
Malzemeler
3 cay kasigi kuru maya
1 yemek kasigi toz seker
200 ml ilik su (1 su bardagi) + 50 ml ilik sut (dortte bir su bardagi)
1 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un (3.5-4 su bardagi kadar yaklasik olarak)
2 tatli kasigi yumusak tereyagi
Ustu icin: 1 yumurtanin beyazi + susam + hashas tohumu + kenevir tohumu (arzuya bagli)
Yapilisi
Ilitilan su+sut karisiminda seker ve maya eritilir. Kopurene kadar 5-10 dakika beklenir. Mayanin kopurmesi cok onemli. Bu asamada sabirli olmak lazim. Un bir kaba elenir, tuz eklenir, karistirilir. Mayali karisim bosaltilir. Yumusak bir hamur elde edene kadar 8-10 dakika yogurulur. Hamuru yogurdukca guzellesiyor. Sonrasinda kabarmasi icin 1 saat beklenir. Bir saatin sonunda hamur iki bezeye ayrilir. Her iki beze de merdane yardimi ile 5-6 mm kalinliginda acilir. bir ucundan baslanarak siki bir rulo yapilir, kat yeri alta gelecek sekilde tepsiye konulur. 30 dakika ustu kapali olarak hamur dinlendirilir. Sonrasinda, bicakla ustune cizikler atilir, yumurtanin beyazi surulur ve istenen tohumlar serpistirilir. Ben hashas tohumu ve susam kullandim.
Afiyet olsun.
5 yorum:
Evren Hanım,
Yumuşak ekmek tarifinizi denemek amacı ile yazarken malzemeler kısmında yazılı olan tereyağını kullanmamış olduğunuzu farkettim. Acaba tereyağ hamur açıldıktan sonra üstüne mi sürülüyor? Şimdiden teşekkürler
hemen cevap yazayim belki isinize yarar diye dusundum, mayali karisimi unun ortasina doktunuz zaman oda sicakliginda ya da erimis olarak yagi ekleyebilirsiniz.
Selamlar...
Rulo derken tam olarak ne yapılması gerektigini biraz açarsanız çok sevinirim..Sevgiler
Nur, hamuru actiktan sonra bir ucundan baslayip, kenarlarini ice dogru katlamadan, siki bir sekilde sarmaya basliyorsun (sigara boregi gibi ama dedigim gibi kenarlarini katlamiyorsun), boylece uzun silindirik bir sekil oluusyor, sardiktan sonra kenari gozukmesin diye de onu alta koyarak tepsiye koyuyorsun. illa bu asamayi yapman sart degil, isteidgin gibi sekil verip de koyabilirsin tepsiye..
Yumurtanim sarisi mi beyazi mi??
Yorum Gönder