Pazartesi, Mart 27, 2006

Iki Dirhem Bir Cekirdek

Bana bugun e-posta yoluyle gelen ilginc bir iletiyi sizlerle paylasmak istiyorum. Ben daha once ustune hic dusunmemistim ama surekli soyledigimiz atasozlerinin, deyimlerin mantikli birer dayanak noktalarinin oldugunu gormek cok guzel bence. Okuyun, siz de seveceksiniz.

Keciboynuzunun Yunanca adi keration, Ingilizce'de carob, Arapca'da ise kirrat. Keciboynuzu tohumu yuzyillar boyunca elmas olcmek icin kullanilmis. Elmaslar keciboynuzu tohumu ile tartilarak satilmis.Bu yuzden keciboynuzu, kirat ya da karat denilen olcuye adini vermis.

Prof.Dr. Aydin Akkaya'nin bu konudaki aciklamasi soyle;
'' Keciboynuzu cekirdegi dogada agirligi degismeyen bir tohumdur. Butun tohumlu bitkilerden yalniz keciboynuzu uzun sure suda bekletildikten sonra filiz verebilir. Bu hem cok kurudugu ve meyvesinden ciktiktan sonra son ve sabit agirligini aldigi icin hem de icine su almasi olasiliginin cok az ve cok uzun zamana bagli oldugu icindir.

Bu nedenle Araplar, Selcuklular ve Osmanlilar doneminde agirlik olcusu olarak kullanilmistir. Dort tanesi bir dirhem eder. Dirhem degismekle birlikte 3 gr. agirligi temsil etmektedir. Satici iki dirhemlik birsey satarken (8 cekirdek) lutfedip 1 cekirdek fazla tartarsa bu mali alanin itibarini gosterir.

Olagandan fazla giyinen, suslenen vb. kisilere de ''iki dirhem bir cekirdek'' denmesi bundan kaynaklanmaktadir.' Gordugunuz gibi keciboynuzu cekirdegi ozelliklerinden dolayi butun kulturlerde elmasin degismez olcusu olarak kullanilmis, bu olcuye adini vermis ve deyimlere yerlesmistir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak
Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

Adsız dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav

yemek tarifleri dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

yemek tarifleri dedi ki...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek