Salı, Mayıs 16, 2006

Barcelona Anilarim

Birinci Bolum
Dun yazdigim gibi sepetimde bir suru oyku, bir suru anlatilacak olay var… Akdeniz'in mis gibi deniz kokusu, sicacik gunesi var.. Nereden nasil baslasam bilemiyorum. Hem cok sey anlatmak istiyorum hem de bir mantik sirasi icinde bunlari size sunmaliyim kaygisini tasiyorum.

Guell Parki'ndan..
Unlu mimar Gaudi'nin eserlerinden biri


Oncelikle genel izlenimlerimi soyleyeyim derli toplu sekilde: Ben bu sehre bayildim. Yeniden gidip uzun uzun tatil yapmayi cok isterim. Herseyiyle gezilesi, gorulesi bir yer.. Imkani olup da mekan arayanlar icin bence ideal bir tatil mekani. Ayrica yaz gelmeden sicaklara kalmadan gidilmesi gerektigini dusunuyorum. Mayisin basinda bile oldukca sicakti, denize bile girdik. O kadar soyliyeyim. Ben esime surekli; “Cennet boyle bir yer olmali” dedim durdum tatil boyunca. Tabi olumsuz yonleri de var ama gene de insanin bir tarafi orada kaliyor donus yolunda. Barcelona’dan sonra sikici, soguk ve kasvetli Belcika’ya donmek zor oldu, ama eve donus yolunda Leuven’deki sakinligi, huzuru ozledigimi farkettim. Her yerin ayri bir tadi var.

Benim Barcelona'ya vardigim Persembe gununu saymazsak dolu dolu 3 gunumuz vardi bu guzel sehri kesfetmek icin.. Esim de ben de yurumeyi seven insanlar olarak, genelde butun sehri yuruyerek gezdik. Gorulecek o kadar cok sey var ki, metroda zaman gecirmek bunlardan fedakarlik etmek anlamina geliyordu. Biz de bu nedenle yurumeyi tercih ettik ve de sonunda iyi ki oyle yapmisiz dedik. Heralde normal tempo ile bir haftada ancak gezilebilecek her yeri gorduk.

Gaudi'nin eseri "Casa Mila" binasinin tepesindeki savasci basliklari gibi tasvir edilmis bacalar

Barcelona, Ispanya’nin Katalunya bolgesinin baskenti.. Katalanlar, kendilerinin Ispanyol degil de Katalan olduklarini iddia eden bir grup. Ayrica bir de kuzeyde Basklar var. Katalanlar, Ispolyacadan farkli bir dil olan Katalanca konusuyorlar. Ve de taa 10.yy a kadar uzanan katalanca edebi eserleri var. Ispanyolcanin bir alt kolu olmaktan uzak bir dil oldugunu savunuyormus dilbilimciler. Fransizca, Portekizce ile birlikte Latince kokenli bir dil. zaten Fransizca kelimeler de secebiliyorsunuz arada.. Ama ben hemen sunu soylemeliyim ki dilini anlamadigim bir sehirde bulunmak beni turist olarak rahatsiz etmese de cok, orada yasiyor olsam eminim epey yabancilik cekmeme neden olurdu. Bir de Ispanyollarin cogunun Ingilizce bilmedigini de dusunursek bu baslibasina bir sorun olabiliyor. Barcelona cok turistik bir sehir oldugu icin her yerde ingilizce isaretler, menulerin cogunda ingilizce tercumeler gormek mumkun. Ulasim hic sorun olmuyor, sehir bastan basa metro ile kaplanmis. Tren, otobus, tramway gibi araclara ulasim kolay ve kesfetmesi uzun surmuyor. Ama dedigim gibi soracak bir sorunuz varsa turistik danisma bulmak zorunda kalabilirsiniz.. Katalanlar kendi bolgelerinin bagimsiz olmasi icin mucadele veriyorlar, ispanyol yerine katalanim demeyi tercih ediyorlar. Kendilerine gore hakli olabilirler, tarihsel detaylari cok bilemiyorum ne yazik ki.. Bu arada bizim orada bulundugumuz haftasonu F1 yarislarinin Barcelona ayaginin yapiliyor olmasi da buyuk tesaduftu. Ilginizi ceker mi bilemiyorum ama ben artik hicbir yarisi kacirmiyorum neredeyse. Katalunya pistinde tabi ki ispanyol Alonso 100 binin ustunde seyircisinin onunde birinci geldi. Zaten beklenen de buydu. F1 nedeniyle sahilde kurulmus olan BMW pit parkurunda gezinmek, gercek bir F1 arabasinin performansini izlemek benim icin muhtesem oldu. Hayatimda bu kadar yuksek sesli calisan birsey gormedim, yasamadan bunun tasvir edilerek anlasilmasi mumkun degil. Etkisinden cikamadim bir sure. Ne yazik ki bu showa denize girmeye giderken rastladigimiz icin yanimizda fotograf makinamiz yoktu ama esim BMW arabasinin fotografini havaalaninda beni beklerken cekmis :) Donus yolunda da Renault'un (yani alonsonun) arabasi havaalaninda show amacli sergileniyordu. Katalanlarin F1 sevincine de tanik olmus olduk bu sekilde.

BMW'nin gercek F1 arabasi

Barcelona’yi ziyaret etmeyi dusunuyorsaniz, ki bence mutlaka gorulmesi gereken bir sehir, en dikkat etmeniz gereken sey hirsizlik vakalari. Esimin konferans icin gittigini yazmistim sanirim, konferansa gelen bir cok arastirmacinin dizustu bilgisayarlari, fotograf makinalari, cuzdanlari calinmis ne yazik ki. Sehir cok buyuk, nufus fazla.. Yapilacak en iyi sey gereksiz hicbirseyi yaniniza almamak ve surekli dikkatli olmak. Yapilan en buyuk numaralardan biri, siz yolda yururken ustunuze yukari balkonlardan birinden sut, cikolata karisimi birseyin dokulmesi imis. Siz bir kus tarafindan nisanlandiginizi dusunurken, birisi aniden gelip elinde pecete ile ustunuzu silmenize yardimci oluyormus. Oysa o sirada sizin cuzdan ve degerli esyalar yoklanip, aliniyormus. Bunun gibi cok sey var; bir digeri de siz yolda yururken onunuzde birisi egiliyor aniden, arkadan gelen kisi size carpiyor ve o karmasada yine degerli esyalarinizdan oluyorsunuz maalesef. Bunlarin bilinci ile gidildiginde ve surekli tetikte oldugunuz zaman bir olayin olacagini sanmiyorum. Ben cuzdan bile tasimadim, esim sirt cantasinda pasaportlarimizi, paramizi, fotograf makinamizi tasidi sadece ama fermuarini baskasinin acamayacagi sekilde kapatmistik, hic bir tehlike de yasamadik. Diger bir husus da kanuni hirsizlik :) Ozellikle restoranlarda, turistik mekanlarda kaziklanmaniz buyuk olasilik. Ispanya, Belcika ve Fransaya gore oldukca ucuzmus. Ozellikle yiyecek konusunda epey farkli. Ancak gittiginiz mekan turistik merkezlere yakinsa boyle oldugunu soylemek zor. Bir de zaten ispanyolca ya da katalanca konusmadiginiz icin turist oldugunuz hemen anlasiliyor.

Meyveli Sarap - Sangria

Biz son aksam donmeden once meshur ”sangria” icelim istedik. Sangria’yi meyveli kirmizi sarap olarak dusunebilirsiniz. Herhangi bir kirmizi sarabin icine, meyve parcalari dogruyorlar, sanirim her turlu meyve olabiliyor. Daha cok portakal ya da limon dilimleri olanlari gordum ben. Ve icine ayrica buz katiliyor. Yaz gunleri icin ideal bir icecek. Tadi da oldukca guzeldi ama soguk ve hafif aromali oldugu icin ne kadar cok ictiginizi anlamiyorsunuz. Genelde servisi de kocaman bardaklarda yapiliyor. Barcelona’nin en islek caddesi olan ”La Rambla” da bir bardak Sangria 10.5 euro iken, hemen bir sokak icerde cok hos bir Ingiliz barinda 3.95 euroya ictik. Fark sadece mekandan ileri geliyor olabilir. Esimle beraber giden arkadaslari da bir aksam tapas yemek icin gittikleri turistik bir mekanda kisi basi 30 euro hesap odeyip dogru durust hicbirsey yiyemeden donmusler. En iyisi yemek mekanlarini orada yasayan yerli halktan ogrenmek. 10 euro ile oglen yemeginde 3-4 cesit tapas yiyip, karninizi guzelce doyurmaniz mumkun mesela. Bu arada tapas diye bahsettigim sey de bizim mezeye karsilik geliyor. Soguk ya da sicak olabiliyor. Orta boy tabaklarda atistirmalik birseyler, genelde ickinin yaninda daha fazla icilmesi icin yenilen birseylere deniyor. Asil Bask bolgesinin yemegi imis ama butun Ispanya’da oldukca yaygin.. Ornek olarak kizartilmis kalamar, yumurtali patates kizartmasi, tortilla (ispanyol omleti), bakladan piyaz, ton balikli mayonezli kirmizi biberli bezelyeli salata, degisik peynir cesitleri, soguk balik cesitleri verilebilir.. Ayrica yemeklerin yaninda genelde domatesli bir ekmek geliyor normal ekmek yerine. Bu da Katalan mutfagina ait bir lezzetmis. Kizartilmis ekmek uzerine sarimsak suruluyor, ustune domates ve de hafif zeytinyagi..

Ispanyol Omleti - Tortilla

Degisik tapas ornekleri

Domatesli Ekmek

Deniz urunleri "Paella"

Hazir yemeklerden baslamisken birkac noktaya daha degineyim. Katalan mutfaginin en onemli yemegi ”Paella” denilen bir tur pilav.. Bulgurla yapiliyor ve icinde her cesit deniz bocugu bulmak mumkun. Benim kabuklu deniz hayvanlari ile aram pek iyi olmadigi icin denemedim dogrusu. Esim yemis ben barcelonaya gitmeden once ama o da cok aman aman olmadigini soyledi. Belki kabuklu deniz hayvanlarini sevenler icin ideal olabilir. Ismini de icinde yapildigi tavadan aliyor bu yemek. La Rambla uzerinde tarihi ve kocaman bir pazar yeri var, benim oldukca ilgimi cekti. Tropik onca meyvenin o denli duzenli yanyana dizilisi cok etkileyici idi. Papayalar, starfruitler, kuru meyveler, iplere dizilmis kirmizi biberler, ananaslar, mangolar, hindistan cevizleri.. gorulmeye deger bir manzara dogrusu. Fiyatlari da oldukca ucuzdu. Hayatimda en guzel, en kocaman ve en tatli cilekleri Barcelona’da yedim. Ne zaman yakinlarindan gecsek pazarin, mutlaka icinden gectim. Ayni pazarda balik, deniz urunleri satan dukkanlar da var. O kadar cok cesidi yanyana hic gormemistim. Baliklar cok canli ve cok guzellerdi. Hepsi de kocaman kocamandi. Pazar fotograflarini cok olmalari nedeniyle yazinin sonuna ekledim. Bakalim sizin de hosunuza gidecek mi benim kadar?

Tatli olarak da unlu ”Creme Catalan” dedikleri fransizlarin creme brulee sine karsilik olabilecek, muhallebi kivaminda bir tatlilari var. Yapilisini internetten arastirdim biraz, en yakin zamanda denemeyi dusunuyorum, o zaman sizlerle de paylasirim. Acikcasi cok ozelligi olan birsey degil ama yoresel iste. Benim en favori ispanyol tatlim, ”Torron” dedikleri superotesi birsey.. Eger yolunuz ispanya’ya duserse ve bu tatliyi gorurseniz mutlaka ama mutlaka deneyin. %100 dogal icinde hicbir katki maddesi yok, %60 civarinda badem, geri kalan ise sut ve bal.. Agizda dagilan tadi muhtesem bir tatli. G
orunusu helvaya benziyor ama aldanmayin alakasi yok. Iyi bir yerden alirsaniz kilosu 18-20 euro civarinda ama alelade bir yerde 10 eurodan da bulabilirsiniz. Bize daha once Tolga’nin ispanyol hocasi evinde bundan tattirmisti (hatta kalan paketi de sarip bize vermisti) o yuzden bunun bilinciyle arayip oyle bulduk ama oldukca islek bir cadde uzerindeydi. Rastgele de bulunabilir. Bircok cesidi var ama benim bahsettigim balli bademli olandan iki ana cesit var. Birinde badem parcaciklarini gorunmuyor kesinlikle, homojen bir karisim digerinde minik minik gorebiliyorsunuz bademleri. Ikisi de cok guzel ama bademlerin agizda hissedilmesi sanirim bir miktar daha cok mutlu etti beni. Dedigim gibi mutlaka bunu deneyin bir yerde gorurseniz.

Torron - badem parcacikli olan

Torron paket halinde satiliyor - almak isteyenler icin ustunde adres de var

Bizdeki gibi pastane kulturu cok yaygin, her sokakta bulabiliyorsunuz. Birkac tanesinin vitrinini sizin icin goruntuledik. Ayrica birkac tanesinin de tadina baktik. Ilki cikolatli, likorlu ustu suslerle ve pudra sekeri ile kapli olan bu esmer guzeli..

Esmer guzeli

Yemekten sonra yedigim icin ben biraz agir geldi dogrusu. Ama kalani sarip ac karnina yedigimde cok hosuma gitti. Islak kek kivaminda, yogun bir tatli. Bir digeri de bu balli bademli findikli fistikli turta.. Bunu da esim yedi ama ben de tadina baktim tabi ki. Findik cok kullanilan bir kuruyemis burada. Gayet guzeldi tadi. Ustunde ayrica hurma ve cam fistigi da vardi. Cam fistigi da tatlilarda cok kullaniliyor. Sonuncu olarak denedigimiz tatli da milfoy hamuruna benzer bir hamurdan yapilmis, hafif tatlandirilmis, ustunde de cam fistiklari var. Ben cam fistigi asigi olarak cok severek yedim ama cok super otesi birsey de degildi dogrusu. Denenecek daha cok tatli vardi ama 3 gun herseyi yemek icin yeterince uzun degil maalesef. Benim aklim kafam kadar buyuk kopuklerde kaldi ne yalan soyliyim..

Barcelona sokaklarinda bir pastane vitrini

Kuruyemisli turta

Cam fistikli hamur isi

Baska bir pastane vitrini - en ustte kopukler

Oldukca uzun uzun yazdim sanirim bugun icin. Henuz Barcelona turuna baslamadan genel olarak size bu sehri tanitmis olayim bugun.. Yarin da bizim yaptigimiz sira ile size Barcelona’yi anlatmaya calisacagim. Umarim ilginizi ceker.

Pazardan goruntuler..

4 yorum:

nunubella dedi ki...

torron bana sicilyadaki torroncini yi hatırlattı.sicilyanın geleneksel şekerlemesidir torroncini.domatesli ekmek ve paellada süper görünüyor.
sevgilerimle
nunubella

Yeşim'in Mutfağı dedi ki...

ispanya çok güzel geçmiş anlaşılan : ) biz de sayende gezmiş kadar olduk, teşekkürler...

esma dedi ki...

Bende 2007 ağustos ayında İspanya daydım.Gerçekden çok güzel.Yemek konusunda tek sorun domuz etiydi.Sizde yememeye özen gösteriyorsanız Madrid de harika bir vejeteryan restaurantı var,adı Yerbabuena,adresi Bordadores,3 .Merkeze çok yakın.Yemekler muhteşem,süsleme sanatları harika tavsiye ederim.

evrenbal dedi ki...

Evet esma, biz de yemiyoruz domuz eti. Sonradan yiyebilenlerden olmadik hicbir zaman. Madride gitmeyi dusunuyoruz ileride ama bakalim tabi her sey zaman ve para meselesi.. Tavsiyen icin tesekkurler..