Cumartesi, Kasım 20, 2010

Bayram icin gul tatlisi

Buralarin bayrami biraz yalin ve sessiz geciyor..

En cok yalniz oldugumuzu hissettigim vakitlerdir bayramlar zaten..

Ama bu bayram benim icin farkli bir bayramdi.. Cunku bayramin birinci gunu benim doktora savunmam vardi. Epey yogun gecen gunlerden sonra bu defteri de neredeyse kapatmis oluyoruz. Asil onemli olan, juri uyeleriyle birebir yapilan ilk savunmayi basariyla gectim. Zaten burada karar veriyorlar tez tamam mi degil mi diye.. Simdi hocalarin verdigi ufak tefek degisiklikleri tamamlayip, tezi bastiracagiz.. Sonrasinda da herkese acik bir sunum yapacagim (13 Ocak) ve diplomama kavusacagim insallah :)

Benim icin onemli bir devir kapanmis oldu.. Zaten gececegimi hissediyordum aslinda ama hocalarin begenisini alarak gecmek, kendi hocami yaptigim isten dolayi keyifli gormek beni cok mutlu etti. Ayrica sunumdan sonra annemle konustuktan sonra esime dedim ki "annemin sesindeki su mutlulugu duymak icin, bir kez daha baslarim doktoraya.."

Gelelim bayram tatlimiza..

Gul Tatlisi


(fotografi aksam cektigim icin pek guzel olmadi, ama tarif cok guzel, kesinlikle tavsiye ediyorum. tarif Yemek Gunlugum'den)

Malzemeler
1 yumurta
1 su bardagindan bir parmak eksik siviyag
4-5 yemek kasigi dolu dolu tereyagi (oda sicakliginda)
1 yemek kasigi elma sirkesi (uzum de olur)
1/2 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Aldigi kadar un

serbeti icin
600 ml su
500 ml seker
4-5 damla limon

Yapilisi
Oncelikle serbetimizi yapalim. Sekerle suyu kaynatalim. Sonra limon suyunu ekleyelim. Kenarda ilimaya birakalim.

Un, vanilin, irmik ve kabartma tozu disindaki tum malzemeler mikserle iyice karistirilir. Sonra kalan kuru maddeler eklenir ve guclu bir mikserin hamur yogurma ayarinda ya da elle yogurulur. Ele yapismayan bir hamur olacak sonunda.

Sonrasinda hamur ince acilir. Cay bardaginin agzi ile yuvarlaklar kesilir. Uc yuvarlak ustuste konulur. Ama tamamen ustuste olmayacak, birinin ucunu, digerinin uc asagi bes yukari ortasina denk gelecek sekilde yanyana koyacaksiniz. Sonra en alttaki uctan kivirmaya baslayin. Ortasindan ikiye kesip, gul sekli yukari bakacak sekilde tepsiye dizin.

180 dereceye isitilmis firinda az biraz kizarana kadar tutun. Sonra servis kabinda ustune serbeti gezdirin, kapagini kapatin ki serbetini guzel ceksin. Serbet soguga yakin ilik olmali. Hamur da firindan ciktiktan sonra 3-5 dakika kadar beklese daha iyi olur. Serbeti doktukten 10 dakika sonra, gelip tabagin yanindaki serbetlerden ustlerine gezdirin. tekrar kapagi kapatin.

Afiyet olsun.

7 yorum:

Özlem dedi ki...

öncelikle tebrik ederim, ne büyük bir gurur.
Kendine haksızlık etme bence resim harika gözüküyor, eline emeğine sağlık...sevgiler

Zehra Gürgen dedi ki...

Tebrik ederim canım, başarılarının devamını dilerim.
gül tatlısını hep görür iç geçiririm ama ne yaptım ne de yedim.

elerine sağlık

Adsız dedi ki...

Tebrikler! Eminim cok rahatlamissindir. "Yemek de yaparim kariyer de..." diyebilirsin rahatlikla :)

Evren Yasa dedi ki...

ozlem, zehra ve vejetaryen kedi, tesekkur ederim yorumlariniza..

Arzu_Muc dedi ki...

Merhaba,

ben hic serbetli tarif yapmadigimdan yardiminiza ihtiyacim var :-/

Suyla sekeri ne kadar kaynatmak lâzim? Limonu ne zaman koyacagim? Koyduktan sonra karistirmam lâzim mi tekrar?

Yardimlariniz icin simdiden tesekkürler.

Evren Yasa dedi ki...

Arzu_Muc,

Su ile sekeri bir kaba al, kaynayana kadar bekle. Cok uzun sure kaynatmana gerek yok. Kabarciklar cikmaya basladiginda ya da 3-4 dakika sonra birkac damla limon suyunu ekle, bir karistir. 1 dakika falan sonra da kapat altini. tamamdir.

afiyet olsun.

Arzu_Muc dedi ki...

Tesekkürler :-))