Cuma, Mart 17, 2006

Kolay Sutlac


Yandaki resim bizim bildigimiz klasik sutlactan farkli, adi "rijsttaart" olarak geciyor Belcika'da. yani pirinc tarti. bizim bildigimiz sutlaci yapip, tart hamurunun icine dokuyorlar, sonra da firinda ustunu yakiyorlar ama bizimkinden farkli olarak icinde pirinc orani fazla ve rengi sapsari oluyor. Degisik bir tat.. Kasesini de yiyebileceginiz bir sutlaciniz oluyor boylece..

Ama ben size dun aksam yaptigim cok basit bir sutlac tarifi verecegim. Bizim klasik sutlac tarifi. Tarif Dr.Oetker'in tek kullanimlik pirinc unu posetinin arkasindaki tariflerden..

Malzemeler
1 poset pirinc unu (35 gr)
1 su bardagi seker
800 ml sut - (4 su bardagi) (aslinda tarifte 1 lt diyordu ama benim yaptigim icin yeterli oldu -vanilya esansindan olabilir)
1 cay bardagi pirinc
150 ml su (bir bardagin dortte ucu kadar)
1-2 damla vanilya esansi (hazir sisede satiliyor burada dr.oetker'in gene) ya da yarim paket vanilya sekeri (bu tarifte yoktu ben ekledim -bunsuz da yapabilirsiniz)

Yapilisi
Oncelikle pirinc ayiklanir, yikanir ve su ile birlikte tencerede kaynamaya birakilir. Arada karistirilir (yoksa tencerenin dibine yapisiyor pirincler). Seker ile pirinc unu ayri bir kapta karistirilir. 10 dakika kaynayan pirinclerin ustune once sut ardindan da sekerli karisim eklenir (eklerken yavas yavas ekleyin, bir yandan da karistirin.sut sicak olmadigi icin topak topak olmuyor ama gene de daha homojen bir karisim icin karistirmak iyi olabilir). Karistirarak sutlaci pisirin. almaya yakin icine vanilya esansini ekleyin. Kaynadiktan 10 dakika sonra ocaktan alabilirsiniz. Minik kaselerde servis yapip, ustlerini tercihe gore tarcinla susleyebilirsiniz.

Not:Eger sekerli vanilin kullanacaksaniz, sutu bir miktar artirmaniz gerekebilir o yuzden yarim bardak daha sutu extra olarak bulundurun. Kaynadiktan sonra kivami cok koyu olursa sutten yavas yavas ekleyin. Kaselere koymadan once kivami cok koyu olmamali, akici kivamda olmali.

Sonuc
Vanilya aromasi cok guzel bir koku katiyor bence. Kivami son derece iyi, pirinc orani da cok guzel bir sutlac yapmis oluyorsunuz. Benim ilk denemem olmasina ragmen basarili bir sonuctu. Yaptigim seyler guzel olmazsa onlari da sizinle paylasacagim burada, o yuzden bana guvenebilirsiniz :)


6 yorum:

Adsız dedi ki...

kolay gelsin. tarif cok ilgimi cekti gercekten. ancak vanilya esansi dediginiz vanillia extract mi? eger o ise alkol icerdiginden kesinlikle kullanmiyorum. onun yerine turk usulu sekerli vanilin kullanabilir miyiz?

Adsız dedi ki...

cok ozur dilerim. bir kere daha dikkatlice okudugumda tarifte cevabi buldum. hayirli gunler

evrenbal dedi ki...

Yorumunuz icin tesekkur ederim. Yeni basladigim icin bu bloga, sizlerden gelen yorumlar beni cok sevindiriyor. Benim kullandigim vanilya aroma diye geciyor, kucuk siselerde sivi olarak satiliyor. Zaten orjinal tarifte yoktu vanilya, isterseniz eklemeseniz de olur. ama vanilya kokusu gelsin derseniz, turk usulu yarim paket sekerli vanilin (tarifin sonunda da yazmistim) koyabilirsiniz sutlaca. Bence guzel aroma veriyor. Benim kullandigim aromayi su linkte bulabilirsiniz(yalniz aciklama flamanca ama resmini gorebilirsiniz en azindan):

http://www.miel.be/webgate/Niederlande/OetkerBE_WG5_3.nsf/FrameByKey/ACIA-5AYKY4-NL-p

evrenbal dedi ki...

Sorun degil ne demek, elimden geldigince yardimci olmaya calisirim sorularinizda. Ben de sizin sayenizde vanilla extract'in icinde alkol olabilecegini ogrendim. Az once internette biraz arayinca ya su ya da alkol bazli olduklarini ogrendim. Tesekkurler..

evrenbal dedi ki...

Bu arada saniyorum benim kullandigim vanilya aromasi da vanilya ozutu (extract) ile ayni sey ve de alkol ile yapilmis. Ama tadindan bunu anlamak mumkun degil. Sutlacin tadindan da anlasilmiyor ama miktari abartirsaniz (daha onceden basima geldi) o zaman ne yiyorsaniz yiyin sadece cok kuvvetli bir vanilya tadi aliyorsunuz. Bu aromayi sevmeme ragmen o kadar yogun oluyor ki hic hos gelmiyor insana. 1-2 damla kullanildigi surece sadece lezzet veriyor bence. Ama benim esim hemen anliyor mutfakta pisen bir seyin icine bunu koyunca. Okuduklarima gore piserken (hamurisi de olabilir, sutlu tatli da) icindeki alkol buharlasiyormus. onun kokusundan anliyor olabilir.

Adsız dedi ki...

yurtdisinda yasadigim icin aldigim seylere cok sikkat ediyorum. icinde domuz urunleri ve alkol olan urunleri almiyorum. bu market isimi zorlastiriyor. sunku satilan cogu cikolatani icinde vanillia extract bulunuyor. ozellikle hamileyken cok zorlanmistim. jelibonlarin icinde de domuz jelatini oluyor. mecburen turkiyeden getirtmek zorunda kaldim. urunlerin UD olmasina ya da K (kosher) olmasina dikkat ediyorum. ancak bazi urunlerde eseal danonenin urunlerinde jelatin bulunuyor ancak kosher jelatin diye geciyor. ancak cok ilginctir chocolate liqur (dogru mu yazdim bilemedim likor demek istedim) adi alkollu gibi gelse de alkol icermiyormus. gurbette helal yiyecekler bulmak zor malesef.....