Perşembe, Nisan 01, 2010

Ev yapimi kruvasan


Sanirim hayatimda yaptigim en zor seylerden biri oldu bu ev yapimi kruvasanlar.. ama sonuc basarili olunca tum yorgunluga degiyor..

Tarif 'Baking with Julia' adli odullu tarif kitabindan.. Megicigimin hediyesi bana.. Incelemesi oldukca guzel bir kitap.. Tarifler, fotograflar, anlatimlar cok guzel.. Her zaman denemeyi dusundugum bir tarifti aslinda kruvasan tarifi.. Simdilik ulasimi cok kolay.. tum marketlerde firinlarda bulmak mumkun.. ama Turkiye'ye dondugumuzde acmamsi kruvasan yememek icin isin sirrini ogrenmek istiyordum coktandir.. Bugun ilk denememi gerceklestirdim. Esimin de yardimiyla sonuc iyi oldu.. ama beni cok ugrastirdi.. Kitaptan tarifi bulmustum ama biraz da internette kim ne yapmis diye bakarken Cafe Fernando'nun da ayni tarifle yaptigi nar gibi kizarmis kruvasanlari gorunce bu tarifi uygulamaya karar verdim.. Cafe Fernando super anlatmis tek tek asama asama.. Yalniz kitapla karsilastirirken malzemeleri biraz farklilik gordum. O yuzden buraya hamur icin gerekli malzemeleri bir kez daha yaziyorum..

28 gr taze maya (kucuk kup mayalarin 2/3u kadar oluyor, onlar 48 gr)
3 3/4 cup (yani 1 cup =250 ml) un
1 cup sut
1/3 cup seker
2 cay kasigi tuz

eger bu malzemelerle hamurununz toparlanmiyorsa, yavas yavas sut ekleyebilirsiniz. Maksimum 3 yemek kasigi kadar olacak..

Hadi size kolay gelsin..

6 yorum:

megi dedi ki...

Evrencim, ellerine saglik, harika gorunuyorlar! Benim de hep denemek isteyip ama hic cesaret edemedigim seylerden biridir... Aklimi celdin ama.... :)

rabis dedi ki...

tereyag ?

Evren Yasa dedi ki...

rabis, tereyagi var ama hamurunda degil. Cenk'in tarifinde yaziyor. toplamda 500 gr tereyagi + 2 kasik unla hazirliyorsun icini. Hamur yeterince bekledikten sonra (30 dakika oda sicakliginda + minimum 8 saat buzdolabinda) hamuru acip sekillendirdigin tereyagini ortasina koyup katlamaya oyle basliyorsun. Ama baslangicta tereyagi yok icinde hamurun. Daha detayli tarif listesi icin Cenk'in tarifine bakabilirsin. Anlatim cok uzun oldugu icin bastan sona tekrar yazmak istemedim. Sadece baslangicta hamur tarifi farkliydi kitaptan o yuzden ben yaptigim seklini yazmak istedim. Geri kalan hersey ayni..

Megicim, bence dene, ozellikle kithen-aid ile cok kolay olur, benim yogurmam epey zordu, cok sert oluyor hamur basta, kolay gelsin canim. :)

rabis dedi ki...

tesekkürler cevabin için.
ben bu croissant'i 3 kez denedim, 3.sünde harika bir sonuç almistim, fransiz bir blogdan almistim tarifi, cenk'in tarifi bana biraz zor gelmisti, ayrica seni bilmem ama ben firinda pisiriken tereyag akip gitmisti, fazla yediremedim hamura, ama firindan çikarinca eser kalmadi, ve tadi boulangerie'lerinkine çok yakindi :)
Alsace'tan sevgiler :)))

Evren Yasa dedi ki...

Rabis, rica ederim ne demek..

Benim ilk denememdi fena olmadi ilk deneme icin. Cenk'in tarifi oldukca guzel.. zaten 'baking with Julia' kitabindan bire bir ayni neredeyse.. benim tecrubem hamur bekledikce daha iyi sonuclar aliniyor. bu tarifle ilgili tek problem belki hamuru son katlamadan sonra bir gece bekletip oyle kruvasan sekli verilmemesi. hamur bekledikce yag daha cok kaynasiyor. Ben once hamuru ikiye ayirdim; bir yaptim cok kotu oldu. yaglari cikti hep. sonra 3-4 saat bekletip oyle pisirdim fotograftaki gibi oldu, yagi cikmadi. Bir kismini de buzluga attim kruvasan haline getirip. Ondan sonra bugun pisirdim.en iyisi bugun pisiridigim oldu.. o yuzden haftasonu bir deneme daha yapip tecrubelerimi de yazacagim ayrica rabis.. Bence zor bir hamurisi bu ama gercek bir kruvasan da super leziz bir sey.. Turkiye'de yapilanlarin hemen hemen hepsi pogaca - acma hamuru seklinde.. ve kruvasanla alakasiz o yuzden evde yapmayi ogrenmek sart oldu :)

Leyleklerin memleketine selam olsun.. Bu arada munster en sevdigim peynirlerden biri.. bir ay kadar once Strasbourg'daydik; peynir stogu yapmistim ama tabi bitti artik. Benim icin de tadini cikar seviyorsan eger..

rabis dedi ki...

munster'de oturan arkadaslarimiz var, ben sahsen sevmiyorum o peyniri, sevgilim sever, oglum ise kokusu ile dalga geçer :)