Cumartesi, Nisan 03, 2010

Patatesli Koy Ekmegi

Gene "Baking with Julia" kitabindan bir tarif.. Umarim severek tuketirsiniz.. Yapmasi biraz zor gorunse de aslinda basit bir ekmek tarifi.. Sonuc da oldukca gosterisli bence.. Ayrica icinde eksi maya da yok; kuru maya ile yapabilirsiniz siz de..

Patatesli koy ekmegi (rustic potato bread)

Malzemeler (2 adet ekmek icin)
3 adet orta boy patates
4 cay kasigi tuz
3 2/3 cup (900 ml) tam bugday unu
1 yemek kasigi aktif kuru maya
2 yemek kasigi zeytinyagi
1/2 cup (125 ml) patatesin haslama suyu - ilik olacak

Yapilisi
Patatesler yikanir, soyulur ve dogranmadan kucuk bir tencereye alinir. Ustu kapanana kadar su eklenir, 2 cay kasigi tuz atilir. Patatesler yumusayana kadar haslanir. Bir kaba alinir ve sogumasi beklenir.

Patatesin suyundan 125 ml ayrilir. Ilik degilse biraz isitilir. Icine kuru maya atilir, karistirilir. 10 dakika kabarmasi icin beklenir.

Patatesler ezilir, icine zeytinyagi ve mayali patates suyu eklenir, karistirilir. 3 cup (750 ml) un ve tuz eklenir. Ilk basta toparlanmayacak gibi gozukuyor hamur ama yogurdukca hamur butunlesiyor. Kalan un da yavas yavas hamura yedirilir. 10 dakika falan yogurmaniz lazim.

Bir kaba alinir, ustu strec folyo ile kapatilir. Oda sicakliginda 30 dakika hamur ilk mayalanma icin birakilir. Hamur iki katina cikmasa da epey kabarmis olacak bu surenin sonunda.

Sonrasinda hamur iki parcaya ayrilir. Sekil vermek icin her hamur parcasi once yuvarlak hale getirilir, sonra merdane ya da elle yassilastirilir. Bir kenarindan rulo yapilir. En son uca gelindiginde, serbest uc elle biraz cektirilir. Kenarina un surulur ve rulo tamamlanir. Ekmegin uclari da sivrilestirilir biraz. Temiz bir mutfak havlusunun ustune un serpistirilir. Ekmekler birlesme yeri alta gelecek sekilde havlunun uzerine yerlestirilir, ustu de baska bir mutfak havlusu ile kapatilir. 30 dakika daha oda sicakliginda mayalanir.

Firin 200 dereceye isitilir. Ekmekler icin bir rafa mermer ya da tugla gibi birsey yerlestirilir ve isitilir. Boylece alti da cok guzel piser ekmegin. Pizza icin de bu tur birsey kulanabilirsiniz. Ekmekler firina surulmeden once spreye koyulmus su ile firinin ici nemlendirilir ve buharin iceride kalmasi icin hemen kapak kapatilir. Sonrasinda ekmekler yerine yerlestirilir; birlesme yeri bu sefer yukarida kalacak. Boylece fotografte gordugunuz gibi ortasindan ayrilacak piserken. Yaklasik 40-45 dakika pisirilir. Eger termometreniz varsa ekmegin ortasi 95-100 derece olana kadar pisirdikten sonra cikarabilirsiniz. Zaten ustu de nar gibi kizaracak.

Firindan cikardiktan sonra sakin hemen dogramayin. Tamamen sogumasi icin tel izgara ustunde bekletin. Afiyet olsun.


12 yorum:

Pinar dedi ki...

Harika gorunuyor! Ilk firsatta deneyecegim. Eksi maya yapmaya henuz cesaret edemiyorum. O yuzden bu tarif bana cok uygun :) Eline saglik!

Hülya dedi ki...

of of cok severim! Ellerine saglik arkadasim!

Özlem dedi ki...

Nefis olmuş, mmmhh harika, ellerine sağlık canım

Evren Yasa dedi ki...

Pinar, oldukca kolay bir ekmek hem de sonuc insani cok tatmin ediyor. bir de kabugu citir ici yumusacik haftasonu kahvaltilari icin cok uygun..

Hulya, Ozlem tesekkur ederim..

Adsız dedi ki...

Harika bir ekmek,tebrikler Evren.Ben de ilk firsatta yapmayi düsünüyorum.

Sibel dedi ki...

Evrenciğim sağolasın. Bu görünümün nasıl verildiğini hep merak ederdim. Bu yöntemle mutlaka deneyeceğim. Daha geçen gün pazardan patatesli köy ekmeği almak istemiş ama son anda vazgeçmiştim, kendim yaparım en iyisi:) Bu aralar yine ekmek makinesini bir yana bırakıp elle yapmaya başladım ekmeklerimi.
Sevgiler canım..

Evren Yasa dedi ki...

Tesekkur ederim adsiz yorum birakan arkadas.. umarim sen de memnun kalirsin sonuctan..

Sibelcigim ben de elle yapmayi cok sevdigim icin ekmek makinasi almayi hic dusunmedim. Hamurla oynamak benim icin stres atmanin en guzel yolu.. Bu sekli vermek icin Sibelcigim, kenari unlarken comert davran, cok az unlarsan piserken ayrilmiyor..

aysenur dedi ki...

Merhaba Evrenbal,
Ekmek gayet basarili gorunuyor. Once kabardiktan sonra cizik atarak ekmegi catlattigini dusundum, zira ben bu sekilde yapiyorum ekmekleri. Ama bu yontemle daha gercek bir catlak olmus:) Bende pizza tasida var firin icin, ancak kabarmis ekmegi nasil aktariyorsun mutfak havlusundan, ruloyu yuvarlayarakmi? Zor olmuyormu? sonme tehlikesi falan..

Evren Yasa dedi ki...

merhaba Aysenur,

mutfak havlusu ile birlikte alip tepsiye yerlestirdim, zor olmadi dogrusu. zaten o kadar hassas bir hamur olmadi.. ekmek hamurlari genelde tok oluyor, problem yasayacagini zannetmiyorum. bence iki ucundan bile tutup pizza tasinin ustune yerlestirebilirsin.

ben de genelde cizik atarak yapiyorum ama bunun catlamasi daha farkli oldu.. kolay gelsin..

Adsız dedi ki...

artık ne yapacağınızı şaşırdınız patatesli ekmek mi olur iyice suyu çıktı yani işin bakalım yakında ne uydurup neli ekmek yapacaksınız.

Evren Yasa dedi ki...

Nedense ben bu son yorumu cok sevdim :)

sanki ben uydurmusum gibi yazmissiniz.. internette bir arayin isterseniz 'potato bread' diye ne kadar eski ve koklu bir uygulama oldugunu goreceksiniz..

ama yorumunuzla beni guldurdunuz, tesekkur ederim :)

Adsız dedi ki...

Guzelim patatesli ekmek gibisi yok, coban ekmegi bu. Afyonun koylerinde cok yapilir. Dediginiz gibi tarihi cok eski. Patates cabuk bozuldugu icin un ekmegi daha cok tercih edilir ama patatesli ekmegin lezzeti bir baskadir.Cok guzel gorunuyor. Koy usulu olmasi icin buyuk yassi yuvarlak ekmek olarak da yapilabilir sanirim. Tarifi paylastiginiz icin tesekkurler.