Çarşamba, Aralık 30, 2009

Guvecte Kuzu Yahnisi


Yilbasi gununde genelde hindi yapilir. Yanina da leziz bir kestaneli pilav.. Yeme de yaninda yat. Annem biz cocukken cok guzel hazirlanirdi yilbaslarina. Sadece dordumuz bile olsak evde, super bir sofra hazirlardi.. Mutlaka muhtesem kestaneli pilavindan yapardi. Tavuk ya da hindi yanina.. Annemin el lezzetine yaklasmam mumkun bile degil bazi konularda.. Hem carcabuk hic vakit kaybetmeden cabucak hazirlar, hem de tadindan yenmez yaptigi seyler..

Yilbasi menulerinde sikca bulunur ancak hindi pisirmek tecrube ister. Ozellikle ilk kez yapiyorsaniz, uzun bir pisme suresini hesabiniza katmayi unutmayin. Firinda butun olarak pisen hindinin en az 4-5 saate ihtiyaci vardir, aklinizda olsun.. Ben hindi yerine size farkli bir yilbasi ana yemegi sunmak istiyorum.. Bugun esimle birlikte yaptik.. Bugun mutfagin sefi o, yamagi bendim :)

(2-3 kisilik)

Malzemeler

600-750 gr kuzu but
2 domates
10-12 adet arpacik sogani
1-2 adet kirmizi biber
2 dis sarimsak
1 cay kasigi pul biber
1 cay kasigi tuz
2 yemek kasigi misirozu yagi

Yapilisi
Kalin tabanli bir tavada yag kizdirilir. Arpacik soganlar dogranmadan butun halde karamelize edilir.

Tavadan soganlar alinir. Kuzu butun dort tarafi hafifce pisirilir. Muhurlenme islemine tabi tutulur. Yani icindeki suyun cikmamasi icin et dort tarafindan kizartilir. Sonrasinda bicakla kucuk delikler acilir, icine sarimsaklar yerlestirilir.

Guvecin icine, kuzu but yerlestirilir. Soganlar etrafina dizilir. Biberler ince ince dogranir. Domatesler soyulur, dilimlenir. Guvece tum malzemeler yerlestirilir. Ustune tuz ve pul biber serpilir.

180-190 derecede 2-3 saat guvecte pisirilir..

Yaninda pilav ile servis edilir.

2 yorum:

Gizem de Brx. dedi ki...

Himmmm lezzetli gozukuyor. hem de coookk. kestanelei pilav tarifi de alabilir miyiz?

evrenbal dedi ki...

Gizemcim, tarif bende yok ama anneme sorayim, yazarim bir ara..mutlu yillar!