Pazartesi, Nisan 17, 2006

Yumusacik Ekmek

Gecen hafta icinde yapmistim aslinda bu ekmekleri ama zaman bulup da yazamadim bir turlu. Klasik ekmek gibi degil ama cok lezzetli, ozel konuklarinizin oldugu gunler icin ideal. Turkiye'de ekmek yapmak aslinda herkes tarafindan uygulanan birsey degil. Ne de olsa firindan cikan mis kokulu ekmekleri hazir almak yerine evde ugrasmak, beklemek yasadigimiz hizli dunya sartlarina pek uymuyor. Ama evde ekmek yapmak aslinda guzel bir ugras, zaten hamurla ugrasmak stresi de aliyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Ayrica cesit cesit ekmekler uretmek de ayri bir zevk. Ben bazen kepekli, bazen cekirdekli, hashas tohumlu, bazen misir unlu degisik ekmekler yapiyorum. Bu yaptigim oldukca siradan bir tarif ama cok yumusak mis gibi bir ekmek oldu. Ekmek makinam olmadigi icin makina icin uygun bir tarif mi bilemiyorum ama oldukca kolay.

Malzemeler
3 cay kasigi kuru maya
1 yemek kasigi toz seker
200 ml ilik su (1 su bardagi) + 50 ml ilik sut (dortte bir su bardagi)
1 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un (3.5-4 su bardagi kadar yaklasik olarak)
2 tatli kasigi yumusak tereyagi
Ustu icin: 1 yumurtanin beyazi + susam + hashas tohumu + kenevir tohumu (arzuya bagli)

Yapilisi
Ilitilan su+sut karisiminda seker ve maya eritilir. Kopurene kadar 5-10 dakika beklenir. Mayanin kopurmesi cok onemli. Bu asamada sabirli olmak lazim. Un bir kaba elenir, tuz eklenir, karistirilir. Mayali karisim bosaltilir. Yumusak bir hamur elde edene kadar 8-10 dakika yogurulur. Hamuru yogurdukca guzellesiyor. Sonrasinda kabarmasi icin 1 saat beklenir. Bir saatin sonunda hamur iki bezeye ayrilir. Her iki beze de merdane yardimi ile 5-6 mm kalinliginda acilir. bir ucundan baslanarak siki bir rulo yapilir, kat yeri alta gelecek sekilde tepsiye konulur. 30 dakika ustu kapali olarak hamur dinlendirilir. Sonrasinda, bicakla ustune cizikler atilir, yumurtanin beyazi surulur ve istenen tohumlar serpistirilir. Ben hashas tohumu ve susam kullandim.

Afiyet olsun.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Evren Hanım,

Yumuşak ekmek tarifinizi denemek amacı ile yazarken malzemeler kısmında yazılı olan tereyağını kullanmamış olduğunuzu farkettim. Acaba tereyağ hamur açıldıktan sonra üstüne mi sürülüyor? Şimdiden teşekkürler

Evren Yasa dedi ki...

hemen cevap yazayim belki isinize yarar diye dusundum, mayali karisimi unun ortasina doktunuz zaman oda sicakliginda ya da erimis olarak yagi ekleyebilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Selamlar...

Rulo derken tam olarak ne yapılması gerektigini biraz açarsanız çok sevinirim..Sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Nur, hamuru actiktan sonra bir ucundan baslayip, kenarlarini ice dogru katlamadan, siki bir sekilde sarmaya basliyorsun (sigara boregi gibi ama dedigim gibi kenarlarini katlamiyorsun), boylece uzun silindirik bir sekil oluusyor, sardiktan sonra kenari gozukmesin diye de onu alta koyarak tepsiye koyuyorsun. illa bu asamayi yapman sart degil, isteidgin gibi sekil verip de koyabilirsin tepsiye..

tt dedi ki...

Yumurtanim sarisi mi beyazi mi??