha onceden bu tatliya blogda yer vermistim bir yemek etkinliginde.. O zaman yaptigim tarif fena olmasa da orjinaline sadece yakin bir tat olmustu. Mesela onceki tarifin ustu komple kizarmisti ve oyle olmamasi gerekiyor :) Dun baska tarifleri derleyerek yeni bir tarif olusturdum. Veee bingo.. olmasi gerektigi gibiydi.. Birkac hata yaptim tabi ki ama sonradan onlarin da neler oldugunu anladigim icin gonul rahatligi ile dogru halini yaziyorum size...

Bu arada Cuma'dan itibaren 10 gun boyunca buralarda degilim.. Kanada'ya gidiyorum esimle birlikte. Sansimiza esimin Montreal'de konferansi var.. Benim de Vancouver'da tanistigim ama sanki hayatimda hep varlarmis gibi hissettigim arkadaslarim var Montreal'de.. O yuzden cok mutluyum. Onlarla uzun bir aradan sonra gene ayni sehri paylasmak cok guzel olacak..

Simdi sutlac turtasinda sira...

Rijsttaart (Sutlac Turta)


Hamuru icin (23 cm'lik kalip icin)
75 gr tereyagi (yumusak)
125 gr un
1 yumurta sarisi
bir fiske tuz

Un ve tuz bir kaba alinir. Ortasi acilir. Yumurtanin sarisi ve tereyagi ortaya alinir ve yavas yavas karistirilir. Cevresinden un alinarak yavas yavas hamur butunlestirilir. Yogurulan hamur top haline getirilir ve strec folyoya sarilarak buzdolabinda en az yarim saat bekletilir. Sonra kalip yaglanir ve hamur acilarak kaliba yerlestirilir. Buzdolabinda ic malzeme hazir olana kadar bekletilir.

Sutlaci icin
90 gr kirik pirinc
1 lt sut
4 paket vanilin
1 cubuk tarcin (ben 3 adet kullanmistim, cok oldu)
120 gr seker
bir fiske tuz
2 yumurta

Sut kaynatilir. Icine seker, pirinc ve tarcin koyulur. Yeniden kaynayana kadar acik ateste tutulur. Sonra dusuk isida, sutun icindeki su buharlasip, karisim koyu bir kivam alana kadar pisirilir (yaklasik 45-50 dakika). Icinden tarcin cubugu alinir ve sogumasi icin beklenir. Yumurtalarin beyazlari kar gibi olana dek cirpilir. Soguyan karisima tuz, yumurta sarilari ve vanilin eklenir ve kasikla iyice karistirilir. En son yumurta beyazlari eklenir ve cok sondurmeden karistirilir.

Buzdolabinda kalibin icinde bekleyen hamurun ortasina bu karisim dokulur ve 180-190 dereceye isitilmis firinda ustu kizarana kadar (45 dakika kadar, firindan firina degisir) pisirilir. Sogumasi icin beklenilip buzdolabina alinir.

Bir gece buzdolabinda beklerse cok daha lezzetli olacagina eminim.

1 yorum:

Gönül Kahraman dedi ki...

TARİFİNİZ ÇOK HOŞUMA GİTTİĞİNDEN ARKADAŞLARIMLA PAYLAŞMAK İSTEDİĞİMDEN kgonul.blogspot.com DA DA PAYLAŞMAK İSTEDİM.. SAYGILARIMLA :)