Cumartesi, Haziran 12, 2010

Fava

Bakla ile tanismamiz benim yirmili yaslarima rastlar. Artik 30 oldugum icin rahatlikla boyle soyleyebilirim sanirim :) Baklanin ne tazesi ne de kurusu pismezdi bizim evde.. Ama ben kendi mutfagima soktum baklayi.. Simdilik buralarda sadece kurusunu bulabildigimiz icin fava ile idare ediyorum. Maalesef esim pek sevmedi favayi ama ben farkli ve leziz buluyorum kendisini.. Ismi de cok ilginc gelmisti ilk duydugumda.. Sonra arastirdigimda baklanin ingilizcesinin de "fava beans" oldgunu ogrendim. Fava Ege yoresine ait kuru bakladan yapilan guzel bir meze.. Salata olarak da tuketilebilir, zira biz oyle yapiyoruz :)

Malzemeler
1.5 su bardagi kuru bakla
1 adet sogan
1 adet havuc
1 dis sarimsak
2 yemek kasigi zeytinyagi
(malzemelerin ustunu hafif gececek sekilde su)
1 tatli kasigi tuz

1 limon suyu (1-2 yemek kasigi limon suyu blendirdan gecmeden once eklenecek)
yarim demet ince kiyilmis dereotu
zeytinyagi (arzuya bagli ama en az 1-2 yemek kasigi)
kekik, pul biber (arzuya bagli)

Yapilisi
Kuru baklalar aksamdan islatilir. Duduklu tencereye yumusamiz baklalar alinir. Sogan ve havuc kabaca dogranir. Sarimsak da bir kac parcaya bolunup tencereye alinir. Tuz ve zeytinyagi ilave edilir. En son su eklenip, kapak kapatilir. Benim duduklumde yeterli basinc saglandiktan sonra kisik ateste 5 dakika pismesi yeterli geldi ama her duduklude farkli olabilir bu sure.

Basinc dustukten sonra kapak acilir. Tum malzemelerin iyice yumusamis olmasi gerekiyor. Fazla su da olmamali icinde. Eger boyleyse 1-2 yemek kasigi limon suyu eklenir, blendirdan gecirilir. Istediginiz cam bir kalibi suyla islatin, fazla suyunu akitin. Favayi kalibin icine dokun. Sogumasi icin buzdolabina kaldirin.

Servisten once kalibi bir servis tabagina dikkatlice cevirin. Ustune zeytinyagi ve limon gezdirin. Ince kiyilmis dereotu ile susleyin. Dilerseniz kekik ve pul biber de serpebilirsiniz.

Daha onceden de denemistim ama kivami tutturamiyordum. Normalde kalip gibi bicakla kesilmesi lazim. Eger fazla civik olursa olmamis demektir kivami, suyu fazla gelmistir. Bugun favami tadan egeli arkadaslarim da begendigine gore ben artik olmustur diyerek tarifi veriyorum..

3 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ege mutfağının önemli mezelerinden biri fava. Gerçektende basit ama kıvamını tutturmak zordur bir çok kişide pek sevmez sizinki tam İzmir usulü görünüyor elinize sağlık.İzmirden sevgiler...

narcicegirengi/sevde dedi ki...

Favayi cok severim ve en cok dereotunu yakistiririm. ellerinize saglik. Sevgiler
narcicegirengi.com

Adsız dedi ki...

Ben baklayi "broad beans" diye aliyorum.Elinize saglik, canim cekti Egeli olarak.
Londra'dan selamlar :)