Pazartesi, Nisan 24, 2006

Misir Unlu Ekmekcikler

Bu ekmeklerin en cok sanki hazir alinmislar gibi olmalari cok hosuma gitti. Her birini farkli birseyle susleyince daha da sirin geldiler benim gozume.

Aslinda olculu bir tarif degil bu, tamamen gozkarari, ama asagi yukari olculer soyle;

150 ml ilik sut + 50 ml ilik su
1 tatli kasigi eritilmis margarin
4 cay kasigi kuru maya
2 tatli kasigi seker
1 cay kasigi tuz
1-2 cay bardagi misir unu (deneyerek gormekte fayda var-ben 2 kullaniyorum ama buradakiler farkli olabilir diye yazmak istedim)
Aldigi kadar un
1 yumurtanin beyazi

Su sut karisiminda maya seker eritilir. Misir unu, normal un ve tuz bir kaba elenir, ortasi acilir, erimis tereyagi ve mayali karisim bosaltilir. Yumusak bir hamur elde edilir. Mayalanmasi icin beklenir. Sonra hamur 4 parcaya ayrilir, her biri 1-2 mm kalinliginda acilir ve rulo seklinde sarilir. Hamurlar tepsiye dizilir.Keskin bir bicakla cizikler atilir, ustune yumurta beyazi surulur, corekotu, susam, hashas tohumu veya keten tohumu serpilir. 200 derece firinda 30-40 dak pisirilir. Tohumlar gercekten bizim icin cok onemli. Iclerinde cok degisik mineralleri barindirmaktalar. Ozellikle ince cekilmis haliyle ekmeklere katmak oldukca faydali. Ben yaptigim tum ekmeklere muhakkak bu tur tohumlardan eklerim. Ozellikle keten tohumu ve hashas tohumu vazgecemediklerimden.

10 yorum:

Yesim dedi ki...

Gerçekten muhteşem gözüküyorlar Evren, bakmaya doyamamakta haklısın. Pastanelerde satılan ekmekler gibi olmuş, ellerine sağlık...

Evren Yasa dedi ki...

Saolasin canim, aynen dedigin pastaneden alinan ekmekler gibi. tatlari da benziyor, firin ekmegi gibi degil. Renklerinin boyle sarimsi olmasinin sebebi de misir unu. Dun aksam bir tane daha yaptim ama bu sefer misir ununu cok koydum, rengi sapsari oldu, o da guzeldi. bir ara bloga koyarim.

Evren Yasa dedi ki...

Ustlerine yumurtanin sarisi degil bu arada, beyazini suruyoruz, rengi tamamen misir unundan kaynaklaniyor

Adsız dedi ki...

Evren, çok çok güzel olmuşlar, ellerine sağlık! Dün çiftlik ekmeği yaptım ben de, birkaç ay ekmek yapmayınca mayanın kokusunu özlemeye başlıyorum. Mısır ununu da hiç denememiştim ekmeklerde, ilk senin tarifinle denerim artık.

Evren Yasa dedi ki...

Saol hatice, senin ekmegin tarifini de merakla bekliyoruz. Ben surekli evden yaptigim icin her seferinde farkli farkli seyler cikiyor ortaya. Gayet lezzetliydi bu ekmekler de, denersen sevinirim.

Nilüfer dedi ki...

Ekmekler çok güzel görünüyor, eline sağlık... Ben mısır unu hiç kullanmamıştım bu ekmeklerle denerim artık :)

Adsız dedi ki...

Bu ekmekleri de pişirirken fırına bir kap ile su koydunuz mu?
Birde fırından çıkan ekmeklerin üzerine su serpip sardınız mı?

Bunları merak ediyorum.

Özlem

Adsız dedi ki...

Ekmekler çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Benim merak ettiğim fırına sıcak su koydunuz mu?
Birde ekmekler piştikten sonra üzerlerine su serpip sardınız mı yumuşak olmları için?


Özlem

Evren Yasa dedi ki...

Aslinda genelde yapmaya calistigim birsey firina ekmekle birlikte su koymak ama hep unutuyorum, bunlar icin de koymamistim gene. Firindan ciktiktan sonra da su serpmedim (eger kabuk cok sertse yapiyorum su serpme islemini bunlar oldukca yumusakti) ama yumusakliklarini kaybetmesinler diye temiz bir bezle ustlerini kapatip oyle soguttum oda sicakliginda. sonra da naylon posette muhafaza ettim tazeliklerini korusunlar diye. Umarim yardimci olabilmisimdir.

Tuz ve Biber dedi ki...

Evren merhaba,
gerçekten hazır gibi duruyor ekmeklerin.. Çok beğendim.. En kısa zamanda yapayım diyorum. Tarif için teşekkürler..
Ellerine sağlık.
Evren,