Pazar, Nisan 23, 2006

Profiterollu Pasta


Malzemeler
Pandispanyasi:
4 yumurta
1 paket vanilin
1 su bardagi un
1 su bardagi seker
1 paket kabartma tozu
1/2 cay bardagi suu

Kremasi:
400 ml krema (2 kucuk paket)
2 yemek kasigi kestane puresi
6 yemek kasigi pudra sekeri
50 gr beyaz cikolata
100 gr bitter cikolata

Yapilisi
Yumurtalarin sarilari ve beyazlari ayrilir. Onemli nokta su, beyazlarin icine bir damla dahi sarisi karismayacak. Beyazlar mikserin hızlı ayarında 10-15 saniye cirpilir. Icine seker ve vanilin eklenir, macun kivamina elene kadar gene hizli devirde cirpilir. Sarilar eklenir, karisana kadar cirpmaya devam edilir. Ayri bir kapta un ve kabartma tozu elenir (ben 2 defa eliyorum). Sonra ise yumurtali karisima eklenir. Yaglanmis, unlanmis kaliba dokulur (benim kelepceli kalibim 28-30 cm capinda) ve onceden isitilmis 180 derecelik firinda 30 dak pisirilir. Pisirme suresi firindan firina degisebilir ama pismeden once firini acarsaniz, ortasi sonuyor kekin.

Iki paket kremadan biri ic dolgu olacak, digeri de uste surulecek. Bir paket krema 2 yemek kasigi pudra sekeri ile kati hale gelene dek cirpilir. Kati hale gelince ikiye ayrilir. Birinin icine eritilmis ve ilitilmis beyaz cikolata eklenir, karistirilir (ben mikrodalgada eritiyorum beyaz cikolatayi, icine bir yemek kasigi kati kremadan ekliyorum, sogutana kadar kasikla karistiriyorum). Ayirdigimiz kremanin yarisina da 2 yemek kasigi pudra sekeri ve kestane puresi eklenir ve iyice karistilir. Kekin alt katina once cikolatali karisim surulur bolca, sonra da kestaneli karisim bu katin ustune surulur. Ustune de bitter cikolatanin yarisi kucuk kucuk parcalanir ve homojen sekilde dagitilir. Kekin ust kati kapatilir. Bu sekilde ben 4-5 saat buzdolabinda beklettim. 1 krema paketinin yarisi 2 yemek kasigi pudra sekeri ile cirpilir, iyice kati hale getirilir. Pastanin her tarafina surulur. Bitter cikolatanin yarisi kucuk kucuk dogranir, ustune 100 ml (bir paketin yarisi) krema kaynatilir ve bosaltilir. Hizli hizli karistirilir, homojen ve akici bir kivama gelince biraz sogumasi beklenir ve pastanin ustune dokulur. Ustu de istenildigi gibi suslenir. Benim buzlukta hazir profiterol toplarim vardi. Ic kremadan onlarin icini doldurdum ve toplari tamamen erimis cikolata batirip pastanin ustune yerlestirdim.

Sonuc
Bu pasta, meyveli pastalar kadar hafif degil ama tadina bayildim. Cikolata sevenler icin harika. Ic kremasi da kestaneli oldugu icin degisikti. Ben cok sevdim.

12 yorum:

Yeşim'in Mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Evren, çok güzel görünüyor pastan...

Sofram dedi ki...

Merhaba , Profitorol'u denemeye korkuyorum gercekten.. Bu is bana baya zahmetli geliyor. Ellerinize saglik cok guzel olmus..

Izmir usulu sarmada , Yapraklar hafif haslanmasi gerekiyor..

Adsız dedi ki...

merhaba, sitenizi takip etmeye çalışıyorum..profitorollü paztayı denemek istiyorum ama her seferinde 40 tan fazla profiterol yapıyorum..profiterol varkende pastayı yapmak fazla oluyor..buzlukta profiterol toplarınızın olduğunu yazmışsınız..kendi yaptığınız profiterollermiydi, buzluga atmak aklıma gelmişti ama tadı değişirmi merak ediyorum..denediyseniz bilgi verebilirseniz sevinirim...

evrenbal dedi ki...

Yesim ve Sofram tesekkurler.. Profiterol o kadar zor degil aslinda. Ben de ilk yaptigimda tutturamamistim ama dogru olculerle yapinca sorun cikarmiyor. Yaptigimda fotografi ile tarifini eklerim. tarifi arsivde var aslinda.

isimsiz arkadas, profiterol yaptigimda cok gelmisti ben de bir kismini buzluk torbasina koydum, agzini da sikica kapattim ve buzlukta beklettim. kremasini doldurmadan once cozulmesini bekledim, tamamen ilk hallerine donmuslerdi. Sonra da kremasini doldurdum icine, tadi kesinlikle ayniydi. kolay gelsin.

kelebek dedi ki...

ben dünkü isimsiz :) tesekkur ederım bılgılendırdıgınız için...

evrenbal dedi ki...

Kusura bakmayin, isimsiz diye hitap etmek zorunda kaldigim icin. Anonymous diye hitap etmek istemiyorum, turkcesi de varken. O yuzden oyle yazmistim, umarim alinmamissinizdir.

Adsız dedi ki...

merhaba, tarifleriniz çok güzel, bu pasta da harika görünüyor, ellerinize sağlık..
ben bu pandispanyada malzeme listesindeki suyu hangi aşamada kullandığınızı merak ettim. cevaplarsanız sevinirim.
gülin

evrenbal dedi ki...

Haklisiniz yazmayi unutmusum, suyu da un ve kabartma tozunu koymadan once karisimin icine ekliyoruz, boylece daha guzel kabariyor, sonmuyor kekimiz. Iyi gunler dilerim.

Adsız dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav

Adsız dedi ki...

But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak
Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

yemek tarifleri dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

yemek tarifleri dedi ki...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek