Perşembe, Nisan 27, 2006

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi


Aslinda bize normal gelen bircok sey, yemek anlaminda yabancilara tuhaf gelebiliyor. Bize gelen bir rus ve bir ispanyol cift, bizim uzum yapraklarina pirinc koyup sariyor olmamiza cok sasirmislardi. Normal bildigimiz uzum yapragi mi diye sormuslardi :) oysa bize ne kadar dogal gelir. Burada taze guzel yaprak bulmak cok zor. Turk mahallesinden konserve edilmis ya da vakumlanmis paketlerde aliyoruz, oysa pazara cikip taze taze almak cok daha guzel bence.

Benim yaptigim zeytinyagliginin digerlerinden bir farki yok aslinda, hepimizin bildigi bir tarif. Bence asil onemli noktasi iyi pisirebilmek, hic belli olmuyor, yapraga ve pirince gore oldukca farklilik gosterebilir. Hemen tarife geceyim:

Malzemeler
Yeterince yaprak (500 gr)
500 ml pirinc (ayiklanmis, yikamis)
4 adet sogan
200 ml zeytinyagi
1 tatli kasigi kuru nane
1/2 tatli kasigi karabiber
1/2 cay kasigi pul biber
1 adet domates
Yarim cay bardagi dolmalik fistik (ben genelde daha cok koyuyorum cok sevdigim icin)
3/4 cay bardagi kus uzumu (once yikanir, az sicak suda bekletilir, sismeleri saglanir)
Yapragin tuz durumuna gore tuz (kesinlikle kontrol etmek lazim)
Yarim demet maydanoz (ince ince dogranmis)
1 adet limon

Yapilisi
Once soganlar yagda kavurulur, fistiklar eklenir. Renkleri sararinca, pirinc ve domates rendesi eklenir. O sekilde biraz ocak ustunde tutulur. Almaya yakin baharatlarla birlikte kiyilmis maydanoz ve uzumler eklenir. Sogumasi icin beklenir. Bu arada yapraklar yikanir, suzdurulur ve birbirinden ayrilir. Sonra da bildigimiz sekilde sarmalar sarilir.

Tencerenin altina ve sarmalarin ustune yaprak koymasyi unutmuyoruz. Diptekiler alti tutmasin, tutarsa da yapraklar yansin diye, usttekiler de yapragin rengi kararmasin diye. Yapraklarin ustune de dilimledigimiz limonu koyuyoruz. Tencereye dizdigimiz yapraklarin ustune su ilave ediyoruz. Yarisini gececek kadar su koyuyoruz. Kisik ateste suyunu cekene kadar pisiriyoruz. Soguk olarak ikram ediyoruz sevdiklerimize.

Afiyet olsun.


6 yorum:

nunubella dedi ki...

yaprak sarmasına bayılırım.imkan olsa hergün sararım.bu arada limonların çok şık duruyor tencerede .ellerine sağlık
sevgilerimle
nunubella

Ipek's Bakery dedi ki...

Ay muhtesem ellerine saglik! Nunubellanin dedigi gibi limonlar cok sik duruyo gercekten.Koca tencere dolmayi yiyebilecek kadar canavrim bu arada.

Adsız dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav

Adsız dedi ki...

But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak
Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

yemek tarifleri dedi ki...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

yemek tarifleri dedi ki...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek