Salı, Nisan 25, 2006

Pofuduk Pogaca

Gercekten bugune kadar denedigim en leziz, en basarili pogaca hamuru budur. Ustune mayali pogaca tanimam. Deneyince siz de ne demek istedigimi anlayacaksiniz zaten. Cuma aksami gelen arkadaslara yapmistim borekten kalan patates icini degerlendirmek icin. Hem cabucak oluyor (benim sadece 30 dakikam vardi mayalamak icin) hem de cok guzel kabariyorlar. Tepsiye dizerken buna dikkat edin, benimkiler neredeyse bir tatli tabagi kadar olmuslardi. Bir de yuvarlak yapmak yerine, mekik sekli verip birlesim yerini de alta getirirseniz hazir pogaca gibi oluyor. Bir de hamur cok kabardigi icin icini fazla fazla koyun, yoksa ici az olmus diyebilirsiniz. Ama sade de yenebilecek kadar guzel bence.

Malzemeler
120 ml zeytinyagi (yarim bardaktan biraz fazla)
2 yemek kasigi tereyagi (yumusak)
600 gr un (aldigi kadar ama buna yakin oluyor)
1.5 yemek kasigi seker
2 tatli kasigi kuru maya
1.5 su bardagi sut
1 kah.fincan su
1 cay kasigi tuz
1 yumurta
1 yumurtanin sarisi
susam + corekotu

Yapilisi
Once su ve sut ilitilir. Icine maya ve seker eklenir, kabarmasi icin bir muddet beklenir. Un elenir, icine tuz eklenir. Karistirilir, ortasi havuz seklinde acilir. Yag, 1 yumurta ve yaglar (zeytinyagi ve tereyagi) bu havuza bosaltilir. Ustune de su sut karisimi dokulur. Yumusak bir hamur elde edilir. Mayalanmasi icin oda sicakliginda 45-60 dakika bekletilir. Kabaran hamurdan cevizden az buyuk parcalar kopartilir, icine istedigimiz ic malzemesi konulur ve kapatilir. Tepsiye araliklarla dizilir. Ustune yumurtanin sarisi surulur, corekotu, susam ya da benzeri tohumlar serpilir. 180 derecede 30-45 dakika ustu kizarana kadar pisirilir.

Ic malzeme icin oneriler:
Patatesli harc: 4 patates haslanir, 1 sogan yagda salca ile birlikte kavrulur.Karabiber, pul biber ve tuz ile birlikte pure haline getirdigimiz patatesin icine eklenir.
Kiymali harc: 1 sogan yagda salca ile kavrulur, 20 gr kiyma eklenir, kavrulur. Karabiber, pul biber ve tuz ile lezzetlendirilir. Arzu edilirse icine 1 patates eklenir (pure halinde olmali).
Zeytinli harc: 1 su bardagi zeytinin cekirdekleri cikarilir. Kekik ve pul biberle lezzetlendirilir.
Peynirli harc: kucuk bir kalip beyaz peynir, yarim demet ince kiyilmis maydanoz ile karistilir.


40 yorum:

Sofralarimiz dan dedi ki...

Selam yeniden, ben bogacanin her turlusunu cok severim bu bogacanin malzemesi cok fazla gorunuyro fakat cok zahmetlilerde her zaman lezzetli oluyor :)

Bende sizi listeme ekliyorum..

Evren Yasa dedi ki...

Aslinda pek zahmetli degil, 15 dakika icinde hamur oluyor. Ama dediginiz gibi icinde fazla malzeme var biraz. Tadi gercekten cok leziz oluyor, tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

su türk kahvesi fincanı mı teşekkürler

Evren Yasa dedi ki...

evet turk kahve fincani..

serap dedi ki...

ben bu poğaçayı denedim. ama hamuru hiç kabarmadı. bir püf nıoktası falan mı var. ben acemiyimde. eğer bu poğaçayı yapan ve başarılı olan biri varsa bana yardımcı olabilir mi?

Evren Yasa dedi ki...

Serapcim, sutle mayanin kabarmasi icin yeterince bekledin mi? Bir de eger sutun sicakligi cok fazla ise maya ozelligini kaybetmis olabilir. Ne sicak (elini yakmamali) ne de soguk olacak. Serce parmagini sutun icine daldirdigin zaman sicakligini hissetmelisin ama yanmamali. Umarim yardimci olabilmisimdir.

Adsız dedi ki...

harika görünüyor.hemen malzemeyi alamak için markete gidiyorum.özellikle kıymalı ve peynirli olan.miss gibi kokusu geldii :)))

Evren Yasa dedi ki...

melahatcim, gercekten guzel oluyor ama iyi mayalanmasi lazim. o yuzden de su ve sut karisiminin ne fazla sicak ne de soguga yakin ilik olmasi lazim. Serce parmagin yanmayacak kadar olacak. Mayanin da iyice kabarmasi icin bekle hemen diger malzemelerle karistirma o zaman isteidgin sonucu alacaksin bence. afiyet olsun. Kiymali ve patatesli harci karistirip da koyabilirsin o da guzel oluyor..

Adsız dedi ki...

evrenciğim; bugün ablamın doğum gunu ne yapsak diye düşünüp duruyorduk.. sonra google da poğaça tarifleri ararken senın pofuduk poğaçana takıldık.. yalnız benim anlamadığım bir konu var? Neden sıvı yağ yerine zeytinyağı kullandınız? Ayrıca ablam sizin yorumlarınızı okumadan mayayı sıcak (kaynar) sütün icine koyuverip 5 10 dk bekledıkten sonra diğer malzemelerle karıstırdı.. Bir problem yaşarmıyız? Tekrar mı başlayalım yoksa lezzeti aynı kalıp gorunusu mu değişir?.. bakalım şu anda bitti beklemede.. umarım dediğin gibi olurr Ellerine sağlık.. Şimdiden teşekkürler

Evren Yasa dedi ki...

talihsiz, umarim istediginiz gibi olmustur ama genelde maya cok sicak sutle karistirilirsa maya ozelligini yitiriyor ama umarim siz sorun yasamamissinizdir. zeytinyagi ya da siviyag farketmez, hangisini istersniz..

Adsız dedi ki...

Merhaba(:
Uzun zamandır güzel bir tarif arıyordum nihayet sayenizde buldum(: şimdik hamurun kabarmasını beklıyorum heyecanla.Hersey yolunda gibi sonucu blogumda sizede tesekkurle yayınlıycam .musadenızle tabii hoşcakalın

Adsız dedi ki...

merhaba:)

az önce tarifi denedim ve süper sonuç aldım:) poğaçayı annem için yaptım ve hamuru ceviz büyüklüğünde bezeler haline getirirken içine bir parça da peynir ekleyip bezeyi kapattım öyle pişirdim.hamuru dinlendirmeden fırına verdim.pofuduk pofuduk oldular.bu güzel tarifi bize kazandırdığınız için teşekkürler:)

Adsız dedi ki...

ikinci defadır yapıyorum.. eşim, arkadaşlarım bayıldılar.. benim adım artık pofuduk poğaçalarla anılıyor:) çok teşekkür ederim paylaşımınız için, hem de oldukça kolay diğer börek ve pasta çeşitleirne göre... devamını bekliyorum.. :))

Adsız dedi ki...

tarifinizin gerek yazılışı yani malzenin dağılımını gerekse tafini karmaşık yazmışsınız.gene de deneyeceğim

Adsız dedi ki...

valla evren aşkoşuma bu poğaçadan yapıp ofisine götürdüm kahvaltı için yarısını yolda yedim :) kalanlarınıda o cok begendı ellerine saglık cok sagol

Hatice Şahin dedi ki...

Tarifin anlatımı çok güzel
hiç mutfağa girmemiş birinin de yapabileceği türden bir tarif...
malzemeler evde var hemen deniycem şimdi
inşallah güzel olur... ne zaman mayalı poğaça yapmaya kalksam hüsrana uğruyorum..
emeğinize sağlık.

Adsız dedi ki...

tarif için tşk.ler sabah aldım tarifi yaptım çok güzel oldu ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

merhaba=)
tarifiniz kulağa hoş geliyor da bu tereyag derken, ben sanayag katsam olur mu?
bizde sevmiyorlar tereyagi!şimdidden tasekkür

Adsız dedi ki...

slm..benim haftasonu oğlumun arkadaşlarının anneleri gelecek.google den poğaça yazddım bu dikkatimi çekti.yapacağım,inşaallah iyi olur...ahanda f...annesi ne maharetli derler inşaallah.
teşekkürler

Adsız dedi ki...

slm..haftasonu oğlumun arkadaşlarının anneleri gelecek..googleden poğaça yazdım,bu tarif çıktı.deneyeceğim, inşaallah iyi olur..amaninn bu da nasıl becerikli imiş derler inşaallah:D

Evren Yasa dedi ki...

Bilgecim, neden olmasin? Ben hic denemedim ama sanayagli da olur bence, ayni sey hemen hemen.. lezzeti belki biraz farkli olur ama o kadar fark anlasilmaz bile..

Adsız dedi ki...

Birazdan ben de poğaçanızı deneyeceğim. Ancak tarifte "ortasi havuz seklinde acilir. Yag, 1 yumurta ve yaglar (zeytinyagi ve tereyagi) bu havuza bosaltilir" demişsiniz. Zeytinyağı ve tereyağından başka yağ da mı eklememiz gerekiyor anlayamadım. bu konuya bir açıklık getirirseniz memnun olacağım.

hidayet

Evren Yasa dedi ki...

kullandigimiz butun yaglar yazili olanlar baska birsey yok, simdiden elinize saglik..

Adsız dedi ki...

merhaba,pogaçanız geçekten lezzetli görünüyor fakat genelde mayanın miktarı daha fazla şekeri daha az olmuyor muydu? Mesela 1 çorba kaşığı mayaya 1 tatlı kaşığı şeker gibi...Yanlış yazılmış bir şey yok değil mi? Tekrar ellerinize sağlık

Evren Yasa dedi ki...

Miktarlar dogru, bir yanlislik yok bildigim kadariyla.. saglicakla kalin..

Adsız dedi ki...

bu poğaça malzelerinle super poğacalar oluyo.mikrarları değişik olmakla beraber bende bu malzemelerle yaparım.tavsiye ederim.özelliklede kurumayayı.....

ayşen dedi ki...

ben denedim ve harika oldu böyle poğaça yemedim şimdiye kadar.. çok teşekkürler bu tarif için

Unknown dedi ki...

eşime kahvaltı süprizi yapmak için bir sürü tarif arasında sizinkinde karar kıldım ama evde süt kalmamış :((( acaba yoğurtla yapsam olur mu diye kararsız kaldım ya da 2 dk gidip almak lazım ki aynı performansı almak adına başarılı olalım ....:)))

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle harika oldu! bu güzel tarif için teşekkür ederim:)

Adsız dedi ki...

merhaba;sımdı tarıfınızı yapmaya başladım ancak hamur cok akıskan oldu yıne de un eklemedım tarıfın dısına cıkmamak adına umarım guzel olur ve eşım begenır.bekleme aşamasındayım..

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

HEVESLI tarif gercekten cok guzel birde secilen mayanin da onemi cok buyuk ben mayali tariflerde yuvamaya kullaniyorum cok guzel oluyor tarifteki malzeme listesinin fazla olmasi kimseyi korkutmasin gercekten muhtesem oluyor ben firsat bulunca yapiyorum cok yogun oldugum icin ellerinize saglikk

hilal dedi ki...

harika bir pogaca...esim pogaca yemez ama tek yedigi bu oldu cok tesekkürler site sahibine...yapımıda cok kolay ama süt ve su ılık olmalı sıcak olursa mayalanmıyor

tatlihayat dedi ki...

tarifinizi deniycem ellerinize saglik insallh bende sizin gibi gusel yaparim saygilar

Cigdem dedi ki...

30 pofuduk poğaça şu anda fırında ve birbirlerine yapışacaklar nerdeyse o kadar şiştiler :D zaten dışarda da 60 dk beklettim o kadar kabardılar ki inanamadım. Yalnız ben yoğurmadım ekmek makinesi yoğurdu. Çok merak ediyorum, fırından çıkınca tadını da yorumlayacağım. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Gercekten muhtesem oldular, cok guzel kabardilar ayrica tadi da muhtesem:)
Aycin

Adsız dedi ki...

denedim ilk kez poğaça denememe rağmen gerçekten çok güzel kabarıyor teşekkür ederim güzel tarifiniz için:-)

İkur dedi ki...

Belirttiğiniz ölçülerde malzemeyi instant maya ile yoğurdum.. Pişince sonuçtan haber edeceğim, sevgiler ve teşekkürler

İkur dedi ki...

Evet nefis oldu, hamur tarfi nefis çok teşekkürler (instant maya kullanınca su koymadım). İçini her şekilde çeşitlendirmek mümkün çünkü sadesi bile harika oluyor.

Adsız dedi ki...

Az önce çıktılar fırından. Biraz bekledim ve tattım.Şahane...Tarif için teşekkürler:)