Çarşamba, Nisan 19, 2006

Ciger Kizartmasi


Esimin severek yedigi tek sakatat urunu. Maalesef ben cok seviyorum yurekti, bobrekti farketmiyor.. Aslinda saglik icin yararli degil biliyorum ama damak tadi iste. Bizim evde de cok pisirmezdi annem saglikli olmadiklari icin ama nereden geliyor ablamdaki ve bendeki bu sakatat sevgisi cozebilmis degilim :) Burada Turk kasabindan aliyoruz cigeri, Turkiye'deki gibi temizlenmis satan bir yer yok, o nedenle ben evde sinirlerini falan ayiriyorum tek tek. Biraz zaman istiyor ama bence lezzetine degiyor.

Tarif cok kolay. Bir kaseye yarim su bardagi un ve bir cay kasigi tuz konulup, karistirilir. Temizlenmis yikanmis cigerler kucuk kucuk kesilir, once bu karisima bulanir sonra da kizgin yagda kizartilir. En son yaptigimda ben sadece sumakli soganla servis etmistim. Ama isterseniz kup kup kesilmis patatesleri kizartip, sonra biberiye ve ince kiyilmis maydanozla cigerin yaninda servis edebilirsiniz. Ya da cigerleri, biraz sirke katilmis az yagda da una bulamadan kizartabilirsiniz. Tabi once ayni tavada soganlari yagda oldururseniz, ustune cigerleri eklerseniz daha da guzel oluyor. Un ile ilk kez yaptim ama en cok bu halini sevdim ben. Afiyet olsun.

Onemli Not: Benim evde yaptigim cigerler her zaman cok yumusak ve lezzetli oluyor. Baska evlerde ise cok sert pisirilmis olanlari da yedim. Bence her zaman yumusak ciger yapabilmenin bir nedeni var: o da benim hicbir zaman cigerleri taze taze pisirmiyor olusum. Kasaptan aldiktan sonra zarlarindan ayirip, kusbasi dogradiktan sonra buzdolabi posetlerine porsiyon porsiyon ayirip donduruyor olmam.. Dondurulmus cigeri de cozdurup o sekilde pisiriyorum. Bu da onun yumusak olmasina sebep oluyor bence. Aklinizda olsun.. Ayni sey deniz urunleri icin de gecerliymis, ama denemedim..

7 yorum:

Nilüfer dedi ki...

Eline sağlık, ne zamandır canım istiyor ama güvenip bir yerden alamıyoruz. :( Ciğerleri biraz karbonatla harmanlayıp sonra una bulayıp kızartıyorlar. Sertliğini mi ne alıyormuş...
Ben de çok severim sakatat bir de
Sirkeci de Imparator da kokoreç yemek vardı şimdi ;)
İgreenç diyen sesleri duyar gibi oluyorum... :)))

evrenbal dedi ki...

Karbonat olayini bilmiyordum, denerim bir dahakine. Yalniz bak yemedigim sayili seylerden biri kokerectir :) bir de paca falan yemem. Eskiden iskembe corbasi da sevmezdim, simdi arada sirada canim istiyor. Kayinvalidem yapiyor neyse ki onlara gittigimizde de disarida yemiyorum. Guvenemiyorum yapilanlara.

nunubella dedi ki...

evrencim bende ciğeri aynen senin tarşfin gibi yapıyorum.çokda lezzetli oluyor.
ellerine sağlık
sevgilerimle
nunubella

selin colakoglu dedi ki...

Sakatatlar "sagliksiz" demissiniz ama dogru degil. Ozellikle diger etlerde bulunmayan, sadece sakatatlara ozgu vitaminler vardir.Bir tanesi cogu sebze meyvede bulunmayan K vitaminidir. Ufak bir aramyla sizde internetten gorebilirsiniz..Kisacasi seviyorsaniz bol bol yiyebilirsiniz:)

betül dedi ki...

ayrıca karaciğer kemik erimesine de çok iyi geliyormuş...

Adsız dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav

Adsız dedi ki...

But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak
Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek