Cuma, Kasım 06, 2009

Bir Portekiz Lezzeti: Ton Balikli Kuru Borulce Salatasi

Portekiz'de yemek oncesi masaya getirilen soguk baslangiclardan biri de bu salataydi. Portekiz'de restoranlarda, masaya oturdugunuzda siz soylemeden bu tur salatalar, ya da peynir, yag tabagi ve sepette ekmek geliyor. Ekmegin ucuna bile dokunursaniz butun sepetin ucretini odemek zorundasiniz. Digerleri icin yediklerinizi oduyor, yemedikleriniz adisyona yazilmiyor. Enteresan bir adetmis gibi geldi bana, gittigimiz her yerde de ayni sistem gecerli idi.

Bu arada ben k
uru borulceyi Belcika'da bulamam diye Portekiz'den getirdim ama sanirim Turkiye'de bulunuyor. Daha once teatime'da bir tarif gormustum kuru borulceli. Baska turk bloglarinda da farkli salatalar gordum: 1, 2, 3.. Sanirim kimsede ton baliklisini gormedim.

Hem degisik, hem leziz bir tarif.. Umarim siz de evlerinizde severek denersiniz..


Ton Balikli Kuru Borulce Salatasi


Malzemeler
1 su bardagi kuru borulce
1 su bardagi haslanmis misir
1 adet sogan
1 kutu ton baligi
Bir cay bardagi kadar kup kup kesilmis tursu
Tuz
2-3 yemek kasigi zeytinyagi
1 limon suyu
Suslemek icin maydanoz

Yapilisi
Kuru borulceler suda bir gece bekletilir. Duduklude tuzlu suda pisirilir. Yalniz dikkat edin cok yumusayip borulceler dagilmasin. Sogumasi icin kenarda bekletilir.

Sogan minik minik dogranir. Ton baliginin yagi suzulur, catalla kucucuk parcalara ayrilir.

Borulceler, ton baligi, sogan, tursu ve misirla karistirilir. Eger gerekiyorsa tuz ilavesi, limon suyu ve zeytinyagi ile lezzetlendirilir. Ustune maydanoz kiyilir ve soguk olarak servis edilir.

Not: Tursu ve maydanoz orjinalinde yoktu. Siz de kendinize gore zenginlestirebilirsiniz.


2 yorum:

Tijen dedi ki...

Portekiz'i bir türlü görmek kısmet olmadı Evren. O kadar da isterim. Dilerim önümüzdeki yıllarda gidebilirim. Neler gördün? Beğendin mi oraları? (Evet Türkiye'de börülce bolca yetişiyor, özellikle Egeliler çok kullanıyorlar.)

Evren Yasa dedi ki...

Tijencim, bir iki hafta yazmistim Portekiz izlenimlerimi bloga, belki farketmemissindir. Benim cok hosuma gitti, cok surprizli bir ulke.. mutlaka yeniden gitmeyi dusunuyoruz, kesinlikle gormelisin bence..