Perşembe, Nisan 08, 2010

Kruvasan yapmanin puf noktalari


Daha onceden de size bahsetmistim bu aralar kruvasana takmis durumdayiz esimle birlikte.. Bir onceki deneme pek basarili olmamisti benim icin.. ama hatalarimi anlayip yeniden yapmaya karar vermistim.. Bu aralar zor gorevmiz evde kruvasan yapmak.. Saolsun esim de hicbir yardimi esirgemedi bu konuda.. Gectigimiz haftasonu birlikte basardik kruvasan yapmayi.. Zaten ustteki linke tiklarsaniz aradaki farki siz de goreceksiniz.. Hamuru katlama acma islemlerini sevgilim halletti ben de bircok kaynaktan okudugum bilgilerle onu yonlendirdim.. Isin literatur taramasini ben yapiyorum, kuvvet gerektiren kismini da o halletti :)

Isbirligi icinde evde gercek bir kruvasan yaptik, cok mutluyuz.. Bircok puf noktasi var aslinda, ben de onlardan bahsetmek istedim.. Tarif basit gozukuyor ama detaylar onemli..

1) Hamuru olusturduktan sonra en az 8 saat buzdolabinda bekletin. Bence ne kadar uzun bekletirseniz o kadar iyi. Aksamdan hamuru yapip ertesi gun acma islemlerine baslayin derim..

2) Katlama islemlerini atlamadan yapmak lazim. Yonleri de onemli. Oyle kafaniza gore acip kapatmayin.. tarifte nasil yaziyorsa o sekilde acma katlama islemlerini gerceklestirin.

3) Iki acma-katlama arasinda mutlaka hamuru 2 saat buzdolabinda dinlendirin. Her daim hamur soguk olmali ki. tabi icindeki tereyagi da. boylece tereyagi hamurla daha kolay birlesiyor, kaynasiyor. Aksi takdirde tereyagi hamurdan cikiyor.

4) Normalde hamuru acarken bol unlanmis tezgah kullanin. Tabi aslinda soguk mermer daha super olur ama yoksa da tezgahi iyice unlayin. Hamuru acarken yapismamasi lazim. Unlamaniza ragmen hamur yapisiyorsa icindeki tereyagi cikiyordur. Strec folyoya sarip buzdolabinda iyice sogutun yeniden ama genelde bir kere yag hamurun disina cikarsa yeniden duzgun bir hamur elde etmek cok zor..

5) Buzdolabinda hamur hic hava almamali. Yoksa kurur. Strec folyoya sarip naylon bir poset icinde buzdolabinda bekletebilirsiniz. Ya da hava almayan 'ziploc' marka agzi fermuarli posetleriniz varsa super olur.

6) Hamuru her asamada buzluga kaldirip dondurabilirsiniz. Ama bence en iyi zaman kruvasan seklini verdikten sonra son mayalanma isleminden once dondurmak. Yanyana buzdolabi posetine dizin kruvasanlari ve dondurun. Ustuste falan koymayin yoksa birbirine yapisirlar.


7) Dondurulmus kruvasanlari pisirmek istediginizde gece yatmadan once cikarin, tepsiye dizin.. 3 kat kabaracaklarini gozonune alarak cok yanyana dizmeyin. Ustlerini strec folyo ile sarin. Sabah kahvaltiya yapacaginizi hesaba alarak, kahvaltidan 1 saat once kalkin. Zaten yeterince kabarmis olacaklar. Ustlerine 1 yemek kasigi su ile cirpilmis yumurta sarisini surun ve 180 dereceye isitilmis firinda toplamda 30 dakika pisirin. Ustleri altin sarisi olunca tamamdir.

8) Eger dondurmadan direk yapacaksaniz o durumda, kruvasanlari tepsiye dizin. Ustlerine suyla cirpilmis yumurta sarisini surun. Kalan yumurta sarisinin ustunu kapatip buzdolabinda saklayin. Pisirmeden once bir kat daha surecegiz. Firini calistirmadan icine koyun. Baska bir kaba da kaynayan su koyup tepsinin altinda kalacak sekilde firinin en altina yerlestirin. Suyun buhari ile kruvasanlar daha iyi kabaracaklardir. Bu sekilde 2 saat kabarsinlar. Sonra tepsiyi cikarin, firini 180 dereceye isitin. Ustlerine bir kat daha yumurta sarisi (suyla cirpilmis olan) surup firina verebilirsiniz. Pisme suresi asagi yukari aynidir (30 dakika).

9) Kruvasanda son mayalanma sureci cok onemlidir. Hamurun icindeki tereyagi onun kat kat olmasini saglar ama eger son mayalanma yeterince verimli yapilmazsa kruvasanin ici puf puf olmaz.. Kruvasanlari ev icin yapmadigimdan bir isirik alip icinin resmini cekemedim. O da bir dahaki sefere ama esimden duydugum kadariyla hazir alinanlardan hicbir farki yokmus. Onun en onem verdigi sey icinin puf puf olmasiydi.. Bu sefer basarili olduk :)

10) Cafe Fernando'nun da verdigi 'Baking with Julia' tarifini kullandim ben.. Ama icindeki tereyagi miktari pekala azaltilabilir. Bence cok.. Bu sefer yapisimda 500 gr yerine 450 gr kullandim. Bir dahaki sefere 400 gr deneyecegim. Ne kadar az tereyagi o kadar iyi.. Bence gayet azaltilabilir siz isterseniz direkt 400 gr ile baslayin.

Bir sorunuz olursa lutfen yazin, o kadar zor bir tarif degil sadece dikkatli ve sabirli olmak lazim.. Birisine sabir testi yapmak istiyorsaniz, ona zorla kruvasan yaptirin, ne kadar sabirli oldugunu hemen anlarsiniz :)


11 yorum:

otomatikkepce dedi ki...

Kruvasan sabır işi bunu anladım:) Elinize sağlık çok güzel olmuş
Hülya

megi dedi ki...

Evrencim ikinizin de ellerine saglik.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok güzel görünüyor.bende seviyorum ama yağlılığı beni her yedikten sonra içten içe pişman ettiriyor.en son komşu fırından yemiştim güzeldi ama bitti hemen vicdan yaptım yememeliydim:(
bende evde denemek istiyordum gene de hoşuma gitti yazdığınız yazı artık bakacağım vicdanımla mide-nefis arasındaki gelgitlere:)
ellerinize sağlık.

gülcan dedi ki...

Kuruvasanı çok beğenirim ama o yapım aşaması benim gözümde hep büyümüştür o yüzdende hiç yapmaya kalkmadım. HParika görünüyor ellerine sağlık. Cesaretimi bir toplayabilsemde bende yapsam

Gizem dedi ki...

Bunlari siz mi yaptiniz? Vayyy nee

Pınar Günay dedi ki...

harikasın. Bunlar mükemmel görünüyor. ben Fransa'da yediğim kruvasan gibisini yapan bi yer hiç bulamamıştım. Ne lezzet, ne tat olarak. İlk defa şimdi gördüm. Eminim lezzeti de mükemmeldir. En kısa zamanda denenmeli bu tarif, çikolatalı yapcammmm!:)

Unknown dedi ki...

MasaAllah diyorum size,gerçekten hazir kruvasanlardan hiç farki yok,
sizin ve esinizin ellerine saglik olsun :)
sevgiyle kalin...

Seyyah dedi ki...

Kruvasanı çok seviyorum ve yapmayı çok istiyorum ama gözüm korktu yaa.Ona dikkat et buna dikkat et uuff..Bi de bahsettiğiniz tarifi okudum 35x65 aç 70 gr bunu koy bu kadar ince bi iş mi bu :(

Evren Yasa dedi ki...

Seyyah,

Maalesef o kadar kolay bir is degil ama zor da degil.. yapmaya baslayinca, sabirli olabilirsen halledersin bence.. tum olay tereyaginin hamura entegre olmasi icin yeterince beklemek ve tarifi asama asama dogru bir sekilde uygulamak.. Daha basit tariflerle de yapabilirsin ama o zaman bence pogacadan farksiz birsey oluyor yapilan kruvasan degil.. bence yapabilirsin, en azindan denemeye deger..

aminedo dedi ki...

Super gorunuyo e.s

Fransali Gelin dedi ki...

Hazir alinandan hiç bir farki yok, vallahi bravo tebrik ederim sizi ve esinizi.