Salı, Ekim 26, 2010

Cikolata Muslu Kup

Julie & Julia filmini izledim gecen haftasonu.. Kafamda yeni fikirler belirdi.. Ben de blogda bazi yeniliklere gitmek istiyorum ama henuz net seyler yok.. Bu arada cok guzel film, kesin izleyin derim. Nasil zaman gecti anlamadim..

Tabi butun yeni fikirleri uygulamak icin biraz zamana ihtiyacim var. Zira tam uc hafta sonra bugun doktora savunmam var.. Kurban bayraminin birinci gunu kimi kurban edecekler belli oldu yani :) yillardir beklenen gun geliyor.. Gerci simdilik heyecan yok, hersey kontrol altinda.. Muhtemelen vakit yaklastikca heyecanim artar.. Doktora savunmamin gecmesini bekliyorum iste yapmak istedigim birkac proje icin.. Yakinda yazarim size de..

Bu aralar cok yazamadim bloga.. Aslinda her zaman bahaneler bulunabilir.. o yuzden pek sevmem "su oldu da yapamadim" falan diye yazmaktan ya da konusmaktan.. ama bu aralar sanirim hayatimdaki en onemli degisikliklerden biri de dislerimle ilgili tedavi surecine baslamis olmam.. Yaklasik 2 ay evvel ortodontik tedaviye basladim, dis telleri takildi yani bana :) Alisma sureci oldukca uzundu.. Hem agrili hem de zor bir donemdi. Tam bitti alistim derken, gecen hafta da gecici bir implant takildi. Ortodontik tedaviye yardimci olmasi amaciyla.. Gectigimiz bir hafta da ona alisma sureci, ameliyat sonrasi klasik sisme, agri, sanci ve bilumum seylerle ugrastim.. Ama bugunlerde daha iyiyim.. Sanirim hersey yeniden stabil hale geliyor..

Bu arada bu Cuma gunu dunyanin tepesine gidiyoruz :) Norvec'in Alta sehrine gidiyoruz esim ve iki arkadasimizla.. Kuzey isiklarinin pesindeyiz ama gorebilecek miyiz bilinmez.. Dondugumde daha detayli yazarim zaten kuzey isiklari nedir diye size..

Simdilik sevgiyle kalin.. Tatli ayrilalim diye guzel bir tarif birakiyorum size, ben Norvec yollarina duserken..


Malzemeler (8 adet kup icin)

muhallebi icin
500 ml sut
4 yemek kasigi nisasta (cok tepeleme degil, aldigi kadar)
80 gr seker (5-6 yemek kasigi)
2 paket vanilin (ben vanilin bourbon kullandim)
1 yumurta

mus icin
200 gr bitter cikolata (en az %60-70 kakao olmasi lazim)
2 yumurta (taze olmasi sart)
200 ml cirpilmis cig sut kremasi (kati hale gelene kadar cirpilmasi lazim)

ayrica kuplarin altina koymak uzere kakaolu kek kirintilari (miktari size kalmis ama 2 yemek kasigi gibi koydum her kup icin)

Yapilisi
Oncelikle muhallebimizi pisirelim. Tencereye butun malzemeleri birlikte tencereye alalim, surekli karistirarak pisirelim. Eger kivam cok koyu olmussa, biraz sut ekleyerek, kivamini acalim. Kaynadigi zaman hala akiskan ve kolay karistiriliyor olmasi gerekiyor. Yoksa sogudugunda cok kati kivamli olur.

Kuplarin altina kakaolu kek kirintilarini paylastiralim. Ustlerine muhallebiyi paylastiralim. Tezgahta onlar sogurken biz de musu yapalim.

Cikolatayi benmari usulu eritelim. Ya da mikrodalga firin da kullanabiliriz. Ancak cikolatanin yanmamasi icin ufak parcalara bolelim, cam bir kapta mikrodalga firina verelim. 300-400 W gibi dusuk bir guc secelim ve her 1-2 dakikada bir karistiralim. Cikolata yakmak cok kolaydir yoksa mikrodalgada.. Ozellikle beyaz ve sutlu cikolata daha kolay yanar. Dikkatlice cikolatamizi eritirken bir yandan da yumurtalarimizi karistirmak icin hazirlayalim. Kaynayan suyu bir kaba alin, ustune baska bir kap daha yerlestirin. Bir nevi benmari sistemi hazirliyoruz. Ustteki kabin icine su girmemeli ve bunu ocagin ustunde yapmaniza gerek yok. Yani alttaki suyun surekli kayniyor olmasi gerekli degil. Ustteki kabin icine yumurtalardan birini alalim. Catalla surekli cirparak yumurtanin isinmasini bekleyelim. Zaten renginin ve kivaminin degistigini goreceksiniz ama pismemesi lazim. Sadece 1 dakika falan cirpmaya devam edelim. Sonrasinda diger yumurtayi da ayni islemden gecirip cikolatanin icine ikisini birlikte ekleyelim ve karistiralim. Homojen bir karisim elde ettikten sonra kremayla karistiralim. Kuplarin ustune cikolatali musumuzu paylastiralim. Bir gece buzdolabinda beklettikten sonra ustlerini istediginiz gibi susleyerek servis yapabilirsiniz..

Aslinda cok uzun gibi geliyor tarif ama yapilisi oldukca basit. Musun tarifi Lindt dergisinden ve daha once Ozlem'in pastasinda kullanmistim.

Afiyet olsun.

3 yorum:

handan dedi ki...

Çok geçmiş olsun Evren.Umarım rahatsızlığını ve tedavini kolayca atlatırsın. Kuzey ışıklarını görmeye gidince zaten unutursun sıkıntını inşaallah. ( Bu arada bende merak ettim bakıcam şimdi internetten kuzey ışıkları nedir diye.))
Doktora savunman için seni seven bir çok insan ve ailen eminim dua ediyordur. Bende edicem. Allah yardımcın olsun.

Zehra Gürgen dedi ki...

Evren'cim çok geçmiş olsu.bu arada ben de izleyip çok beğenmiştim o filmi..Bence herkes izlemeli

Sibel dedi ki...

Ah.. ben biliyorum kuzey ışıklarını.. harika olacak eminim Evrenciğim, tadını çıkar ve harika fotoğraflar çek! Julie & Julia çok ilham verici bir film değil mi? Ben şimdi kitabını da aldım, okuduktan sonra hatta blogda da bahsetmek istiyorum. Yeni post'unu merakla bekleyeceğim! Geçmiş olsun bu arada, çok zordur tahmin ediyorum.. Doktora konusunda da başarılı olacağına eminim. Güle güle git, güzel haberlerle dön:)
Sevgilerimle...